Inför Hockeyettan: ”Kan man få ett yttre hot knyter sig gruppen mera till varandra”

 Inför Hockeyettan: ”Kan man få ett yttre hot knyter sig gruppen mera till varandra”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Robert Nordberg, tränare i Boden (Hockeyettan norra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni var sämst när det gällde som mest ifjol, det är en källa till oro…
– På vissa delar av spelet var vi sämst när det gällde som mest om man svarar på första delen av påståendet, men tittar man där vi är här och nu så har vi ett helt nytt lag. Jag tänker på spetsen. Jag tänker på de mer avgörande positionerna och jag tänker också på lagets uppbyggnad. Vi hade många utlänningar ifjol och det har vi inte i år, bara en finländare på målvaktsposition. Själva basen är samma, men jag tror att när det gäller spetsen kommer det se annorlunda ut.

POSITIVT: Stommen och kemin som finns i Boden det är en nyckel, ”vi mot världen”-mentaliteten som har skapats lyfter er…
– Vi ville något ganska tidigt när vi kom upp från division 2, det finns en stark hockeykultur i Boden. Vi tog ut en riktning och stack ut hakan och det tycker jag att man ska göra som företag eller förening, att man har en riktning och att man vill någonting och det där kan ju sticka i ögonen på en del. Men du ser ju hur andra föreningar börjar haka på, som Kalix och det är ju kul.

– Det är ju vetenskapligt bevisat att kan man få ett yttre hot så knyter sig gruppen mera till varandra som ett lag, det är ett sätt att bygga ett team. Visst använder jag det i vissa sammanhang, men man måste ha en balans i det, det måste kännas trovärdigt också. Det går inte att varje år basunera ut att det är vi mot världen. Men alla vill ju slå oss, den känslan har vi i och med att vi har tagit ut en riktning, lag blir ju taggade när de möter oss. Det säger de ju, vi blir taggade när vi möter Boden, de tror att de är något och blablabla, så visst är det så. Den använder vi oss ju av så är det ju, vi får ingenting gratis. Det är en fingertoppskänsla, jag tror att kan man vara ärlig och sig själv och grabbarna känner att man tycker om dem och att de får vara den de är, är det jävligt viktigt. Du vet ju själv hur det var i skolan där man var tvungen att vara på ett visst sätt, jag tror att kan man få vara den man är fullt ut då kan man slappna av och då trivs man ju bättre också. Sen är det inte alltid positiva saker, om du tänker på den där killen i skolan som ingen gillade för han var så jävla busig, att få med honom också, det är det som är grejen, att kunna tycka om en sådan människa också det är det som är grejen.

Robert Nordberg, tränare i Boden. Foto: Skärmdump.

NEGATIVT: Spelarna som har lämnat var spetsigare än de ni har värvat…
– Ja det är absolut sant och absolut spets när det gällde som minst (skratt). När vi pratar spets, det gäller att ha en spets när det börjar bli tightare matcher, att man klarar att spela tightare matcher och leverera då också. Man kan ju ha spets när man möter inte lika bra lag och man kan få väldigt bra utdelning poängmässigt, men sen när det blir tightare så syns man inte alls, så det gäller att hitta den typen av spelare som klarar av att spela sitt spel oavsett vilket motstånd man möter. Vi har värvat mer karaktär, jag tror att vi kommer ha tuffare att vinna. Vi kommer förlora mer uddamålsförluster och vinna mer uddamålssegrar än vad vi gjorde ifjol när vi kunde vinna med 6-2 och 6-1, så kommer det inte vara i år för oss.

POSITIVT: Den intensiva spelstilen och det breda laget gör att det är jobbigt att möta Boden, motståndarna kroknar…
– Det är sant, jag tycker att vi har misstolkats lite. Vi försöker trycka upp och jag ställer höga krav på att vi ska orka jobba, att man har en hög arbetsnivå hela tiden, annars kan man göra något annat och den kravbilden är supertydlig. Jag kan bli lite irriterad för jag kan känna att vi får lida för det rent domarmässigt i och med att vi har en högre fart och kommer med en högre energi in i närkamperna. Ifjol sa jag till grabbarna och det här är sant, vi tacklas inte. Vi tog bort tacklingarna och ändå låg vi sist i fair play, förklara det för mig. Det är dels ryktet och sen är det vår spelstil i och med att vi har en högre fart och speciellt i tredje perioden när vi äger pucken 80-20 eller 90-10 och motståndarna kroknar och ramlar för att de är för trötta. Det är tråkigt tycker jag, för jag kan känna att fan också att man inte kan få lite mer credit för det att man ser det från domarsidan.

– Det är jobbigare på träningar än på matcher. Vi har bra intensitet på träningarna och det kan man se också, grabbarna blir lite frustrerade på träning. Speciellt när de tycker att de har fått mer tid på match och så händer det inte så mycket på träningen. Vi pratade om det att vi är tighta på träning och det är högre tempo på träningarna. På matcherna kommer vi få mer tid med pucken så det tar vi med oss från träningsdelen. Alla våra fyra linor håller en mycket hög jämn nivå av det jag har sett fram till nu. Problemet med det är att man får inte den här spetsen som man hade velat ha ibland, men vi har en process i det och jag tycker att vi har spelare som har kommit in som inte har haft ledande roller tidigare. Kanske en ganska snäv roll i agerandet med puck och nu har möjlighet att få äga puck på ett annat sätt. Att spela med med puck, det kräver mer mod än att åka omkring och jaga tacklingar. Att bygga upp den förberedelsen till match att jag ska äga puck, jag ska skjuta, jag ska dribbla, jag ska passa, det är min puck. Det krävs mer mod än att sitta och ladda att jag ska köra över folk. Men sen vet jag att möter man lag som vill spela med puck då måste man tackla också, det är då man sorterar bort. Det är det som skiljer många spelare, att ändå ha mod att spela med puck trots att man vet om att man kan få en propp. Man måste ha båda delarna och jag tycker att vi har det mer i år, fler spelare som kan använda en fysisk del och ändå kunna spela med pucken.

 

NEGATIVT: Skrivbordstvisten med Hockeyettan påverkar laget på isen betydligt mer än ni vill kännas vid…
– Det är ju ekonomi och det dränerar pengar något enormt. För de styrande i Hockeyettan handlar det om pengar och för oss handlar det om pengar, så till syvende och sist är det vilket lag vi ställer på bordet som blir drabbade så är det ju och vilka klubbor vi köper. Jag har inte tänkt på det, jag vill inte påstå att jag som tränare själv bryr mig så mycket om det, det ligger inte på vårt. Jag tror inte att grabbarna heller bryr sig, utan det är nog mer vilken börs du har i slutändan som påverkas. Där kan jag hålla med, men sånt skiter du väl i som spelare. Det kanske är lite hur man är som personlighet om man är intresserad av det, jag som tränare är ganska ointresserad av det, så för mig är det ganska långt bort.

POSITIVT: Boden är en av de stora vinnarna på att publiken är välkommen tillbaka, ni kommer bäras fram på hemmaplan…
– Ja det tycker jag. Jag börjar sakna dem enormt mycket och jag hoppas att de inte har dragit på sig fel vanor och sitter hemma och köper matchen, utan att de kommer och tittar på oss. Vi har ett jävla publikstöd, vi har ett intresse av hockey här i Boden och det kommer från 90-taet, det går inte att sticka under stolen med. Hockey är en kampsport och folk vill komma hit och se passion, de kan ta en torsk men de vill att man ska blöda för det, så är det ju och det håller jag ju med om.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare