Slutligen spelklar efter byråkratiska strulet – ”något blev fel i kommunikationen”

 Slutligen spelklar efter byråkratiska strulet – ”något blev fel i kommunikationen”

Foto: Skärmdump

 

Den amerikanske forwarden presenterades som en viktig förstärkning till laget den 28 oktober, men det var först på fredagen, tre veckor senare, som Ace Cowans kunde flaggas som spelklar för Mariestad. Nya regler hos Migrationsverket och byråkratiska missförstånd har stått i vägen.
– Det är ett jäkla meck alltså, säger klubbens sportchef Carl Johansson.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Ace Cowans, som den gångna säsongen öste in 45 poäng (17+28) på 44 matcher för Kalix, är inte den ende nordamerikan som fått vänta länge på sin debut i Hockeyettan. Den tredje november presenterade Vimmerby kanadensaren David Thomson och den åttonde november gjorde Kalmar klart med backen Aiden Jamieson. Ingen av dem har ännu fått grönt ljus för att spela sina första matcher.

Delvis beror den långa handläggningstiden på nya regler hos Migrationsverket när det gäller icke-européer och arbetstillstånd.

– Migrationsverket har nya regler från första november, konstaterar Mariestads sportchef Carl Johansson.

– Den nya regeln grundar sig i att före den första november har det gått bra att skicka med ett bifogat foto, en kopia på ditt pass, nu behöver du aktivt boka en tid.

 

Byråkratiskt snedsteg
Att spelarna fysiskt måste dyka upp på ett kontor förlänger förstås handläggningstiden, men i fallet Ace Cowans kom dessutom ett missförstånd i vägen för att han skulle ha kunnat bli spelklar tidigare.

– Jag skickade upp honom till Örebro fredag förra veckan för att ta fingeravtryck, visa sitt pass och fotografi. Någonting blev fel i kommunikationen däruppe så de bockade bara i till vår handläggare att han har tagit fingeravtryck och fotograferat sig, men det är ingen som har registrerat att han visat upp sitt pass, suckar Johansson.

– Allt skulle ha varit klart i måndags. Men då sa de ni får boka en ny tid, men då fanns det ingen tid.

Men idogt arbete gjorde tillslut att amerikanen kunde flaggas som spelklar under fredagen. På söndag gör han sin första match borta mot Forshaga och rent krasst har Mariestad haft tur med uppehållen som varit. Trots att det tog tre veckor från att han värvades till att Ace Cowans blev spelklar har han bara missat några få matcher.

– Det hade räckt att han missat tre dagar och så hade vi spelat fredag och söndag så hade han missat lika många matcher, så jag är nöjd med utfallet av det ändå.

Gör de här lärdomarna att du drar dig för att värva internationellt inför en Alletta?
– Absolut, för jag kan inte garantera att det går så här fort nästa gång. Krasst räcker det ärligt talat att min handläggare blir sjuk så hade han inte spelat på söndag, för det är ingen annan som plockar upp det här.

– Nu var det min första amerikan och jag blev varse om att det var inte ”bara”…

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare