Backjakt och formsvacka – ”Vi behöver förbättra oss”

 Backjakt och formsvacka – ”Vi behöver förbättra oss”

Foto: Skärmdump

 

Backjakten som pågått sedan säsongen började har ännu inte mynnat ut i att man hittat rätt gubbe att förstärka med och laget på isen har förlorat tre raka matcher. Det har funnits att fundera på för storsatsande Nybro Vikings under uppehållet.
– Det är klart att tre raka torsk vill vi inte ha, så det är klart att vi vänder och vrider på varför det blivit så, säger klubbchefen Rasmus Aro till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Låt oss börja med backjakten. Nybro Vikings gick in i säsongen med endast sex backar och har noggrant sonderat spelarmarknaden sedan dess. Med tanke på att man bitvis dessutom har haft en jobbig skadesituation har forwarden Robin Wengdahl skyndsamt skolats om och gjort det väldigt bra som back.

Men jakten på förstärkning pågår alltjämt.

– Man kan väl säga så här att det är fortsatt en tuff marknad att jobba på. Det är lite mer rörelse nu och det händer lite i Europa, vi kollar ju främst Europa. Viktor Bolin har varit borta ett tag men är tillbaka på is och så har Robin Wengdahl vikarierat eller skolats om mer och mer till back. Han har gjort det bra och det har lugnat oss lite i sökandet, konstaterar Nybros klubbchef Rasmus Aro.

– Vi är sju på träning och så har vi en junior som kör med oss, så sedan en vecka tillbaka är vi fullt på träning och det är viktigt. Men samtidigt vill vi hitta en back till. Vi letar, det är inget som är jättenära i dagsläget, men det är klart att vi pratar med ett par stycken. Det gör man väl ständigt typ.

Skulle Wengdahl kunna spela back resten av säsongen?
– Ja, men det är inte omöjligt. Så som det är nu är det väl där vi står, att vi ser honom som back. Vi tog in Adam Lidström här för att fylla på forwardssidan lite och bredda den och det har lite med att göra att vi kan se Wengdahl spela back säsongen ut i och med att han har gjort det så bra som han har.

Andra klubbar har lyckats landa backar nyligen, ni måste ha en tydlig spec på exakt vad det är ni söker?
– Det är klart att vi hade kunnat värva, men vi känner att vi vill ha in en bra back. Det behöver inte vara att man gör 37 poäng, utan vi är säkra på vad vi söker i det hänseendet, men känner inte att vi har hittat det än så länge. Sen är det klart att vi lagt ut på några backar och fått nej. Det är ju fler som söker i ligor utanför Sverige, så det är inte så att man står och väljer vem man vill. Det är många som söker spelare på en tunn marknad.

 

Skador och svag form
Men att det saknas en back i uppställningen är kanske ett mindre problem för tillfället med tanke på att Nybro gick in i uppehållet med tre raka förluster (bland annat hemma mot både Borås och Tyringe) och att spelet hackat en aning.

– En liten formdipp får vi väl ändå slå fast att vi befunnit oss i, konstaterar Aro och fortsätter: Det har varit en speciell höst för oss i och med att vi haft mycket skador som är svårt att skydda sig från inför när det händer allt på samma gång. Vi har fått lösa det på olika sätt under tiden, men nu är alla på is och det är det vi behöver hitta in i. Det har sett bra ut på träningarna, men långt ifrån så bra på matcherna så det är väl klassikern att vi behöver ta med oss det vi gör bra på träningarna ut till matcherna och hitta det.

– Vi har fått kämpa och skruva till oss segrarna med lite manskap och hitta lite andra vägar än vi kanske hade tänkt oss, med fyra bra linor som bara gnuggar på och maler ner våra motståndare. Det har vi inte riktigt kunnat göra här, utan vi har fått hitta andra vägar. Nu är några gubbar tillbaks och de ska komma i form och kanske att det blir att några andra slappnar av och inte gör jobbet hela vägen ut har vi väl tyckt här. Det är lite olika aspekter i det, men det är klart att vi ska inte behöva ha tre raka förluster, det tycker jag inte.

Är det orättvist att bedöma ert spel utifrån vad man hade kunnat förvänta sig om ni varit ordinarie?
– Till viss del blir det väl alltid det, sen är det inget vi skyller på, men det är klart att det påverkar när det har varit så extremt. Vi har varit nere på 14-15 man på träningarna ibland och då blir det inte mycket vettigt gjort. Det är klart att det påverkar, men samtidigt måste vi höja oss. Det är vi överens om, spelare, tränare och sportslig ledning. Vi behöver förbättra oss.

Det fanns en tanke inför säsongen om att spela lite mer offensivt, är den stekt?
– Det handlar om att vinna matcher, men vi har velat få med backarna lite mer och att de vågar stå upp på ett annat sätt och det tycker vi ändå att vi har lyckats med. Sen är det klart att när man får gå på fem backar och någon går sönder någon match, då kanske man får tänka till lite extra för att spara energi. Men det är en process samtidigt och vi vet var vi vill komma och då vill vi ta ett steg framåt i banan.

Den senaste tidens svaga resultat har fått det att börja mullra lite i supporterleden. Nybro har en stor och engagerad publik och många har låtit sina missnöjda röster bli hörda om den hockey som spelats på senare tid. Rasmus Aro är ödmjuk inför det.

– Vi vore inte så mycket utan våra supportrar, så det är väl jätteviktigt att de ställer krav på oss och det gör vi väldigt mycket internt också, ställer krav på varandra. Det är fantastiskt kul att de bryr sig så mycket som de gör.

– Det är klart att vi har en press på oss, vi har höga mål och supportrarna har höga förväntningar på föreningen och laget. De är med och bidrar på sitt sätt med säsongkort, medlemskap och kommer mycket folk på våra matcher, så det är klart att det blir en press för oss, men samtidigt är vi trygga i organisationen. Vi har två kvalserier bakom oss och vet hur man kommer dit, men det gör inte sig självt och det är inte bara att trycka på en knapp, man måste göra jobbet varje dag. Det är klart att tre raka torsk vill vi inte ha och har vi inte haft på fyra år nu tror jag så det är klart att vi vänder och vrider på varför det blivit så.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare