”Det har varit många möten med tränaren”

 ”Det har varit många möten med tränaren”

Han spelar i seriens hetaste kedja, leder poängligan i den norra Allettan och är på god väg att leda sitt lag till Hockeyettan-finalen. Men säsongen har trots allt inte varit en dans på rosor för Huddinge-forwarden Björn Jonason.
– Det har varit många möten med tränaren, konstaterar han.

Alla som följt Allettan har förmodligen sett hur det slagit gnistor om Björn Jonason. Den rutinerade anfallaren som gjort sin beskärda del säsonger i Hockeyettan har rivit, slitit, spelat aggressivt och inte minst svarat för en ordentlig portion poäng. Så pass många att han toppar den norra seriens poängliga med sina 17 poäng (7+10) på 16 matcher med två omgångar kvar att spela.

– Jag har kommit in i en bra roll och hittat mitt lir igen, konstaterar han.

Klang och jubel således, men det var inte så det började. 28-åringen inledde säsongen på en tryout i Södertälje men fick i slutändan inget kontrakt och hamnade då i Huddinge. Höstsäsongen blev sen inte alls vad den rutinerade spjutspetsen ville. Hans 19 poäng (8+11) på 22 grundseriematcher i den östra serien var förvisso inget att skämmas över, men han kände att han kunde mer.

– Jag har haft en tuff säsong och fick det inte att stämma innan jul, det var många möten med Mälberg [Huddinges tränare /förf.anm]. Han har hela tiden trott på mig och jag vet vad jag klarar av på division ett-nivå, jag har varit här i tio år, men jag hittade inte riktigt den nivån.

Vad berodde det på, var du stukad efter att det inte blev något kontrakt med Södertälje?
– Det är klart att det var en besvikelse att inte ta en tröja där, det kändes bra när jag var där. Jag skulle gärna skylla på att jag var stukad efter det, men så tycker jag inte att det var, det vore att ljuga att säga det.

– Jag kom från en bra försäsong i Södertälje men fick inte till det, jag fick hoppa runt i kedjorna och hittade inte riktigt min plats.

Men i Allettan har pusselbitarna fallit på plats, Jonason har parats ihop med spelgeniet Måns Krüger och är en given del av Huddinges förstakedja.

– Man lyckas med en sak, man lyckas med en annan sak, kassarna börjar komma, man täcker något skott. Det är träningen, glädjen, självförtroendet, allt det där hänger ihop. Efter jul har det lossnat, så det är skönt att säsongen verkar bli lång.

 

Firar inte i bussen
En lång säsong var det ja. Under veckoslutet åker Huddinge norrut för att försöka säkra seriesegern och en plats i den åtråvärda Hockeyettan-finalen. Matcher borta mot Östersund och Piteå väntar och förutsättningarna är ganska enkla. Två segrar och Talangfabriken kan fira serieseger då Visby, som står på samma poäng inför avslutningen, har en betydligt svagare målskillnad.

– Vi går för sex pinnar och serieseger. Vinner vi våra matcher då ska det väldigt mycket till för att Visby ska gå om. Vi har allt i egna händer.

Att det är just mellan Huddinge och Visby som kampen om seriesegern står förvånar inte anfallaren.

– Jag tycker att Visby är det bästa laget i serien efter oss, jag håller oss lite högre. Jag hade förväntat mig mycket mer av Asplöven, de har floppat totalt. Sundsvall lever mycket på guden där bak. Piteå gjorde en bra match när de var här och mötte oss, de har det i sig och det känns som att det är helt ovisst hur den matchen kommer se ut i och med att det är deras hemmaplan.

Huddinge-laget sätter sig på bussen på torsdag förmiddag och påbörjar den strapatsrika resan mot Norrland och befinner sig på resande fot fram till det att serien är avslutad. Efter lördagsmatchen i Piteå går resan hemåt igen.

Då kanske ni får anledning att fira seriesegern på bussresan hem.
– Nej sånt håller vi inte på med i det här laget, vi får fira när vi har gått upp i Hockeyallsvenskan sen.

Då riskerar ni ju att inte få fira alls…
– Jo det är klart, men det är en risk vi får ta…

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *