Inför Hockeyettan: ”Vi vill vara lite av Hockeyettans bästa lag”

 Inför Hockeyettan: ”Vi vill vara lite av Hockeyettans bästa lag”

Dennis Hall, tränare i Hudiksvall.

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Lars ”Lillis” Lövblom, sportchef i Hudiksvall (Hockeyettan östra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Flopprisken är stor, med Dennis Hall i båset, kvalseriespel ifjol och merparten av truppen kvar finns inga ursäkter om det börjar gå dåligt…
– Nej, jag tycker att vi under de sista tre åren har visat en stabilitet ändå och tycker också att vi tar små steg hela tiden. Nu när jag står och tittar på träningarna är det första gången som jag tycker att vi ser ut som ett idrottslag faktiskt. Jag ser bara positivt på de bitarna och känner definitivt inte att det är någon risk för det. Jag är inte orolig alls för det. Jag har sagt det förut och tjatat, vi ska organisera upp oss och vi börjar bli det nu. Sen har vi inte så mycket att skylla på. Vi vill vara lite av Hockeyettans bästa lag och vara bland de bättre och då lär man sticka fram hakan lite grann. Jag tycker att vi börjar närma oss det, sen är det små marginaler i kvalserien. Det kan studsa lite fel, att man får skador och så där, men jag tycker att vi har en bra trupp och en bra organisation runt a-laget. Vi börjar känna oss redo att ta klivet och etablera oss i toppen och jämföra oss med Nybro och de här lagen.

POSITIVT: Nytänket börjar bära frukt, loosermentaliteten har tvättats ur väggarna och idag är Hudiksvall en vinnarförening med hög kravbild och goda framtidsutsikter…
– Du slår huvudet på spiken lite. Sen är det så att det är lätt att säga, vi har två av tre kvalserier där vi två gånger mot Östersund petat in pucken där det kunnat sluta hur som helst och då hade det varit fiasko. Det är så små marginaler. När jag stod på fysen och tittade första gången när laget samlades så såg jag för första gången ett hockeylag som var vältränat, har ambitioner och vi har kunnat höja träningsnivån och vi har kunnat höja kravbilden på både ledare och spelare. Vi tar de stegen och gör vi det kommer vi automatiskt bli bättre över tid. Men sen över tid, om det är den här säsongen eller nästa det är omöjligt att säga.

– Jag tror att det är farligt att stå och gapa om allsvenskan, för steget är ganska stort. Jag tycker att för att gå dit, och det är ungefär samma sak om en allsvensk klubb ska prata om Elitserien, du måste organisera upp dig och veta vad det innebär att vara där. Fråga de som går upp vad som krävs. Det är samma med arena, att du börjar bearbeta det, vad ska vi göra om vi hamnar i de situationerna? Vår första kvalserie då deltog vi, andra kvalserien var vi med. Det är små marginaler som gör det och du måste uppleva saker först för att kunna göra det. Jag känner att vi har den erfarenheten både för spelare och ledare, hur det är att vara i kvalserien och det är en enorm fördel.

Lars ”Lillis” Lövblom, sportchef i Hudiksvall. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Många av era spelare står på gränsen till allsvenskan, går ni inte upp kan det bli spelarflykt och ni tvingas börja om…
– Ja det har du rätt i och samtidigt är det några som utvecklats här också och det får man leva med när man är trea i näringskedjan. Vi har fått behålla de vi ville ha, det är någon enstaka som har försvunnit av olika anledningar, men du har helt rätt i att många spelare kommer att vara attraktiva efter säsongen, det är jag helt övertygad om. Men samtidigt, då har vi gjort ett bra jobb och det får vi räkna med. Är man ett topplag blir det ofta så att spelare försvinner. Jag tycker att allsvenskan har tagit fler importer i år än division ett-spelare så det har varit lugnare på den fronten.

– Jag tror inte att man kan planera mer än ett år framåt idag, tyvärr har det blivit så. Naturligtvis sitter vi redan nu och tittar på och börjar spåna lite grann på vilka vi kan behålla, men samtidigt är det så att vissa man trodde skulle vara mer attraktiva i år inte har varit det. Men slår det för någon får man vara beredd på att han försvinner. Vi har i snitt släppt en eller två spelare varje år, i år var det en, vi har legat där så egentligen varför ska vi bli mer drabbade nästa år då. Det tror jag inte.

POSITIVT: Hela fjolårets förstakedja (Adam Byström Johansson, Christoffer Jansson och Jesper Wiberg) är kvar trots intresse från andra klubbar, det borgar för att ni ska kunna vara spetsiga från start…
– Ja och det är vi jätteglada för, för det var norra seriens bästa femma tycker jag. Nu har Wiberg varit skadad och jag trodde kanske inte att vi skulle få behålla allihopa, men det känns jättebra. Det vi har tänkt lite i lagbygget förutom den kedjan är att vi fått en väldigt bra andrafemma också, så det är väl det vi har kompletterat upp. Men förstafemman betyder väldigt mycket, det gjorde de ifjol och jag hoppas att de kommer göra det i år också.

– Det är ju ex antal lag, det är väl en fem, sex lag som slåss om samma spelare och sen märker jag också att där har vi klättrat i hierarkin. Från början stod vi sexa, nu är vi kanske uppe tvåa, tre, etta för att få de spelarna. Det handlar inte bara om ekonomi, det handlar också om att det är spelare som tror vad de kan gå upp i för lag. Jag menar Nybro är hett och så vidare. Vimmerby är också en sådan klubb som är uppe och slåss varje år och där är vi idag och geografiskt ligger vi ganska bra också om man jämför med till exempel Boden och de här.

 

NEGATIVT: Målvaktssidan ser ut som en svag punkt, en kvalserieutmanare behöver mer erfarenhet på positionen…
– Samtidigt brukar jag säga så här att om spelare ska få erfarenhet så måste man spela dem och vi har spelat Andreas Bosson här i två års tid. Jag räknar med Bosson som stått i två kvalserier på tre år, han har erfarenhet av det här nu. Jag räknar med att han verkligen ska ha den erfarenheten. Sen har vi en till målvakt som är oerhört spännande och som går under radarn. Så målvaktssidan känner jag mig helt trygg i. Jag hade Oliver Håkanson själv i Almtuna och han har bra skalle, i honom finns det utvecklingspotential. De kommer att få kriga, så jag tycker att vi står oss. Jag är inte ett dugg orolig för målvaktssidan.

POSITIVT: Rolltänket är briljant, ni har värvat spelare efter behov snarare än efter namn…
– Ja, när jag träffade Dennis här i november, december började vi diskutera det här. Det är någonting som jag velat forma på mitt sätt. Det är ju egentligen mitt första lag det här på det sättet. Vissa spelare hade vi med oss i bagaget ifjol. Vi har gått jättemycket efter roller och alla spelare vi har kontrakterat har fått reda på sin roll. Vi har varit väldigt tydliga vad vill, sen om det är en fördel eller nackdel, det får vi se. Men vi känner oss väldigt trygga i det och är väldigt trygga vi ledare när vi diskuterar hur vi ska hantera det. Sen får vi se vad som händer under resans gång. Det här är något jag eftersträvat själv när jag själv varit tränare, att man får den här möjligheten och som ledare är det mycket enklare. Vi har varit väldigt noggranna i våran research, framförallt människorna har vi gjort mycket research på. Vi känner oss jättenöjda med det.

– Vi har under försäsongen spelat på de positionerna som vi känner att vi ska hantera spelarna på och vi kommer inte ändra oss där. Vi kommer vara, jag ska inte säga militäriska i det för idrotten är levande, men vi kommer ge folk möjligheter och ha tålamod i det för vi tror stenhårt på det. Vi kommer jobba långsiktigt. Vi är helt annorlunda strukturerade idag än vad vi var för tre, fyra år sedan.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare