Bojkott, storm och avgångskrav, sen vände det – ”Omtumlande är väl ett milt ord”

 Bojkott, storm och avgångskrav, sen vände det – ”Omtumlande är väl ett milt ord”

Motståndarna bojkottade lagets hemmamatcher, varken spelet eller resultaten verkade vilja infinna sig och kritiken mot laget och tränaren var bitvis ganska tuff. Men Karlskrona lyckades vända på skutan och ta sig till Allettan med god marginal.
Nu reflekterar tränaren Eric Karlsson över den turbulenta hösten.
Omtumlande är väl ett milt ord, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Den 27 oktober förlorade Karlskrona med 2-6 borta mot Halmstad Hammers i en match där ingenting fungerade. Topptippade KHK gjorde svaga resultat, hade börjat sacka efter i tabellen och spelade ganska haltande hockey.

Där och då fick det vara nog.

Efter Halmstad-matchen borta när vi torskade med 6-2 blev det lite det här klassiska med spelarmöten och vi hade ledarmöten och fick en ganska tydlig feedback från spelarna och vad de ville att vi skulle knåpa på från ledarhåll, berättar tränaren Eric Karlsson.

Man tog upp alla saker på bordet och det vi började trycka på var egentligen grunderna i spelet, att få en större tydlighet i de sakerna. På något sätt byggde det en grund för oss, att när vi sen fick resultaten med oss blev det en helt annan trygghet. När vi har börjat vinna matcher har vi kunnat göra det på olika sätt eftersom som jag upplever att vi har haft den här grunden i vårt spel och som jag upplever det var det bra för grupprocessen när man får upp allting till ytan. Man får vara prestigelös både som spelare och ledare och det har tagit oss framåt känner jag.

Efter att luften hade vädrats började laget sakta men säkert vända trenden och kan nu titta tillbaka på en serie där man i slutändan tog sig till Allettan ganska komfortabelt.

Vi pratade mycket om det väldigt öppet att nu är vi på botten och kan vi få en större tydlighet och få det här att vända nu kan vi bygga något väldigt starkt.

Vad skulle du säga var vändpunkten?
Det är väl många saker. Vi fick in en ny röst i båset med Fredrik Frisell som har varit en injektion som bara har varit med under matcherna och just spelarmötena. Jag tror att spelarna när de fick upp allting till ytan och kände att vi var lyhörda i det, att de kände att vi fick en helt annan tro på allt vi gjorde.

Jag skulle inte säga att det finns en sak, vi har inte ändrat en massa saker i spelet, men vi har varit lite mer aggressiva och tydliga i vårt spel. Där är väl jag självkritisk i att jag hade en bild på förhand av att vi skulle kunna anpassa det lite mer och vara lite mer tillbakadragna i vissa delar av matcherna och sen vara mer aggressiva i andra delar. Men på den här nivån i Hockeyettan är presspelet otroligt effektivt. I SHL är spelarna lite skickligare och kan spela sig ur pressen, här får man en bra utdelning på presspelet. Så jag skulle säga att det kanske är den enskilda spelmässiga faktorn som har gett oss bättre utdelning.

Krav på tränarens avgång
Det slutade väl, men blåste en hel del på vägen. Publiken i Karlskrona är passionerad och när det inte fungerade spelmässigt i grundseriens inledning fick tränare Karlsson utstå en hel del kritik. Det förekom rent av avgångskrav.

Jag brukar säga att jag har Hockeyettans finaste jobb, för det är en storklubb på nivån och ett otroligt engagemang både i föreningen och runt föreningen och för mig personligen var det förstås väldigt pressat. Det blir naturligt att det blir tränaren som man tittar till när det inte ser bra ut och resultaten inte är bra heller.

Karlsson ser inget konstigt i att tongångarna lät som de gjorde där i slutet av oktober.

Jag brukar relatera till vad man själv tänker. Jag som är United-fan, vad tänker jag när de inte har presterat, ja då tänker jag på Ole-Gunnar, att nu åker han snart.

Personligen var det en tuff situation, men det var ändå en bra miljö i laget. En positiv stämning och en tro på det vi gjorde och det är också en stor faktor till att vi fick det att vända. Jag fick ett jättebra stöd av mina kollegor och från spelartruppen som jag haft en väldigt öppen och ärlig dialog med under hela säsongen, det var min trygghet.

Var du förberedd på den storm som kan bli i en klubb som Karlskrona?
Man kan nog försöka förbereda sig på alla sätt och vis, men när man väl är där så är det på riktigt och det är något annat.

Eric Karlsson, tränare i Karlskrona. Foto: Skärmdump

Så hanterades bojkotten
Som om det inte vore nog har laget tvingats hantera den bojkott som skakat Hockeyettan under hösten. Mörrum, Vimmerby och HC Dalen valde att utebli från matcherna i Karlskrona och spelschemat har blivit ganska hattigt för KHK.

Det är så klart aldrig gynnsamt att spela med ett så luftigt spelschema. En match i veckan på bortaplan, man vill ju ha sina rutiner och komma in spelet och flowet, konstaterar tränaren.

Jag vill inte använda det som någon jättestor ursäkt för att vi inte presterade i början, utan det ligger på mig att vi inte hade kommit längre, men det är klart att det försvårade vår situation.

Hur har ni tacklat bojkotten i gruppen?
Spelarna läser ju och om man undviker att läsa så är det folk runt omkring som påminner en så det är klart att det påverkar även om man inte vill det. Vi har försökt att hantera det genom kort och tydlig information vad klubben har vetat från ledningen hela tiden. Sen har vi försökt att inte prata kring det. Det är så klart svårt att hålla ifrån sig när det har varit så extremt som det har varit, det har ju varit typ det största i hela hockeysverige den här säsongen.

Det måste ha varit svårt att hantera ovissheten att inte veta om ni skulle spela match eller inte…hockeyspelare är ju vanedjur…
På ett sätt fick man ju träna lite på det under fjolåret i och med corona, så jag vill ju säga att man var inte förberedd på det, men tvingades hantera det lite ifjol. Men det här var ju på ett helt nytt sätt, så det har varit lite svårt. Det är väl också något som vi i utvärderingen, det var Michael Sundlöv (sportchef /förf.anm) som lyfte det ganska tydligt, att har vi tränat tillräckligt hårt och bra när vi har spelat så lite? Och det var väl något som vi kände att nej det har vi kanske inte, för vi har tränat måndag, tisdag för att spela onsdag och så blev det inte match och det är något vi har skruvat lite på, men som har varit svårt att hitta något genuint upplägg för i och med att vissa matcher visste vi inte förrän dagen innan.

Tittar efter förstärkning
Efter avslutad grundserie kliver Karlskrona ändå in i Allettan med stor tillförsikt och en målsättning om att gå till slutspel den här säsongen. Men truppen är tunn.

Vi går in med en god form, nu har vi haft mycket sjukdomar och småskavanker här i slutet och spelat med tunt lag, men det har också byggt en moral och att vi kan vinna matcher med lite folk.

Det är extremt mycket matcher och det är skitkul. På något sätt diskuterar vi givetvis att komplettera i truppen, så är det. Vi blir väldigt skadekänsliga. Vi är sju backar och 13 forwards nu när vi har plockat upp ytterligare en junior. Det räcker med att det är någon enstaka gubbe här och där som försvinner så blir man ju tunna. Vi tittar på lite nya gubbar, så är det.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare