Ska tuffa till laget – hoppas på återkomster

 Ska tuffa till laget – hoppas på återkomster

Jörgen Mähler, sportchef Surahammar. Foto: Skärmdump

 

Efter fjolårets stora succé blev den gångna säsongen betydligt tyngre för Surahammar. Laget missade både Allettan och slutspelet och tappade dessutom några riktigt tunga pjäser längs med vägen. Nu bygger sportchefen Jörgen Mähler målmedvetet inför framtiden.
– Jag önskar ju att vi har lite mer power, vi har varit lite för snälla, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Ifjol överraskade Surahammar alla med sin fräcka anfallshockey och spelade så väl Allettan som slutspel. Den här säsongen gick det tyngre trots att man hade stora delar av truppen kvar. Semestern kom redan innan slutspelet hunnit börja.

– Vi har inte misslyckats under säsongen, men vi har inte lyckats heller. Samtidigt tycker jag att folk utifrån och även i Sura har haft orimliga krav, för man har jämfört med fjolårssäsongen när allting studsade rätt, konstaterar sportchefen Jörgen Mähler.

– Det som har varit i år är att vi inte har fått en trend i någonting, vi har inte fått en trend i att vinna många matcher på raken, vi har inte fått en trend i att förlora många matcher på raken, utan det har varit otroligt upp och ner.

Var det svårt för spelarna att hantera det efter den starka säsongen innan? Att ni inte var lika bra trots att stora delar av truppen var densamma?
– Man har väl haft en övertro på sig själv och varit lite naiv och tänkt att ifjol var vi ju skitbra, vi har halva resan betald i år, fast det egentligen var tvärtom. Ifjol var vi bra, i år var vi mer påpassade.

 

Hoppas på återkomster
Sportchefen är dock helt på det klara med hur truppen ska byggas inför kommande säsong för att ge Surahammar bästa möjliga förutsättningar att hitta tillbaka upp på framgångsbanan.

– Jag önskar ju att vi har lite mer power, vi har varit lite för snälla. Där ska det förändras lite grann, jag ska inte säga att vi inte haft killar som har stoppat näsan där det är varmt, men jag skulle vilja ha fler killar som stoppar näsan dit. Det är ju en del av hockeyn att kunna spela lite mer fysiskt.

Ett gäng viktiga pjäser så som backarna Sebastian Tellström Jovicic och Wille Hedqvist, målvakten Linus Marcko och anfallarna Eric Karlsson och Adam Karlsson har redan skrivit på nya kontrakt med klubben och några till kan komma att stanna.

– Det ska förlängas med en del och avslutas med en del. Jag ska börja lite under slutet av den här veckan och prata med de befintliga som lirade förra säsongen så att de får förutsättningarna. Sen finns det vissa som naturligt vill flytta på sig och känner att man vill prova någon annanstans och det måste jag ha lika stor respekt för som att jag vill prova andra spelare.

Det blir lite mer spelaromsättning den här gången?
– Ja, det kommer det att bli.

Vid transferdeadline lämnade lagets tre poängbästa spelare Lukas Söderlund (till Tingsryd) André Astley Rydberg (till Mariestad) och Hampus Pettersson (till HC Dalen) klubben.

Hur är det med den trion, är de förlorade eller kan det bli en återkomst nästa säsong?
– Det är en senare diskussion naturligtvis, vi får väl se vad som händer under sommaren.

Men hur lät det när de flyttade på sig?
– Det är väl klart att de siktar uppåt, men sen är det väl inte per automatik uppåt till nästa säsong. Jag kan förstå besluten de har fattat, Lukas Söderlund förstår jag fullt och fast som fick chansen i allsvenskan och det tycker jag han är värd, det är inget snack om den saken. Men om han inte blir kvar där så hoppas jag att Sura är ett bra alternativ. Vi får se vad som händer under sommaren, det är ingenting sagt åt något håll. Jag har en hel del krokar ute naturligtvis för jag kan inte sitta till mitten på augusti och vänta på ett kanske.

 

Byter tränare
Vad som däremot står klart är att tränaren Johan Hellström som hoppade in under säsongens gång inte kommer fortsätta på tränarbänken till hösten. Parterna kunde helt enkelt inte mötas ekonomiskt.

– Vi är inte i den sitsen att vi har möjlighet att betala en tränare heltid, då får vi göra avkall på annat och det tycker jag inte känns okej. Sen förstår jag Johan och han hade inga överjäkliga krav, men det skulle ha blivit svårt att försöka få en bra spelartrupp kombinerat med en heltidstränare.

Istället blir det Sebastian Varjomaa som återvänder för att ta över tränarsysslan i klubben.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare