Så motiverar sportchefen sparkningen – ”följa min hjärna och inte mitt hjärta”

 Så motiverar sportchefen sparkningen – ”följa min hjärna och inte mitt hjärta”

Foto: Skärmdump

 

Beskedet kom minst sagt oväntat under onsdagsförmiddagen. Mariestad väljer att sparka sin rutinerade och aktade huvudtränare Andreas Appelgren med två omgångar kvar och mitt i jakten på en Allettan-plats. Nu motiverar sportchefen Carl Johansson beslutet.
– Sitter jag som sportsligt ansvarig för den här föreningen och jag tror att det här är det bästa att göra, då måste jag följa min hjärna och inte mitt hjärta, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Spelet har inte riktigt stått att känna igen under hösten och med två omgångar kvar har Mariestad fortfarande inte säkrat sin Allettan-status. Det fick bägaren att rinna över. Under onsdagen valde Mariestad att sparka tränaren Andreas Appelgren som styrt laget i tre och en halv säsong.

– Jag känner tillsammans med föreningen att vi vill gå in i en ny fas från och med nu, med en ny typ av ledarskap och vi vill få till en förändring helt enkelt. Det är därför det här beslutet har fattats, konstaterar sportchefen Carl Johansson.

Vad menas med ett nytt ledarskap?
– Det betyder att jag vill se ett annat ledarskap som gör att det blir en skillnad på sättet vi spelar idag. Inte sättet rent spelmässigt, utan jag vill se en ny hunger, en ny inställning och det tror jag att vi kommer få av en förändring.

– Först och främst får man ju vara självkritisk, jag har inte gett Andreas precis det som vi hade önskat att få in. Vi har inte fått den här centern som vi hade behövt, men jag tycker mig se någon form av mättnad i spelargruppen. Vi gör lite för få bra matcher och jag tycker att oavsett vad vi har för trupp eller lag måste inställningen kunna finnas där i fler matcher och på så sätt tycker jag att vi borde ha tagit fler poäng. Sen om det kan härledes till Andreas ledarskap, det är jättesvårt att säga, men en förändring behöver ju till och då är det den positionen som förändringen sker på.

Var det ett extra svårt beslut att ta med tanke på att han är lite av en klubbikon?
– Det har jag inte värderat in, utan det är snarare så att det är jobbigt att ta ett sådant här beslut med tanke på att man har jobbat ihop i tre och ett halvt år och pratat i telefon varje dag, det någon form av kompisrelation. Det är tufft på grund av det, men sitter jag som sportsligt ansvarig för den här föreningen och jag tror att det här är det bästa att göra, då måste jag följa min hjärna och inte mitt hjärta.

 

De assisterande tränarna tar över
När Appelgren entledigas blir det istället de assisterande tränarna Ronny Helander och Peter Isgren som får ta över huvudansvaret. Två herrar som också varit med på Mariestads resa i flera säsonger.

Finns inte risken att det blir samma sak när det är de assisterande tränarna som är kvar?
– Jag tror inte det, då hade jag inte fattat det här beslutet. Det finns risker med allting man gör här i livet, men jag tror att det här blir en jättebra lösning för framtiden.

Gäller det tillsvidare eller säsongen ut för deras del?
– Det har ju kommit ganska hastigt på för Ronny och Isgren det här också. Vi har sagt att nu spelar vi två matcher här och sen sätter vi oss ner och diskuterar, men min inställning och plan är att vi ska köra på det här. Sen får vi utvärdera vad behoven är helt enkelt.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare