Bra och dåligt i uppehållssummeringen – ”tränar aldrig för att vara fräscha imorn”

 Bra och dåligt i uppehållssummeringen – ”tränar aldrig för att vara fräscha imorn”

Foto: Skärmdump

 

Han kom som meriterad tränare in och höjde förväntansbilden kring laget inför säsongen.
När Mikael Aaro uppehållssummerar det han och Piteå åstadkommit så här långt är han nöjd med mycket….men inte allt.
– På det stora hela är vi absolut nöjda just nu där vi är, men som tränare vill man alltid ha mer, säger han till mjornberg.se.

 Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Det blåser positiva vindar kring Piteå den här säsongen. Förväntningarna är större, klubben har vågat höja sin målbild och publiken har engagerats av den hockey som spelats. Mycket på grund av att hemmasonen Mikael Aaro (ifjol i Djurgården) klivit in som huvudtränare i klubben.

– Man har samma brinn för att vinna matcher var än man är och det finns jättemånga bra spelare på Hockeyettan-nivå som definitivt skulle kunna spela på en högre nivå, konstaterar han.

Så här långt har Piteå spelat in 25 poäng på elva matcher och ligger tvåa i Hockeyettan norra. Bara Hudiksvall (54) har producerat fler mål framåt än Piteå (51). Tränaren är nöjd när han summerar sin första tid tillbaka i Hockeyettan som tränare.

– Vi har självklart, som alla andra, saker att jobba på som kanske inte sitter helt hundra, men samtidigt har vi gjort det jäkligt bra i många matcher. Vi är belåtna där vi är ungefär, vi vill alltid ha mer, men vi är ändå tvåa och har gjort många bra matcher. Vi har visat att vi kan mäta oss med lag som har varit och spelat kvalserien här några säsonger.

Om vi bryter ner det, vad gör ni bra?
– Special teams gör vi bra, det bevisar statistiken (40,43% i powerplay och 93,94% i boxplay /förf.anm), men det är en färskvara. Det gäller att göra det bra varje dag även om det är svårt att hålla uppe den nivån som vi haft i början. Jag tycker att vi är intensiva. Vi är jobbiga att möta, vi kanske inte är det mest fysiska laget men vi åker mycket skridskor vilket är en klyschig grej, men vi är intensiva och vinner tillbaka mycket puckar högt upp i banan. Jag tycker att vi har utvecklat vårt presspel och hur vi backcheckar. Vi sätter motståndaren under hårdare press, det tycker jag vi har gjort bra i de flesta matcherna.

Att ni kan erövra puck högt och spela med hård press bygger det lite på att ni har bredare trupp den här säsongen och därmed orkar?
– Absolut, men vi tränar aldrig för att vara fräscha imorn, utan vi tärnar för dagen och har en plan för hur vi vill träna och hur vår säsong ska se ut. Då är det inte nu vi ska vara pigga och fräscha i varje match, utan vi får bita i vissa matcher där vi kanske inte är toppfräscha och ändå kunna göra bra prestationer och släpper aldrig på det. Det är den dagliga verksamheten vi har skruvat på en hel del för att vi ska orka bedriva det spel vi vill göra.

Man kommer inte till Piteå för att vila i år alltså?
– Nej det har vi sagt ganska tidigt. Vill man nå längre, sen om vi är i toppen hela det här året eller det sker nästa år, men någonstans måste man börja och det finns inga genvägar, så är det i vilken serie man än är. Det gäller att jobba för att få någonting och sen ska man göra det med kvalitet. Det räcker inte att bara träna hårt, det kan alla klara av, men att göra rätt saker. Vi kommer hit för att bli bättre.

 

Våga spela sarg ut
Men även om säsongen startat starkt för Piteå finns det en del skönhetsfläckar som man måste jobba med att tvätta bort om man ska kunna räknas in som ett av de absoluta topplagen i Hockeyettan.

Vad har ni gjort mindre bra?
– Jag tycker att vi har släppt in lite för enkla mål i vissa matcher och på något sätt har vi gjort det för att vi vill spela för mycket offensivt. Vi har inte gjort klart det defensiva jobbet först och det är väl också någonting vi ska lära oss. Vi har pratat mycket om det, att spela ett mognare spel. Ibland behöver man bara lyfta ut en puck, det behöver inte alltid vara kreativt. Att spela med bredare marginaler vissa gånger och det är väl något vi måste lära oss än mer även om det varit bättre sista matcherna. Det är någonting man måste klara av att göra mot alla lag och inte bara mot topplagen då man kanske måste slå ifrån sig någon gång då och då. Men för att få det beteendet måste vi göra det när vi behöver det, det måste vi förbättra hela tiden och tänka på.

Det är okej att spela sarg ut även mot Ö-vik och Vännäs?
– Absolut, vi pratar alltid om det att vi ska respektera alla motståndare vem vi än möter, för ska man lära sig att spela moget och ta sig långt gäller det att göra det mot alla lag. Det spelar ingen roll vilka som står på andra sidan.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare