Allettans hetaste målvakt kom in från bänken

 Allettans hetaste målvakt kom in från bänken

Plötsligt händer det. Från division två och via en plats på bänken i Mariestad har Arvid Ljung den gångna veckan blommat ut till den södra Allettans hetaste målvakt.
– Det var dags att ta chansen att visa att jag hör hemma här, säger han.

Som från ingenstans har Arvid Ljung klivit in i rampljuset under veckan som passerat. I tre raka säsonger har han lirat hockey i division två innan han till den här säsongen värvades till Mariestad. Men under hösten fick han bara chansen i sju matcher, främst mot svagare motstånd i den västra grundserien.

Men tillslut kom plötsligt chansen och Ljung blinkade aldrig utan svarade upp och tog den. I Allettans tredje omgång fick han möjligheten. Borta mot Troja/Ljungby. Förmodligen den svåraste uppgift serien har att erbjuda. Men 24-åringen storspelade och Mariestad fick med sig en poäng hem efter straffläggning.

– Jag fick en bra chans när jag fick stå borta mot Troja, då kände jag att det var dags att ta chansen att visa att jag hör hemma här. Den matchen gjorde mycket för jag tänker ju att om jag kan spela bra där, då kan jag spela bra mot alla andra lag också. Det är en bra skillnad på skotten från Troja och skotten från de andra lagen, det kan jag säga.

Sedan dess har keepern inte släppt greppet om förstaspaden och fortsatt att gå från klarhet till klarhet. Han storspelade hemma mot Nybro (seger 4-1) och borta mot Skövde (förlust 1-2).

– Jag kom in lite i zonen i Troja-matchen och efter det har jag känt mig otroligt trygg. Det har blivit väldigt tätt med tre matcher på fem dagar, men samtidigt är det skönt, man kommer liksom inte ur det där flowet då.

 

Frustrerande att vara bänkad
Sett till det målvaktsspel han presterat den senaste veckan kan det för en utomstående tyckas helt obegripligt att Ljung de senaste säsongerna varit begränsad till spel i division två och vaktande av en trött båsdörr i Katrinhallen.

– Det har varit lite tufft, det kan jag erkänna. Man bidrar ju när man är på planen och hamnar man då långa perioder på bänken är det frustrerande. Det tär lite på en och jag skulle aldrig vara nöjd med att sitta på bänken.

Men tillslut fick han alltså förtroendet av tränarstaben och nu toppar han den södra Allettans målvaktsliga med en räddningsprocent på imponerande 94,95%.

– Det är skitskönt att känna förtroendet, i laget har jag det och det har jag från tränarna också, men de har kanske inte riktigt vetat var de har mig.

Faktum är att målvakten som kom till Skaraborg på grund av studier redan inför säsongen 14/15, men då fick tack men nej tack från både Skövde och Mariestad och fick fortsätta karriären i Töreboda, inte har särskilt mycket att invända mot matchningen – så här långt. Han värvades som sagt från division två för att ta upp kampen med Robin Wallin som tog över förstaspaden i Mariestads Hockeyettan-gäng under fjolåret.

– Det var sagt från början att vi skulle kampas om det, men vi öppnade ju med många segrar och Wallin släppte inte många puckar, det är svårt att gnälla då.

– Helt ärligt hade jag nog gjort samma sak. Har du en målvakt från division två och en som stått en hel säsong i ettan och gjort det bra är det ganska logiskt att börja med honom.

Hur det blir i fortsättningen återstår förstås att se, men Ljung har utan tvekan gjort ett ordentligt avtryck under sina första matcher på den högsta nivå han spelat så här långt i karriären.

Är du Mariestads förstekeeper nu?
– Det är inget som är uttalat, det är trots allt bara tre matcher, jag måste fortsätta vara stabil. De väljer väl den de tror har störst chans att vinna.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *