”Vill hockeygudarna oss väl får vi något resultat med oss”

 ”Vill hockeygudarna oss väl får vi något resultat med oss”

Efter tre år vid rodret i Mjölby väljer tränaren Erik Vikström att kliva åt sidan, men efter förlängningsskandalen i onsdags gör han det utan att veta om säsongen slutar i jubel eller besvikelse. En minst sagt konstig situation.
– Det är tre års hårt arbete som kan hänga på en feldömning, konstaterar han.

Mjölbys säsong är över. Erik Vikströms tid i föreningen likaså. Men inget vet ännu hur det hela kommer att sluta. I skrivande stund toppar laget den södra kvalserien och har platsen i Hockeyettan i sin hand. Men man har spelat klart och skulle Halmstad och HA74 vinna sina avslutande matcher på onsdag går båda förbi i tabellen. Då missar Mjölby troligtvis avancemanget.

Det är en minst sagt annorlunda situation.

– Det känns mest som en tomhet och en ledsamhet över att det är slut och att jag inte kommer gå in i ishallen igen som huvudtränare för Mjölby. Samtidigt är det en frustration och besvikelse över onsdagen, ska det vara det som hände där som gör att vi missar platsen är det ännu tyngre, konstaterar tränaren.

Att Mjölby och Vikström befinner sig i den märkliga situationen beror ju till stor del på förlängningsskandalen borta mot Värnamo i onsdags. När domaren trodde att förlängningen skulle vara tio istället för fem minuter, tvingades ogiltigförklara Mjölbys avgörande mål drygt nio minuter in i sudden och kalla ut spelarna igen till en straffläggning som Värnamo vann.

Hade Mjölby fått med sig bonuspoängen som man trodde sig ha bärgat skulle laget med största sannolikhet ha varit klart för Hockeyettan vid det här laget. Nu svävar man istället i ovisshet.

– Det är ju den poängen som blir avgörande nu, suckar Vikström.

– Skulle Mjölby missa division ett på grund av det är det jättetungt för alla. Vi har gjort det vi kunde. Vi bestämde oss att vi skulle göra det här på tre år och att vi skulle lyckas. Det är verkligen darr på ribban på tredje försöket.

Har du varit med om något liknande tidigare?
– Jag var i danska Esbjerg när det var en spelskandal och tre spelare i laget fick sparken för att de hade spelat mot det egna laget, men det var inte samma sak. Det här är sjukt.

 

Hoppas på hockeygudarna
Vikström bestämde sig redan i julas att det här skulle bli det sista året som tränare i Mjölby, men hade naturligtvis inte räknat med att det var på det här sättet det hela skulle avslutas.

– Sista fem minuterna igår var jättekonstiga, berättar han.

– Jag har varit coach länge och varit på många nivåer, att gå upp skulle vara det största hittills i karriären.

Men hur det blir med den saken återstår alltså att se. Mjölby har det inte i egna händer och kan bara invänta onsdagens resultat.

– Vi ska följa det i föreningen, jag brukar vara flitig med att åka runt och titta på matcher, men jag vet inte om jag vill åka till någon ishall på onsdag.

– Vill hockeygudarna oss väl får vi något resultat med oss.

I så fall avslutar Vikström som avancemangstränare och vi skulle kunna lägga den flagranta domarskandalen till handlingarna.

 

Mer om den märkliga förlängningsskandalen och de olika kvalen kring Hockeyettan kan ni höra i vårt senaste podcastavsnitt ”#64 Var det riggat?” här.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *