Spetsarnas avsked, fansens ilska och två raka nollor – ”Vi är också irriterade”

 Spetsarnas avsked, fansens ilska och två raka nollor – ”Vi är också irriterade”

Anders Lundström, sport- och klubbchef i Skövde. Foto: Skärmdump

 

Transferdeadline kom och passerade och inom loppet av bara några dagar hade Skövde tappat tre av sina främsta spelare och kört fullkomligt fast i botten av Allettan-tabellen. Något som har upprört supportrarna.
Nu berättar klubbchefen Anders Lundström hur klubben resonerade.
– Det är klart att det finns en irritation i att vi släpper spelare, men det är vi med. Vi är också irriterade över det. Det är inget konstigt, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Interne poängkungen Anton Blomberg drog till norska Grüner, andrecentern Jonathan Ström vände hem till Värmland och gjorde klart med Forshaga. Några dagar efter den svenska deadlinen försvann dessutom spetsbacken Adam Thilander till Norge och Lillehammer. En övergång som gjordes möjlig av att norrmännen senarelagt sin transferdeadline.

Det är, med tanke på att Skövde trots en svag Alletta fortfarande hade en matematisk möjlighet att nå slutspel, övergångar som har upprört fansen.

– Det är klart att det finns åsikter om att vi släpper spelare och det är väl en naturlig reaktion. Samtidigt tror jag att det precis som för oss är en frustration i att vi inte har gjort bättre resultat. För hade vi gjort det hade vi antagligen inte suttit i det problemet på samma sätt, konstaterar sport- och klubbchefen Anders Lundström.

– Man kan ha klart för sig att det hade kunnat vara mycket värre. Det hade kunnat vara så att vi kunnat släppa nästan ett helt lag för det var väldigt mycket klubbar som var panikslagna den 15 februari när deadline var och mer eller mindre ringde runt och bara ville ha tröjor. Det är klart att i den sitsen som vi är, då blir man lätt en klubb man köper ifrån.

 

”Släpper inte folk vind för våg”
Lundström utvecklar hur klubben resonerat kring att låta några av truppens främsta aktörer lämna trots att många matcher av säsongen återstod.

– Det fanns anledningar till att vi lät spelare gå. Sen var det inte så att vi bara släppte folk vind för våg, utan det var ett par stycken som hade idéer och åsikter om vart de skulle och verkligen ville det och då kände vi att det är inte så mycket att göra åt i det läget, utan vi får försöka göra det bästa av situationen och det är ju att få ut någonting utav det också.

– Man hamnar i en sits där spelare har åsikter om vart de ska och att tvinga kvar folk för att spela i det läget man ligger är svårt. Sen är det klart att vid deadline day var det inte riktigt lika bekymmersamt som nu när vi släppte Thilander, det är en lite annan sak. Han har haft ganska mycket anbud under en längre period, från många lag och valt att vara kvar och köra och liksom inte försökt att köpa ut sig själv eller så på något sätt, utan han har krigat på hela vägen fram och kommer han då och får chansen att spela ett slutspel i en högstaliga och verkligen vill ta den så finns det en relation att bevara också.

Så det finns en öppning att han kan komma tillbaka till nästa säsong?
– Adam är ju härifrån och vi har haft en bra relation hela tiden, så det handlar inte bara om vad vi gör och inte gör, utan det handlar också om vad spelarna vill. Det är människor man har med att göra. Det finns olika anledningar i det här, sen är det klart att i det här fallet är det lite pengar inblandat med så klart, men det är egentligen en fråga som dyker upp för att vi har varit lite för dåliga prestationsmässigt i den här Allettan. Då får man hantera det därefter.

Klubbchefen sticker inte under stol med att spelarna som lämnat också inneburit att klubben sparat in en liten slant på kontot.

– Det är klart att det finns en ekonomi i det, men det är samtidigt också så att i den bästa av världar hade vi sluppit diskutera det där för då hade vi haft fulla hus och spelat viktiga matcher. Vi har satt oss i den sitsen att vi blev en lätt måltavla själva och det kan vi inte krypa ifrån utan då har vi försökt hantera det på bästa möjliga sätt.

Anders Lundström, sport- och klubbchef i Skövde. Foto: Skärmdump

 

Har inte gett upp säsongen
Anledningen att Skövde blev en måltavla för lagen som jagade förstärkning inför deadline är förstås att de sportsliga resultaten varit undermåliga och att laget redan då sladdade i botten av den södra Allettan. Det har inte blivit bättre efter deadline då laget förlorat två raka matcher och inte gjort ett enda mål. 0-3 borta mot Huddinge blev till 0-7 borta mot Karlskrona.

Ni har blivit nollade i två raka matcher efter deadline, är det en effekt av att det blev luften ur?
– Jag har svårt att bedöma än så länge om det är en effekt, att luften gick ur, eller om det bara är att vi har extremt dåligt självförtroende. Tittar man på de nollorna som blev, Huddinge-matchen är jättejämn, det är en dålig hockeymatch från två lag som inte spelade särskilt bra, men där Huddinge tillslut fick en öppning och gjorde 1-0. Tittar man på Karlskrona-matchen så var det inget snack och det kanske inte ska vara något snack heller, det är inte många lag som åker ner dit och dominerar. Den matchen är svårbedömd för Karlskrona var bra och vi fixade inte det.

Har ni gett upp säsongen?
– Nej alltså vi kör ju, det är inget snack. Sen är det klart att man kan lätt uppfatta det som att vi har gett upp det när man nollas två matcher på raken i ett sånt läge, men så är det inte.

– Vi ska avsluta, det är mycket matcher kvar, sen fattar jag också att vi kommer få det tufft, men det är också att investera lite för framtiden. Det är kontrakt som ska skrivas, det är spelare som spelar som har utvecklingspotential som kommer få mer istid, så det finns någon form av faktor att spela för. Att lägga ner energin på.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare