Inför Hockeyettan: ”Laget kanske inte var något vidare sammansatt”

 Inför Hockeyettan: ”Laget kanske inte var något vidare sammansatt”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Stefan Gustafsson, tränare i Borlänge (Hockeyettan västra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Truppen har spets, men det ser ganska tunt ut där bakom, ni saknar bredden…
– Jag kan hålla med i viss mån om du tittar på papperet på vårat lag, sen tycker jag ändå att de yngre killarna som vi har valt att ta upp i truppen utmärker sig på ett bra sätt och har anammat det spelet som vi vill att de ska spela. Det vi har hittat här nu tycker både jag och Hans Lodin här är att vi har en bra balans, en tydlig arbetsfördelning och en bra hierarki i omklädningsrummet. Det kan också vara en del värt. Så jag håller med i viss mån, men inte hundra procent.

– Som det ser ut nu är det fem, sex unga forwards som vi ser det som slåss om platserna i en fjärdekedja hos oss. Så det kan skilja lite grann, där tittar vi lite grann på deras utveckling, det kan vara att vi ställer över några stycken bara för att och tar med någonting annat och fyller ut med, men det får vi se lite hur säsongen utvecklar sig. Men jag tror ändå att det finns en stor potential i de spelarna som har varit med nu i början. Det finns någon framtid där absolut, högt upp i division ett minst.

POSITIVT: Att tacka nej till storstjärnan Markus Persson var smart, det kommer göra att andra spelare kliver fram på ett annat sätt…
– Håller med, vi tog ju det valet själva. Markus var intresserad av att fortsätta spela i Borlänge, men för vår del var det att hitta en bra balans i truppen, det är ett lag som ska vara framgångsrikt. Jag hyser djävulskt stor respekt för Markus Perssons hockeykunnande och driv och engagemang och det han har gjort för Borlänge Hockey. Det ska han ha all cred för. De siffrorna han har gjort, de kommer stå i varenda bok i alla år framöver, det har jag stor respekt för. Vi har haft en stor nytta av Markus Persson i Borlänge, det måste jag understryka. Men någonstans i det här har det ändå kommit att vi kanske måste göra ett avstamp och tänka på ett annat sätt och få en annan balans i laget. Ett lag som driver en tydlig arbetsfördelning och en bra hierarki i omklädningsrummet. När han blev utlånad till Modo märkte man att fler tog ansvar, jag vet inte om jag ska säga att Markus när han var med påverkade att folk inte tog ansvar, men det blev naturligt en förändring om man vänder på frågan. Jag tror att det är rätt väg, jag har själv tagit beslutet tillsammans med sportgruppen, vi tror på den vägen.

Stefan Gustafsson, tränare i Borlänge. Foto: Skärmdump.

NEGATIVT: Försäsongsresultaten imponerar inte, ni vet inte riktigt var ni står när ni går in i säsongen…
– Jag håller inte med där heller, de två första matcherna var det tufft, det var läropengar för gruppen tror jag. Just det här i arbetsfördelningen, vad krävs det av varje spelare, vad krävs det av dig för kvällen för att vi ska vara framgångsrika. Jag menar, vi har våra två leading lines där, Arvid Degerstedt gjorde ett mål i boxplay på en slumppuck de två matcherna, det var det enda de två första kedjorna producerade de matcherna, så där har du en stor del i det. Vi fick en läropeng där, vi jobbade en del grunder och basic med försvarsspelet som vi har rättat till. Sen tycker jag ändå att vi har gjort vissa saker som vi kan ha med oss under säsongen på ett jävla bra sätt. Östersund borta där vi vänder underläge, går ikapp och vinner den på straffar. Strömsbro hemma har vi enormt tålamod, återigen spelövertag, men ett tålamod i vårt spel och vänder ett underläge i sista perioden där också. Det är saker som man kan ta med sig rent mentalt som är bra. Jag håller med till viss del om inledningen, men vi tycker ändå att vi ligger bra i fas och vet vad vi kan kräma ur den här gruppen.

POSITIVT: Ni har en kärna av spelare som varit i klubben ett tag, deras rutin kommer bära Borlänge långt…
– Det håller jag med om, i spelare som Patrik Elfsberg som är jävligt drivande och engagerad varje dag i den dagliga verksamheten. Som han är i dagsläget, det kan vara tungan på vågen för våran del om vi ska ha framgång den här säsongen. Vi har Jacob Thor som har gjort två säsonger med 40 poäng, han har också varit med några år här. Vi har några på backsidan som jag har arbetat med under tre säsonger, Marcus Björk, Viktor Bemström, Olle Strandell. Sen har vi fått in lite ny rutin också med Martin Janolhs, men kärnan är vi definitivt nöjda med.

– Min filosofi och mitt mål när jag skrev på har varit att vi skulle göra något att bygga över tid, jag pratar väldigt mycket om det här med tålamod där vi kanske fuskade förra året, men det var spretigt förra året. Det var många viljor och laget kanske inte var något vidare sammansatt heller om man ska prata arbetsfördelning och ingångsvärden till spelarna. Det var ganska otydligt. Det får jag själv ta på mig till viss del också, men det kunde vi ha gjort bättre. Men det är så jag har velat jobba och jag tycker att vi hittade en bra kärna tidigt, där Markus Persson ingick i första delen och där Elfsberg kan ta det vidare. Jag tror på den vägen och jag tror att vi kan ha stor nytta av att den gruppen har varit med ett tag.

 

NEGATIVT: Det framstår en aning otydligt vad ni egentligen vill med er verksamhet…
– Ja, jag kan hålla med om det absolut. Lite på grund av fjolåret kan jag tycka, där var det rörigt. Om vi sätter den rubriken att det var rörigt och vi talade kanske inte samma språk rakt igenom förra säsongen i föreningen och organisationen runt laget. Hur vi ville bedriva den här verksamheten. Där har vi hittat ett bättre sätt att jobba i år tycker jag. Den dagliga verksamheten har snäppat upp i både is och fys, men jag förstår påståendet att det kan kännas lite otydligt. Speciellt att vi kanske inte har gått ut med något riktigt heller, utan det blir ju mer eller mindre lite som en…jag vill inte kalla det för en nystart heller när jag går in på mitt tredje år, men det har hänt lite mycket saker i föreningen, plus att mer än halva styrelsen har bytts ut till den här säsongen också.

– Skulle man vara innanför väggarna hos oss skulle du nog känna att Borlänge Hockey är tillbaka där Borlänge Hockey ska vara. Det är lugn och ro runt a-laget och mervärdena är ruggigt bra. Det är allsvensk klass på mervärdena runt ikring, hur vi reser, med mat, omklädningsrum, utrustning, tider, där tycker jag att vi håller en jäkla hög nivå. Det är ett leende på läpparna och ett jäkla engagemang på alla som vill vara med och påverka och bidra den här säsongen. Alltifrån de som sköter tvätten på förmiddagarna till yttersta spets så jag tycker att vi har fått ihop det jäkligt bra faktiskt.

POSITIVT: Marcus Karlberg kommer få sitt stora genombrott i vinter och bli en härförare för Borlänge…
– Jag hoppas det för våran skull och jag hoppas det innerligt för Marcus skull att han kan få ett lyft och komma tillbaka uppåt igen. Vi vill ju någonstans uppåt som förening, men vi vill också hjälpa spelarna vidare. Kan vi vara med en liten del i Marcus utveckling och få ett bra avstamp tillbaka uppåt så är inte vi mer än glada. Jag tror definitivt att Marcus har det i sig. Sen, enligt mig behöver Marcus trygghet. Han behöver känna tillit, tålamod, förtroende för att få vissa knutar att släppa i spelet över 60 minuter. Vi vet att han är väldigt spetsig framåt, vi vet att han har enorma kvaliteter i powerplay och den offensiva delen av banan. Han behöver jobba en del med sitt defensiva spel. Han vill jäkligt mycket så han kan använda väldigt mycket is i onödan ibland, där ska vi försöka tajta till hans spel lite grann och spara lite på krutet emellanåt. Jag tror Marcus skulle ha kunnat gå till ett allsvenskt lag i år igen, men jag tror att det här är en jäkla bra väg för honom att ta. Vi kommer ha tålamod med honom och jobba med honom dagligen här. Jag tycker också att han under försäsongen sakta men säkert börjat ta kliv framåt och blivit bättre och bättre, fått större kontinuitet i sitt spel över 60 minuter. Sen kommer det bli ytterligare bättre när serien startar, det är jag övertygad om.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare