Så här kommer de troligtvis kvala – här blir det en friplats

 Så här kommer de troligtvis kvala – här blir det en friplats

Foto: Skärmdump

 

Allt sedan Kiruna AIF beslutade sig för att dra i handbromsen och kliva av Hockeyettan har det funnits frågetecken kring vilken kvalserie som kommer att spelas utan lag från högre division. Nu tycks det som att bilden har börjat klarna.

Det ska spelas fyra kvalserier till Hockeyettan (norra, östra, västra och södra) under våren, men efter AIFs uttåg är det bara tre lag från ettan som kommer ramla ner i negativt kval. Frågan har således varit, vilken av de fyra kvalserierna kommer spelas med endast division 2-lag?

Det står klart att antingen Vännäs eller Örnsköldsvik kommer spela i den norra kvalserien. Inträffar ingenting mirakulöst under seriernas avslutning (Forshaga måste ta in tre poäng och 30 mål på Mörrum i sista omgången) blir det dessutom Forshaga och Köping (båda i grunden från den västra serien) som kommer tvingas kvala för sin existens under våren. Frågan har dock varit hur de kommer att delas in.

Enligt uppgifter till mjornberg.se ska Köping ha fått indikationer på att de kommer att placeras i den östra kvalserien om utfallet blir enligt ovan.

Det skulle innebära att Forshaga kvalar i västra serien, Köping i östra och att den södra kvalserien blir den som spelas utan Hockeyettan-lag.

Om det innebär att söderkvalet bara kommer spelas med tre lag eller om även ett fjärde kvallag från division 2 kommer att skakas fram är dock oklart.

 Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare