Tvingas stå bredvid och bevittna kräftgången – ”jag kan inte gå in och skrika i omklädningsrummet”

 Tvingas stå bredvid och bevittna kräftgången – ”jag kan inte gå in och skrika i omklädningsrummet”

Foto: Skärmdump

 

För andra hösten i rad har Huddinge trots höga förväntningar fått en riktig mardrömsstart på säsongen och för andra säsongen i rad tvingas veteranen, tillika lagkaptenen, Björn Jonason stå vid sidan om på grund av skada.
Här berättar han om frustrationen och situationen.
– Det är väl inte det som man har tänkt när man går in i en ny säsong, säger Jonason till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Ifjol tvingades Björn Jonason, 35, i omgångar stå vid sidan av och därifrån bevittna en Huddinge-säsong som mynnade ut i ett fiasko. Den notoriske poängmakaren hade problem med höfter och ljumskar och kunde inte göra sig själva rättvisa. Bitvis spelade han på tabletter.

Nu upprepar sig historien. Trots gedigen rehab har problemen återkommit för veteranen som fick bakslag under försäsongen och i säsongsinledningen tvingats stå bredvid och se Huddinge öppna seriespelet med fyra raka förluster.

En comeback ska dock inte behöva vara allt för långt borta.

– Tidsplanen är att vi har ett mindre uppehåll nästa helg så efter det är väl tanken att gå igång fullt igen. Om en och en halv vecka, konstaterar forwarden.

 

”Försöker hålla huvudet högt”
Situationen som skadad blir så klart inte roligare av att laget hackat i inledningen av säsongen. Trots stora förväntningar har Huddinge inlett svagt och förlorat fyra raka matcher mot på papperet bitvis ganska svagt motstånd.

– Det är så klart ännu mer frustrerande, det är svårt att påverka. Det är en svår balans, jag kan inte gå in och skrika i omklädningsrummet och sen gör jag inget på isen. Jag försöker vara den positiva killen som tar fram det positiva och pusha på gubbarna. Komma med positiv kritik, men ändå se över hur vi spelar, men framförallt pusha på och se till att hålla huvudet högt.

– Jag har suttit i den här båten flera gånger förut och vi har ändå vänt runt det, så det är väl det jag får försöka förmedla med min erfarenhet. Ta det lugnt, det är ingen stress det här. Det är klart att det inte var det här vi hade tänkt när vi gick in i säsongen, men det är fortfarande ett läge som är långt ifrån panik.

Utifrån ser det ut som karbonpapper på förra året, då var det också fyra, fem raka förluster som inledning på säsongen…
– Ja det var det, men jag kan väl se många olikheter mot de förlusterna och i år om jag säger så…

Är det mer positivt i år?
– Jag kommer väl inte gå in exakt i detalj och avslöja för mycket just kring det, men det är en annorlunda situation än mot förlusterna ifjol. Samtidigt har vi nästan tio spelare som gjorde exakt den resan förra året och i slutändan blev det inte bra. Vi gjorde en fiaskosäsong, men vi har ju varit där nu. Vi har gjort det en gång och vet vad vi inte ska göra och kanske vad som gick bra och pusha på det ännu bättre. Det blir många individers jobb i det hela. Det är väl lite det jag känner, att man behöver ha alla på gångvägen. Faller någon utanför då har egentligen hela gruppen misslyckats och där gäller det att vi fångar upp allihopa och fortsätter på den vägen vi är på väg.

Trots att han går skadad har Jonason åkt med laget på merparten av alla matcher (”jag har svårt att sitta hemma när vi spelar”) och då intagit en position på bänken intill tränaren Fredrik Mälberg.

– Mälberg kan be mig någon gång att hålla koll på vissa saker, men det tar jag med honom. Jag tycker att det blir fel om jag ska gå in och göra en coachstil eller en ledarstil från en tränarbänk när jag är en lagkapten i ett lag. Det tycker jag blir fel för man måste ändå skilja på de två olika rollerna. Det jag har känt att jag vill göra är att förmedla positivitet och pusha på spelarna att göra sitt yttersta hela tiden. Sen kan jag flika in, komma med idéer i små moment, främst på forwardssidan, men inte mer än så. Det vill jag inte ta i det läget jag är.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare