Därför spelar inte det meriterade nyförvärvet – ”Han kanske inte var helt maxad”

 Därför spelar inte det meriterade nyförvärvet – ”Han kanske inte var helt maxad”

Med sju säsonger och närmare 300 matcher i den finländska högstaligan Liiga anslöt forwarden som en på papperet väldigt spännande värvning. Men än så länge har Taavi Vartiainen inte alls varit vad Mariestad förväntade sig.
– Han var inte riktigt så långt fram som vi hade hoppats och kanske trott, säger sportchefen Carl Johansson till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Den ordentligt rutinerade finländaren anlände till Mariestad för ungefär en och en halv vecka sedan, men har fortfarande inte dykt upp i matchspel och kommer förmodligen inte göra det den närmaste tiden heller.

– Vi hade kanske hoppats och trott att han skulle vara lite längre fram i sin träning än vad han var. Han har en bit kvar, men vi har en tydlig plan för hur vi ska sätta honom i matchspel och rubbas den planen får vi ta det därifrån, konstaterar sportchefen Carl Johansson.

Hur skulle den kunna rubbas?
– I den planen ingår det vissa moment och steg som vi vill ska se hända utifrån vad vi trodde att vi hade fått in. Vi vet vad det är vi har värvat och han var inte riktigt så långt fram som vi hade hoppats och kanske trott, men det finns anledningar och förklaringar till det hela. Han behöver lite mer tid i träning.

Behöver vara maxad för att bidra
Vartiainen spelade i stort sett ingen hockey alls under fjolårssäsongen och hann inte med fler än fem matcher för Peliitat i finska Mestis den här hösten innan han drabbades av en hjärnskakning som höll honom borta i några veckor. I Mariestad har han sedan sin ankomst satts i hårdträning.

– Det är rostigt, han kanske inte var helt maxad inför den säsongen som kom här nu med tanke på ett år borta och sen hade han hjärnskakningen i tre veckor och så kommer han hit till Mariestad och ska acklimatisera sig och hela den här biten. Han har en bit att jobba med skridskoåkningen, styrkan i åkningen och så där innan han är redo att spela matcher, konstaterar Johansson.

– Han är en fysisk spelare och behöver vara maxad för att bidra. Det är både rättvisast mot honom och mot oss att han spelar matcher när han är redo.

Hur långt tålamod har ni?
– Det är klart att vi sitter ganska skönt på så sätt att förhoppningsvis tar vi oss till en Alletta ändå, men så långe vi ser att allt går åt rätt håll så känner jag ingen stress och det är vad det har gjort hittills. Vi får utvärdera utifrån det sen.

Ligger det nära till hands att ni skulle kunna bryta om han inte uppfyller det ni vill se?
– Nej, det skulle jag inte säga, utan vi tar en vecka i taget och så ser vi. Han måste spela matcher och vi vill att han ska spela matcher. Vi jobbar mot ett gemensamt mål och det är att han ska hamna i bättre fysisk form rent åkningsmässigt och sen ska han nog vara redo för spel.

Sportchefen menar att klubben vet vad det är de har plockat in och att det är fysiken snarare än kunnandet som brister. Förhoppningen är fortfarande att Taavi Vartiainen ska bli en viktig injektion under säsongen.

– Det går ju inte att trolla bort de här 300 matcherna i en högstaliga och kontrakt år efter år efter år. Han har det, men han behöver tid att komma dit. Just nu sitter vi för stunden i en situation där vi har tiden att ge honom.

Så ni kommer inte skicka hem honom den här veckan i alla fall?
– Nej det kommer vi absolut inte göra. Det är en förbannat bra kille som passar väldigt bra in i gruppen. Han vill verkligen det här och han vill spela högre upp i seriesystemen så vi har samma inställning båda parter, att vi vill att det här ska bli riktigt bra. Planen är att han ska bli otroligt viktig för oss när de tuffa matcherna drar igång sen.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare