Laddar om efter tunga säsongen – ”tar fart för att komma tillbaka där vi ska vara”

 Laddar om efter tunga säsongen – ”tar fart för att komma tillbaka där vi ska vara”

 

Efter en säsong som inte kan beskrivas som något annat än ett misslyckande laddar klubben om och har påbörjat bygget av en ny trupp.
I Visby/Roma hoppas man få behålla en stor del av stommen, men kan få tufft att signa upp sina spetsar.
– Det finns ju fler spelare ute på marknaden också, säger sportchefen André Lundholm till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Laget tog sig förvisso samman och vann den södra vårserien efter en riktigt svag höst, men när slutspelet väl drog igång tvingades Visby/Roma gå på omedelbar semester efter 1-2 i matcher mot Borlänge i kvartsfinalspelet.

Missad Alletta och tidigt respass i kvarten, det kan inte sammanfattas på något annat sätt än som ett misslyckande för föreningen som brukar prenumerera på Allettan-platsen och framskjutna positioner i slutspelet.

– Nu gick vi till kvarten och åkte ut där och det är klart att vi är inte nöjda med det, men sett till säsongen och hur den har varit och vad som hände i början finns det en förklaring. Men för den saken är vi inte nöjda, konstaterar sportchefen André Lundholm.

– Men å andra sidan kan man väl säga att det är en av våra svagaste säsonger de senaste tio åren och det är ändå en kvartsfinal. Vi har haft en bra streak där vi har varit i playoff 3 eller semi åtta av de tio senaste åren eller något sådant där. Nu var det ändå en match tre mot Borlänge, men vi är inte nöjda, vi har skämt bort både oss själva och andra. Utan att ha de största musklerna har vi ändå lyckats vara däruppe och det är där vi ser oss att vi ska vara. Vi tar fart igen för att komma tillbaka där vi ska vara.

Sportchefen härleder mycket av den knöliga säsongen till de spelartapp som truppen drabbades av strax innan seriestart då ett koppel av forwards försvann på ett bräde. Christian Olsson och Carl Ericson fick förändrade situationer utanför isen och tvingades prioritera om medan Adrian Elefalk och Samu Markkula drabbades av långtidsskador.

– Vi tappade ju fyra forwards och det är inte någon junior eller fjärdekedjespelare, utan det var fyra forwards på tre linor precis innan säsongen började. Det var inte lätt att ersätta. Det blev inte riktigt den sammansättning av trupp som vi hade från början.

 

Jobbar klart befintlig trupp först
Men med den halvmediokra säsongen 21/22 i backspegeln laddar Visby om för att ta sig tillbaka till toppen kommande vinter. Ett koppel av spelare finns redan på kontrakt och förhoppningen är att några ytterligare ska stanna kvar.

– Vi vill bygga vidare på de här som vi nu har börjat spela in som den ny-nya stommen, men visst kommer det att krävas några nya spelare. Men vi sitter ganska bra, jag tror att vi har fem ordinarie backar på kontrakt och vi har en målvakt och fyra, fem forwards också.

Ni hade en finsk spetskedja med Ville Heikkinen, Miro Lehtimäki och Oula Uski, blir det svårt att behålla dem?
– Ja kanske, jag vet inte. Det är svårt den här tiden på året, vi har börjat prata lite grann men de behöver landa och fundera lite grann om de ska spela i Sverige. De trivdes alla tre. Oula kommer nog vara kvar i sin moderklubb, det är hans prio i alla fall. Han är 28 år och känner att han behöver ett riktigt jobb och en helhet och spela i Mestis där, det är hans prio, annars var han intresserad av att koma tillbaka.

– Vad det gäller Miro och Heikkinen, ska de spela här eller ska de spela i Finland eller åka till Polen eller Frankrike eller spela i en annan Hockeyettan-klubb, man vet inte, men det känns som att de trivts bra och om de spelar i Sverige skulle jag gissa att de spelar här. Om de bestämmer sig hyfsat snabbt. Det finns ju fler spelare ute på marknaden också…

Du har några på gång?
– Vi har några diskussioner igång där vi ändå känns hyfsat nära. Jag har någon eller några backar som känns ganska nära på förlängningar och så där. Jag brukar börja med att jobba klart truppen som vi har haft innan jag går ut och jagar nytt. För jag tycker det är bra att veta, har jag den där backen eller centern eller har jag inte det, så jag vet vad jag ska titta utifrån. En del klubbar gör ju på annat sätt och det är kanske klokt också att jobba brett och ställa hårdare krav på de spelare du har, antingen signar du eller så signar vi den här personen utifrån. Men då blir det ju också så att då kan du inte stå för det kontraktet du skickar till personen utifrån om din egna signar. Jag är lite för mycket oldschool, skickar jag ut ett kontrakt då står jag för det och vill inte spela ut folk mot varandra.

Hur många nya spelare tror du att det blir allt som allt inför kommande säsong?
– Jag skulle gissa att vi behöver någonstans fem-sex forwards och tre backar till ungefär. Då är det ett par som kan bli förlängningar.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare