Vill utöka spelarbudgeten efter succén – ”sagt så från styrelsen”

 Vill utöka spelarbudgeten efter succén – ”sagt så från styrelsen”

 

För andra gången på tre säsonger chockade Halmstad Hammers Hockeyettan och gjorde storstilade resultat. Nu går klubben in i en ny fas med en förändrad organisation och troligtvis höjd spelarbudget.
– Det har varit lite rörigt och fram och tillbaka. Vi får se vad som händer och sker här, säger tränaren och klubbens nye utvecklingsansvarige Fredrik Johansson till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Säsongen 19/20 skrällde sig Halmstad Hammers till seriesegern i Allettan södra och spelade Hockeyettan-final. Säsongen som just avslutats chockade laget ett helt etablissemang och tog sig från vårserien hela vägen till kvalserien. Succéartat och kanske dags att börja ta föreningen på fullt allvar som en potent utmanare.

– Jag tycker att man ska ta oss mer på allvar, vi har gjort det jättebra. Vi har visat att vi kan vara med i en topp, säger tränaren Fredrik Johansson som nu går in i en ny roll inte bara som huvudtränare utan dessutom utvecklingsansvarig i föreningen med ansvar för att driva de sportsliga frågorna.

– Det har varit lite rörigt och lite fram och tillbaka. Vi får se vad som händer och sker här men det har blivit lite mer…jag och Niklas (Söderström, tidigare sportchef /förf.anm) har ju haft sportjobbet hela tiden, vi har varit tighta och det har varit lite rörigt, men vi får se vad som händer och sker.

– Det är en grov tjänst, men vi får se när vi fått ihop hela konstellationen hur det kommer se ut.

Det snackas om en höjd spelarbudget…
– Ja, det hoppas jag. Jag har inte fått det till mig mer än att de har sagt från styrelsen att det ska bli en höjd spelarbudget och det vore väl trevligt.

Vad snackar vi om för storleksordning?
– Ingen aning, de har bara sagt det i dagarna. De ska sätta sin budget och sen får vi se vad vi har att förvalta.

 

Tar med sig erfarenheterna
Några extra kronor i börsen skulle förstås inte skada när Johansson till kommande säsong ska bygga ett lag som ofrånkomligt kommer ha förväntningar att leva upp till efter vårens succé. Laget må ha slutat sist i kvalserien, men att bara ta sig dit var en bedrift.

– I en kvalserie tror jag att vi lärde oss oerhört mycket av saker och ting. Framförallt att små, små misstag blir förödande. Att det kan bli ett mål i arslet av en dålig utvisning vi tar eller ett tapp i mittzon så det blir en spelvändning där de kommer två mot en och poff säger det. Det blir lite mer skicklighet i allting. Men Halmstad har inte varit där på 21 år. Vi har gjort det bra.

Vilka är de viktigaste faktorerna för att ni ska kunna upprepa en succé?
– De viktigaste är definitivt att vi har lärt oss någonting av det här. Det som har varit bra tar vi med oss och det vi behöver förbättra tar vi med oss. Det viktigaste är att vi får behålla en stor del av stommen. Många vill vara kvar och trivs bra i klubben, det tror jag är jätteviktigt. Vi har saker där vi tycker att vi kan bli bättre. Men just att vi tar med oss erfarenheten, för den tycker jag är viktig. Jag vet när jag har pratat med Hudiksvall och de här killarna som har varit i en kvalserie i flera år, det tar några år innan man blir etablerad. Kolla hur de har satsat i många år och Nybro som varit med länge och har bra lag.

Hur många är det realistiskt att tro ni får behålla från befintlig trupp?
– Mer än 50 procent hoppas jag. Ludvig Levinsson gick till en allsvensk klubb och det är några fler som har varit på radarn. Det blir alltid så, det vet man ju. Vi får se lite grann vad det här leder till, men jag tycker vi har pratat med alla spelare och det är många som vill vara kvar. Sen är det klart som fan att de får förfrågningar. Men de har trivts bra här och de vet ju vem jag är när jag fortsätter. Sen är det väl någon som inte vill vara kvar för att jag är kvar, men skämt åsido, det blir intressant de närmsta veckorna.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare