”Prio ett är att hitta glädjen igen”

 ”Prio ett är att hitta glädjen igen”

Målvakten Marcus Evertsson är tillbaka i Umeå igen efter fyra säsonger på utflykt runt om i Hockeyettan. 25-åringen är klar för Vännäs och har ett primärt mål för ögonen.
– Prio ett är att hitta glädjen igen, berättar han.

Evertsson kom fram som en lovande målvaktstalang i Björklöven och fortsatte efter en stark säsong som utlånad till Teg vidare till Grästorp där han höll i förstaspaden säsongen 13/14.

– När jag gick till Grästorp visste jag att vi inte skulle bli ett topplag, men att man hade chansen att få ögonen på sig om man gjorde det bra där. Personligen gick det ganska bra för mig, jag hade mycket att göra i varje match.

Sedan dess har karriären dock gått i stå. De tre senaste säsongerna har han tvingats till en roll i skymundan. Först bakom Calle Brattenberger och Linus Lundin under två säsonger i Vimmerby, i vintras bakom Henrik Edström i Kiruna. Det blev 16 matcher säsongen 14/15, tio säsongen 15/16 och i vintras bara nio för Kiruna.

– Det har varit för mycket upp och ner, jag har spelat få matcher och då blir det som att man vill överbevisa när man väl får chansen. Man vill få ut så mycket, men i längden bryter det ner en mentalt, berättar han.

Framförallt var det den gångna säsongen längst upp i norr som tog ganska hårt.

– Det blev ännu värre efter jul när de valde att byta coach. Tomas Sandlin var en stor anledning till att jag valde Kiruna, jag hade haft honom under mina år på hockeygymnasiet och i Vimmerby, min situation blev inte direkt bättre när han försvann.

– Det var ingen kommunikation alls om vad jag kunde förbättra eller göra annorlunda, jag blev satt helt i frysboxen. Det fanns inte mycket glädje kvar däruppe, men det var aldrig aktuellt att lämna under säsong, jag ville slutföra det på ett så proffsigt sätt som möjligt.

Men efter tre tunga säsonger ser 25-åringen ändå ljust på framtiden. Han är tillbaka i Umeå och vill vända karriären på rätt köl igen tillsammans med sitt nya lag Vännäs.

– Jag ska försöka hitta tillbaka till mitt spel som jag inte tycker att jag haft det senaste året. Nu ska jag landa och få ihop det runt omkring, jag vill ändå ge hockeyn en chans. Prio ett är att hitta glädjen igen.

Sannolikheten att han ska göra det på hemmaplan tycks ganska stor.

– Det är väldigt många som jag spelade J20 med som var med i Vännäs ifjol. De känner till mig, det känns tryggt för min del. Det fanns ingen glädje i Kiruna på slutet, nu känns det roligt med Vännäs.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *