Sportchefens geografivarning – ”kommer bli ett komplext problem”

 Sportchefens geografivarning – ”kommer bli ett komplext problem”

Lars ”Lillis” Lövblom, sportchef i Hudiksvall. Foto: Skärmdump

 

Att Östersund tar klivet upp i Hockeyallsvenskan ritar om Hockeyettan-kartan på ett ganska markant sätt när Hudiksvall plötsligt tvingas ta klivet till den norra serien. Sportchefen Lars ”Lillis” Lövblom ser inga större nackdelar för just Hudiksvall, men höjer ett varningens finger för Hockeyettans framtid.
– Det är ett komplext problem som Hockeyettan kommer få leva med under lång tid, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Östersund blev första lag från norra Hockeyettan att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan sedan Sundsvall lyckades med bedriften 2015. Vakansen efter succélaget fylls kommande säsong av Hudiksvall.

Det innebär att gränsen för den norra serien flyttar allt mer söderut. En utveckling som kan fortsätta under de kommande säsongerna om de sportsliga resultaten faller på ”rätt” sätt. Något som skulle kunna bli problematiskt.

– Det är ett komplext problem som Hockeyettan kommer få leva med under lång tid, för fortsätter det här…vi leker med tanken att Östersund håller sig kvar och vi vet inte vad som händer med Boden. Säg att ett utav norrlagen försvinner, det kan vara vi, det kan vara Örnsköldsvik, det kan vara Vännäs. Då är vi nere i regionerna Borlänge, Strömsbro, Väsby, Lindlöven…hur många utav de där lagen vill ställa upp och spela i norra? Då kommer det bli ett komplext problem, säger Hudiksvalls sportchef Lars ”Lillis” Lövblom.

– Jag har sagt det till Hockeyettan, att det här måste man ta i för jag tror att det här kommer bli ett växande problem. Och vi vet ju inte heller vad som händer om Boden inte får vara med?

Sportchefen fruktar för ett scenario där det kan bli så att lag hoppar av hellre än förflyttas till den norra serien.

– Det är ingen kritik mot Hockeyettan, jag förstår ju att man drar strecket någonstans, någon blir drabbad. Det är samma i söder, det kanske är lag där som vill spela i södra istället för västra och så vidare och det har jag full förståelse för. Men däremot när det börjar bli de avstånden vi pratar om…jag tror att det blir ett problem i framtiden.

 

Inga problem för Hudik
Den här gången blev det Hudiksvall som fick flytta på sig norrut. En utmaning förstås, men sportchefen vill inte påskina att det blir en nackdel. Föreningen står rustad för att hantera den nya verkligheten.

– Nu är det vi som hamnar i norra nästa år och det är klart att det blir annorlunda. All respekt för alla norrlagen, det är bra hockeylag. Norrserien är jättebra.

Vad tror du det innebär för er rent konkret mer än att ni måste resa mycket mer, blir ni mindre attraktiva för spelare?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att det skiljer så himla mycket. Vi har inte längre upp till Umeå än till Stockholm. Det är dubbel-Kiruna och Boden och Kalix som blir övernattningar.

– Det är en hypotetisk fråga, men tittar jag på serierna så tycker jag att norrhockeyn är bättre än östra. Hockeymässigt är det bättre att spela där och för de som varit med här och spelat några år kan det vara lite roligt att få åka till andra ställen i början av serien. Utan att vara dum så har vi 30 mil ner till Stockholm varje gång också, vi sitter och åker mycket ändå. Vi är ganska vana att åka buss.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare