”De är ett skumt hockeylag”

 ”De är ett skumt hockeylag”

Från ett gäng trötta gubbar till ett uppskrivet succégäng med entusiasm och finess. Väsby har gjort en strålande säsong och står med ena benet i playoff 2.
– Nu är vi något att räkna med, slår kaptenen Fredric Korduner fast.

Det har himlats en hel del med ögonen bland publik och kännare när Väsby kommit på tal de senaste säsongerna. Klubben har gjort sig känd för att värva stort, men ogenomtänkt med otaliga missräkningar som följd. Fjolårssäsongen, som strandade i vårseriens ingenmansland, var inget undantag.

– Förra året var vi bara ett gäng gubbar, det var ingen rolig hockey alls. Vi spelade långsam hockey med folk som låg och fiskade. Det handlade om att jaga egna poäng på papperet inte att jaga lagpoäng. Tränaren Andreas Paulsson hade ett bra tänk ifjol, men folk köpte inte det. Han ville spela en hockey med hög fart och bara köra, lite som Jonas Rönnqvists lag brukar göra, men vi var ju ett gäng gubbar och ingen orkade det.

Föll du också in i den trallen då?
– Man rycks med när det är så dåligt spel, jag försökte väl, men jag var inte bättre än någon annan, alla var dåliga.

I år är det en annan femma. Sportchefen Tom Tärnström klev in och byggde om och byggde nytt och under säsongen har det skett en påtaglig scenförändring i Vilundahallen. Plötsligt är Väsby ett lag som spelar positiv hockey med ungdomlig entusiasm och som stick i stäv med vad många experter trodde gått från klarhet till klarhet.

– Det är klart att ingen tror på ett lag där två oprövade 28-åringar tar över som tränare och där ingen vet särskilt mycket om spelarna, men det är många som har blommat ut. Alla har chippat in.

– I år är vi ett mycket yngre lag, alla köper sättet vi spelar på. Det ingen som ger sig, det är ett riktigt lag. Nu är vi något att räkna med.

 

”Pressar man Huddinge är man bra”
Polletten att det var något riktigt bra på gång i Väsby ramlade ner under hösten.

– När vi mötte Huddinge borta och ledde med 3-, 4-0 och spelade bra hockey, då kände vi att det var något på gång. De lyckades vända och vinna den matchen på något konstigt sätt, men jag har spelat hockey i Stockholm i många år och borta mot Huddinge, där har man oftast ingen chans. När man leder så där stort borta mot dem, då vet man att då är man bra. Där kände vi att vi kan verkligen slå alla lag, vi kanske har något på gång.

– Sen fick vi en ordentlig boost när vi vann med 9-6 borta mot Östersund trots tre ordinarie backar borta. De skulle satsa på defensiven i den matchen, men vi lyckades göra nio mål, på bortaplan.

Det har blivit framgångar i grundserien och Allettan, men än är Väsby inte klara. På torsdagskvällen vann de den första playoff 1-fighten borta mot Tranås och har nu ett mycket bra läge att skicka södergänget på semester och avancera till playoff 2.

– De kom ut svinbra i första, men de kändes lite som att när vi fick 1- och 2-0…de sket inte i det, men de var väl inte jätteheta i egen zon. De är ett skumt hockeylag, det kanske är lite Östersund-syndrom över dem, antingen är de hur bra som helst eller inte bra alls.

Men nu när ni har två matchbollar på hemmaplan och är på väg att slå ut Tranås, hur långt kan det här räcka?
– Jag har varit halvkaxig hela säsongen och sagt att vi skulle ta oss till Allettan och att vi skulle ta oss till playoff, jag vet att du inte gillar klyschor, men nu vill jag gärna säga att vi tar en match i taget, skrattar kapten Korduner.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *