Inför Hockeyettan: ”Vi är väl medvetna om att vi är en av favoriterna”

 Inför Hockeyettan: ”Vi är väl medvetna om att vi är en av favoriterna”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Rasmus Aro, klubbchef i Nybro (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni har värvat alldeles för stjärnstarkt, det kommer bli problem med rollfördelningen…
– Den åsikten har jag sett att den finns, så klart tycker inte vi det. Vi känner att vi har fått ihop en stark trupp och det vi har försökt att bygga är lite där vi var efter jul förra året. Ett maskineri som tuggar på och det ska egentligen inte spela någon roll vilka som vi sätter in i stora drag. Vi tycker att vi har fått ihop ett bra lag med bra spelare som har olika egenskaper och om man ska se det mer specifikt, visst det är väl vissa spelare som är mer specifika poänggörare, vissa spelare kanske står mer för det hårda jobbet, men vi är glada och det är inget problem vi känner eller har. Om man ska säga ja eller nej så håller jag inte med.

– Varje kille som spelar i Nybro Vikings vet var föreningen vill den här säsongen och de har köpt det. Då är det klart att det finns en konkurrens om platserna och det är ingen nyhet för dem. Sen vill ju alla spela i special teams och allt det här, men då får man bevisa det helt enkelt och det är där vi vill vara, så vi ser inga problem med det.

POSITIVT: Robin Johansson och Pontus Eltonius ger motståndarna skrämselhicka, ni har två förstamålvakter…
– Ja, jag vet inte vad motståndarna tycker, men på papperet är det ett jättestarkt målvaktspar så klart. Vår tanke med det var att vi vet ju var vi har Robin, han har varit riktigt bra hos oss i två säsonger och vi lyckades signa honom på ett treårskontrakt här i februari. Det var en styrka bara det tycker jag. Sen kände vi väl att det är konkurrens på backsidan, det är konkurrens på forwardssidan, det är klart vi ska ha det på målvaktssidan. Men framförallt, vad händer om till exempel Robin skulle bli skadad? Vi har ändå en tydlig målsättning här och vi vill inte chansa på något sätt med att ha en lite yngre kille bakom som har spelat mindre matcher och är mindre rutinerad helt enkelt. Vi tror stenhårt på att det kommer bli en stenhårt kamp dem emellan och att det kommer gynna båda.

– Det är alltid en tävling om det, sen har väl Robin varit väldigt tydligt bättre än de anda vi har haft. Det har ju varit deras första seniorsäsonger. Nu kommer Pontus som ändå har varit i Hockeyettan några år in och då kanske det blir mindre tydligt, men i slutändan blir det en tävling om spaden och den kanske blir lite tydligare den här säsongen. En målvakt står ju 60 minuter varje kväll och det tar i både kropp och huvud, det blir en större belastning för en målvakt och vår tanke är att spela mycket matcher den här säsongen så det är inte svårare än att vi behöver två bra målvakter och det tycker säkert motståndarna att vi har också.

NEGATIVT: Janne Väyrynen var den sista gubben ni ville få skadad, han är symbolen för er storsatsning…
– Det är klart att du vill väl inte ha någon spelare skadad, i den bästa av världar vill man ju ha samma trupp från start till mål för det är ändå den truppen man tror på och går in med. Särskilt här nere i söderserien kan jag tycka att du måste ha en stark trupp från start. Ska vi prata Janne specifikt är det självklart att det är ett tungt tapp. Det var absolut en av våra bästa spelare förra säsongen. Vad blev det, 25 mål tillslut, något sådant där. Vi har fortfarande tillräckligt bra lag för att klara det utan Janne, det är inte byggt på en spelare. Sen, vem hade inte velat ha Janne Väyrynen i de andra lagen i Hockeyettan? Så om man ska vara lite kaxig kan man väl säga så.

– Skador tillhör ju, det finns ju där hela tiden och du kan aldrig välja vem som blir skadad och vi har sagt att det är fan så mycket bättre att det händer nu än i januari, februari för då är det ju betydligt tyngre, när det verkligen är viktiga matcher som står på spel. Vi ska nog kunna hantera det utan Janne, sen självklart hade vi fått välja hade vi velat ha honom i spel hela säsongen.

POSITIVT: Klubbens organisatoriska framsteg på senare år är imponerande, ni har skapat en fin grund för att kunna vara bäst…
– Absolut det håller jag med om och det jobbet startade egentligen för fem, sex år sedan. Vi valde en väg som kanske inte är så vanlig inom idrottsföreningar. Vi valde att prioritera det organisatoriska och ekonomiska framförallt. Dels var vi tvungna till det för ekonomin var usel rent ut sagt och dels tog vi de besluten att nu får det vara nog med det här, nu ska vi göra något som håller över tid helt enkelt. Den vägen har vi fortsatt att hålla vid och med facit i hand så har det gynnat oss och vi har kunnat skörda av det. Jag kan bara se ur min roll som har varit med på den här resan, jag märker ju jättestor skillnad i framförallt förtroende från partners och medlemmar om man jämför med när jag började min anställning i Nybro Vikings. Vi är många som har varit med på resan och tagit många bra beslut helt enkelt. Det börjar vi väl kunna skörda lite av nu och det är skitkul, men det gäller fortsatt att vara ödmjuk inför uppgiften här framöver.

– Nu kan jag bara tala för vår förening, men jag tror att det är en väg som fler behöver välja för att det ska bli hållbart över tid. Nybro var väl i ett läge där man hade partners och medlemmar som var lite trötta på föreningen för man hade sagt att i år ska det bli bättre, i år ska det bli bättre och det blev det ju inte. Utan man hade byggt upp en ekonomisk ryggsäck och så där, det är klart att det var skillnad, men det gäller att arbeta hårt och bevisa motsatsen och det lyckades vi med och en viktig del i det arbetet var när vi kunde sälja arenanamnet. Det var superviktigt för oss och gav väl oss en extra boost.

 

NEGATIVT: Alla vill slå storfavoriten Nybro, det kommer bli en övermäktig uppgift att vara ett jagat lag varje match hela säsongen…
– Vi är väl medvetna om att vi är en av favoriterna, det finns ju fler än oss och det tycker jag att man ska vara medveten om. Sen är det självklart att vi har pratat både i föreningen och inom laget att det finns både förväntningar på oss internt och från publik och så där. Att förväntningarna utifrån är höga och det gäller att kunna hantera det, det är något vi pratar om och har högt i tak om hela tiden, så det hoppas jag att vi ska kunna klara av.

–Vi har valt den positionen och sen ska jag vara tydlig med att det kommer absolut inte vara någon katastrof om vi inte går upp i allsvenskan för vi har fått in en mentalitet i Nybro Vikings de sista fyra, fem åren när vi har gjort ett omtag att allt vi gör det ska vi göra långsiktigt. Vi gör absolut ingen satsning där vi riskerar någon ekonomi eller så där, utan det är långsiktigt. Sen vill vi ta steget här, det är vi väl ganska tydliga med.

POSITIVT: Revanschlusten och erfarenheterna från kvalserien kommer väga tungt den här säsongen, det borgar för att Nybro går långt…
– Ja det tror jag var skitnyttigt för oss, att få den där kvalserien förra året. Vi har framförallt fått behålla många som var med då, det är en grund i det för att man ska kunna dra nytta av det både på ledarsidan och i själva föreningen i stort och på spelarsidan. Det är väl 15 eller 16 kvar från förra årets trupp, så det är en bra grund redan där. Så det tror jag absolut gynnar oss på ett bra sätt. Visst, vår resa uppåt har gått ganska snabbt. Om man kollar bara fem, sex år tillbaka, under några år där gick vi ju knappt till Allettan om man ska vara ärlig Det har gått hyfsat fort, sen ser man vad folk skriver och det talar väl för att Nybro har varit där förr. Sen är det väl alltid så i en förening att det byts människor, så det var absolut en nyttig erfarenhet, både för mig och styrelse och övriga föreningen och spelare och ledare så klart. Sen har vi många som har varit i den situationen tidigare i andra föreningar, men just här har de inte varit det och det tror jag var nyttigt, man brukar ju se på lag som kanske tar det där klivet, det brukar man ju göra andra, tredje året något sådant där, när man har varit där lite tidigare.

– Med facit i hand var vi nog ganska glada över säsongen ändå, det var så mycket annat som påverkade också. Vi märkte det ju väldigt tydligt det här med publik och så, det blev ju en annan sport för oss förra året egentligen så vi var nog mest glada. Nu var vi tillbaka i finrummet helt enkelt, vi var i en kvalserie och vi var bland toppen. Det är klart att det var surt. Någonstans med facit i hand så lägger vi det ju lite grann Hudik borta typ. Vi gör ingen bra match helt enkelt och någon poäng därifrån så hade det kanske sett bättre ut. Det är ju sällan i en så kort serie med bara fyra lag du har råd att förlora två matcher som vi gjorde på ordinarie tid. Troja borta kan man väl köpa tycker jag på något sätt, det var en jämn match, Hudik tycker jag inte vi var bra i. Samtidigt är den revanschlusten absolut inget vi har byggt nästa säsong på, men det är klart att när man är så nära är det klart att man vill nå hela vägen och det hoppas vi kunna göra här nu.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare