#15 Joel Hansson

 #15 Joel Hansson

”Att enbart döma efter regelboken är inget sätt att leda en match”

Efter att ha jobbat med domarna i norska GET-Ligaen och österrikiska Erste Bank Liga är Joel Hansson sedan i somras anställd av Svenska Ishockeyförbundet som ansvarig för bredden i den svenska domarverksamheten.

I Mjörnbergs Trashtalk berättar han om hur segdraget det kan vara med idrottspolitik, om att domarkåren måste bli öppnare och hur tillsättningen egentligen fungerar.

Han reflekterar kring att spelkänsla är en av de viktigaste egenskaperna för en domare och konstaterar att det krävs en hel del personkännedom för att bli framgångsrik i uppdraget.

Vi pratar om vi och dom-motsättningarna som alltför ofta råder mellan spelare och domare och resonerar kring hur föräldrar och ledare som tävlar alldeles för hårt skrämmer bort potentiellt duktiga domare redan under ungdomsåren.

Joel Hansson berättar om hur viktigt det är för domare att få se video för att utvärdera sig själva och förklarar varför domarna i Hockeyettan inte får ändra rubriceringen på matchstraff i efterhand. Han förklarar varför det är en dålig idé att bara döma efter regelboken och berättar om tjeckernas svarta domarlista som vi tack och lov inte har i Sverige.

Han belyser problematiken med att det bara pratas om domare när något blivit fel och understryker att den svenska återväxten på domarsidan trots allt är god.

Detta och väldigt mycket annat i ett snack om Hockeyettans domare som ni hör på iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar eller här:

Play

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *