”Det sjuka är att det fortfarande är kul att gå in i en kvalserie”

 ”Det sjuka är att det fortfarande är kul att gå in i en kvalserie”

För tredje gången på lika många säsonger kliver Troja/Ljungby in i en kvalserie kommande vecka. Men den här gången är det annorlunda, nu är laget ett jagat villebråd.
– Det sjuka är att det fortfarande är kul att gå in i en kvalserie, säger tränaren Pelle Svensson.

Trots att laget långa stunder anpassade sig till Hockeyallsvenskan och spelade bra hockey tvingas nykomlingen Troja/Ljungby försvara sin plats i serien via kvalspel. Tränaren Pelle Svensson är ointresserad av att försöka förklara bort läget.

– Över 52 omgångar är det bara att inse att andra lag har gjort det bättre än oss. Vi hade en väldigt tuff start och dålig avslutning, däremellan har vi gjort det bra, säger han.

Men nu väntar alltså en ny kvalserie för Troja. Den tredje på lika många säsonger, men den här gången är den att betrakta som negativ.

– Det går inte att blunda för att det är en press, det är det för alla som kommer uppifrån. Vi är jagade. Alla kommer jaga oss och Västervik. Men vi hade en viss press på oss även ifjol, även om det var på ett annat sätt.

Möjligtvis kan rutinen, att många spelare i laget varit med och spelat just kvalserier, vara något Ljungby-gänget kan dra nytta av.

– Jag inbillar mig att det kan vara en fördel. Jag har en känsla av att vi har grejer i laget som jag tror är bra att ha med in i en kvalserie, funderar tränaren.

– Men det är klart att det blir en annan grej, nu blir vi ett jagat villebråd, tidigare var det vi som jagade. Det sjuka är att det fortfarande är kul att gå in i en kvalserie, även om målet givetvis var att inte göra det.

Det är många dagar mellan det att Hockeyallsvenskan avslutades till att kvalserien drar igång, hur nyttjar ni den tiden?
– Det är många dagar, men ändå ganska få dagar för att göra skillnad i laget.

– Vi har valt att pointa ett antal saker i spelet som vi inte varit så bra på och jobbat stenhårt med dem. Till exempel försvarsspelet, vi släppte in nästan 25 mål på de fem sista matcherna i serien och det är vi väldigt missnöjda med.

Hur noga följer ni playoff-spelet och de lag som ni eventuellt kan komma att få möta?
– Det är klart att vi följer playoff 3, vi försöker förbereda oss så mycket vi kan.

– Kan man snappa upp någon detalj någonstans som man har nytta av i någon situation så är det bra. Vi försöker titta och lägga märke till grejer.

Oavsett hur det går, kvalserieresan kan bli tränarens sista som huvudtränare för Troja/Ljungby. Svensson har stått vid rodret i fyra säsonger och framtiden är än så länge oklar.

– Vi har sagt gemensamt i föreningen att allt som gäller organisationen är satt lite på paus. Vi ska ha fokus, det ska inte komma ut något om spelarförlängningar och så vidare…

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare