Från storfavorit till underdog – ”Vi är inga turister i serien”

 Från storfavorit till underdog – ”Vi är inga turister i serien”

Efter några turbulenta år med havererade storsatsningar och mycket press har Östersund tillslut hittat arbetsro. Men utan att sänka målsättningen, långt därifrån.
– Vi ska fortfarande vara med i matchen efter Allettan, säger tränaren Kjell-Åke Andersson.

Det har handlat om en uttalad målsättning att omedelbart gå till Hockeyallsvenskan, om att värva spelare för en miljon och om att inte lyckas omsätta en serieseger i grundserien till annat än totalfiasko i Allettan. De senaste säsongerna har varit minst sagt kämpiga för Östersund.

Men i år har det varit betydligt mer tryggt och laget slutade på en bekväm andraplats i grundserien. I Allettan har man sedan vunnit tre av fem fighter, samtliga på hemmaplan. Ändå pratar så gott som ingen om Östersund. Efter att ha bågnat under favorittryck har laget plötsligt fått lite arbetsro.

– En del av det har vi skapat själva, konstaterar Kjell-Åke Andersson som inför säsongen ömsade skinn och sadlade om från klubbchef till huvudtränare.

– Vi vill vara långsiktiga samtidigt som det är en resultatinriktad verksamhet. Men vi jobbar långsiktigt med vad som är vår identitet och vår spelidé.

– Vi har jobbat med träning utifrån hur vi ska spela. Både vad gäller kvantitet och kvalitet, vi har en plan som vi följer och vi har gjort det tillsammans med juniortränarna och hela den sportsliga ledningen. Jag tycker det är väldigt inspirerande när vi är många som pratar samma språk.

 

Många har hög målsättning
Det osar som sagt betydligt mer harmoni om årets Östersund än det lag som aldrig fick ihop gruppen ifjol eller det lag som inte klarade av ett våldsamt favoritryck året dessförinnan. Men även om Östersund plötsligt har lyxen att vara en ohajpad underdog, medan gäng som Piteå och Västerås målas upp som storfavoriter, har man själva gjort allt annat än sänkt målsättningen.

– Vi går gärna upp så fort vi kan, konstaterar Andersson. Vi ska fortfarande vara med i matchen efter Allettan, det är den första målsättningen.

Är det rent av lite skönt att slippa det stora favoritskapet i år?
– När man har det jobbigt med sådant är nog när man får ett epitet på sig utifrån som man inte lever upp till. Jag är helt säker på att de flesta i Allettan har ganska höga målsättningar internt i gruppen.

I onsdags förlorade Östersund borta mot Piteå, ett av lagen som är stora seriefavoriter.

Hur stor skillnad är det egentligen på er och Piteå i år?
– Jag tycker inte att det är jättestor skillnad, men de har slagit oss tre gånger. De är duktiga på skott och trafik, det är små saker som avgör.

På onsdag nästa vecka möts de igen och underdog i skymundan eller inte, Andersson tror på seger.

– Vi har tagit stora kliv under säsongen, vi är inte några turister i serien.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *