Nycklarna till målvakternas dundersuccé – ”De har inte prövats ordentligt”

 Nycklarna till målvakternas dundersuccé – ”De har inte prövats ordentligt”

Foto: Skärmdump

 

Fyra raka segrar, tre raka nollor och totalt ett mål insläppt under de inledande fyra omgångarna. Man kan inte säga något annat än att Hanviken svarat för en riktig succéstart med två målvakter som klivit fram.
– Det är klart att ett mål på fyra matcher är svårt att snacka bort. Det är drömsiffror, säger klubbens strategiske sportchef Marcus Due-Boje till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

På papperet har Marcus Due-Boje titeln ”strategisk sportchef”, i realiteten är han på is i stort sett lika mycket som tränarduon, tar sig an rollen som målvaktstränare, jobbar med spelarnas individuella utveckling och sysslar med scouting. Bland annat. Ingen passar förstås bättre till att förklara Hanvikens sanslöst starka facit efter fyra spelade omgångar.

Laget har vunnit fyra raka matcher, hållit tre nollor och bara släppt in ett enda mål på fyra fighter.

Så, vad är nycklarna till den sanslöst starka starten?
– Vi har fått jättemycket beröm i år för vårt målvaktsspel och försvarsspel, men ska jag vara helt ärlig, och nu ska jag inte förringa målvakterna någonting, har vi inte fått så många bra chanser emot oss än så de har inte prövats ordentligt, konstaterar Due-Boje och utvecklar:

– Vi börjar kontrollera spelet så mycket med puck så lag orkar inte anfalla. Sen har våra målvakter steppat upp och varit perfekta i vissa moment och då har de varit fantastiska det är därför statistiken är så bra. Men överlag är det grundspelet som verkligen har klaffat från start.

Så nycklarna till succéstarten är egentligen grundspelet och att ni har pucken?
– Ja jag tycker det, när vi dikterar spel så har lag svårt att orka anfalla mot oss och komma hårt på oss.

Segrarna i inledningen har kommit mot lag som Vallentuna, Enköping, Wings och ett hackande Huddinge, de riktiga proven väntas när toppgäng som Brödernas/Väsby och Visby/Roma står på andra sidan röd. Men den strategiske sportchefen har rätt i att spelet över hela banan har sett väldigt tryggt ut för Hanviken initialt under säsongen.

– Vi har hittat spelare som är beredda att jobba hårt, vår forwardssida är byggd med fyra lines som bara går. Det blir jättejobbigt att möta. Vi kväver motståndarna så det blir ett femmannaförsvar hela tiden.

Ett mål bakåt på fyra matcher, hur mycket över förväntan är det?
– Det är klart att det är drömsiffror, men jag tycker att spelet i sig är i linje med var vi vill vara. Det är klart att ett mål på fyra matcher är svårt att snacka bort men det är ju för att målvakterna känner trygghet och vågar spela också.

 

”De ger varandra det här”
Grundspel, försvar och hårt arbete i all ära, det måste förstås riktas fokus mot de två målvakterna också efter tre raka nollor. Det är med ett stråk av stolthet i rösten Due-Boje, som själv är gammal målvakt, talar om sina adepter efter drömstarten. Han konstaterar att det inte kunde ha börjat bättre för Carl Lidö (en nolla) och Viktor Lundahl (två nollor).

– Det är jätteviktigt. Båda kommer väl med olika perspektiv. Calle skulle visa att han var precis lika bra som han visade i Allettan förra året, den bekräftelsen har han nu fått direkt och det är otroligt skönt. Viktor vill ju visa att han kan svara upp och utmana Calle och han får den bekräftelsen direkt också. Båda får kvitto på hur duktiga de är och det är jätteviktigt för båda i sin process.

– Vi tycker att vi har ett jättebra målvaktspar med två killar som kan blanda det moderna och hålla det tight och spela på procent, men också göra den extra räddningen när den behövs. När vi tittar tycker vi inte att det bara funkar att sitta och jobba enbart på procent, utan du behöver ha en räddande målvakt också.

Hur jobbar ni med dem framåt nu? En målvakt som hållit nollan vill ju stå och ni har två…
– Det är ett lyxproblem, så länge laget vinner. Det här är beslut som Anders Hultin (tränare, förf.anm) får ta och bemästra, men det är klart att det får bli att man får hitta ett sätt där båda är så här bra så länge det bara går. Hur den diskussionen går vågar jag knappt svara på själv. Men det gäller att hitta ett läge där båda känner hunger och båda är påslagna hela tiden. Att försöka hålla båda i den här sköna zonen så länge det går och att de hittar den hälsosamma konkurrensen. För det är jag också övertygad om, att det är den som ligger till grund för att de presterar så bra. De ger varandra det här.

Supertät defensiv, fyra raka segrar, topposition i tabellen och 13-1 i målskillnad, Hanviken slår sig ändå inte till ro. Processen för att bli bättre är ständigt pågående och man har redan pekat ut områden med förbättringspotential.

– Vi har ett, två hack till i oss. Vi snackar mycket om att den här zontiden, att vi ska effektivisera den ytterligare. Vi ska väl erkänna för oss själva att vi har ett läge att vara lite effektivare, vara lite rakare. Vi snurrar runt mycket och håller mycket puck, men vi har ju inte gjort så mycket mål än gentemot vad vi har skapat tycker vi, så där finns det ett hack till.

Under söndagen väntar hemmamatch mot Segeltorp, kommer fjärde raka nollan då?

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare