Inför Hockeyettan: ”Vi kastar inte alla resurser i en hög och kör på a-laget”

 Inför Hockeyettan: ”Vi kastar inte alla resurser i en hög och kör på a-laget”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Kjell-Åke Andersson, tränare i Östersund (Hockeyettan norra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni har svårt att göra mål…
– Det är klart att man alltid vill göra mer mål, men vi mäter ju allt och om man tittar de sista tre åren ungefär så har vi 3,2 i snitt gjorda och 2,1 insläppta, så vi snittar ju drygt tre mål per match över tre säsonger. Sen vill man gärna snitta sju mål per match. Det är klart att vi tittar på sätt att göra mer mål hela tiden, det är självklart, alla vill ju göra mål. Det är klart att man har perioder där man tycker att vi har svårt att få in pucken, men det tror jag alla lag har. Det där blir lätt en sådan där klyscha, man glömmer bort när vi gör mål och sen gör vi inte fyra mål en match och då kan vi inte göra mål helt plötsligt. Jag bryr mig inte så mycket om det där, utan vi mäter allt vi gör och det enda jag kan säga är att vi vill alltid göra mer mål.

POSITIVT: Defensivt är ni oerhört trygga och har ett grundspel som hänger med från säsong till säsong…
– Ja det stämmer, vi mäter allt och utvärderar och gör justeringar, men grunden i vårt försvarsspel är lika. Sen utvecklas ju hockeyn och då måste du utveckla även försvarsspelet, det är inte karbonpapper. Hockeyn idag är så mätbar, du kan få en ganska bra bild genom att analysera och mäta din egen verksamhet och över tid kan du se om du gör rätt saker eller inte. Försvarsspelet är ju något vi vet fungerar på alla sätt vi mäter det. Så då handlar det mer om justeringar för att försöka göra det ännu bättre.

Kjell-Åke Andersson, tränare i Östersund. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Ni var åttonde bästa hemmalag i Allettan norra ifjol, det är för bekvämt för motståndarna att komma till Östersund Arena och spela…
– Det vill vi ju inte att det ska vara. Jag hoppas att vi får ta in publik och självklart vill man ju vara stark på hemmaplan. Ska man ta det här hela vägen kan man inte vara åttonde bästa hemmalag, det måste vi göra bättre. Vi är ett topplag och jag tror att lagen är hundra procent påställda när de kommer hit. De vet att det blir en tuff match vilket gör att vi måste vara helt påställda själva. Det jag egentligen menar är att vi inte får en enda poäng gratis. Ligan har blivit så mycket bättre att du har verkligen inte råd att ha en dålig dag längre. Det är klart vi inte kan vara åttonde bästa hemmalag.

POSITIVT: Målvaktstraditionen i Östersund är stark, ni har lyckats ersätta ett starkt målvaktspar (Robin Christoffersson och Carl Hjälm) med en lika bra ersättare (Isak Mantler)…
– Isak har varit jättebra här, det är en riktigt duktig målvakt. Sen har vi Hugo Marklund som är en återvändare efter gymnasium i Skellefteå som backar upp. Vi känner oss trygga där. Vad det handlar om är att man har en bra målvaktsbesättning. Målvakterna idag är otroligt viktiga och vi är naturligtvis jätteglada att Isak kom till oss för det är en bra målvakt. Vi har haft bra målvakter i många år här och det är väl en kombination av att spelarna är duktiga och sen tycker jag vi är duktiga på att utveckla och ta hand om våra målvakter. Vi lägger mycket tid på att de ska få sin egen träning och de går alltid ut och har en egen kvart, tjugo minuter före varje träning. Vi ser till att de får förutsättningar att bli bättre varje dag de också. Vi har alltid målvaktstränaren på plats. Skulle målvaktstränaren av någon anledning inte vara på plats då har vi målvaktsträning i alla fall, för vi följer ju den planen som ligger. Det tror jag har varit viktigt för de målvakter som har varit här och det vet jag för jag har ju pratat med Tim Juel och Calle Hjälm och så vidare, man vet hur viktigt det där är för målvakterna.

 

NEGATIVT: Det sitter ett spöke i väggarna, att ta sig förbi playoff 3 är som förgjort, som om det saknas vinnarkultur i föreningen…
– Det kan man se på lite olika sätt. Jag förstår naturligtvis precis vad du menar, men om man tittar på de senaste tre åren har vi gått till playoff 3 två gånger och det är de enda gångerna vi har gjort det. Det vill säga, man kan också se det som att vi håller på att flytta fram positionerna mot allsvenskan. Vi bröt en barriär för tre år sedan när vi tog oss förbi playoff 2. Förut hette det att vi inte kunde ta oss förbi playoff 2. Jag tycker att vi har flyttat fram positionerna de sista åren. Vi vet ju att vi har ett gäng lag som har mer resurser än oss och det är en sak vi tittar på i föreningen. Hur kan vi komma upp även när det gäller resurser. För att liksom ta det sista klivet. Det hänger ofta ihop, man försöker få så mycket valuta för varje satsad krona som möjligt, men man vill samtidigt vara däruppe även när det gäller resurser.

POSITIVT: Ni har en verksamhet av hög kvalitet, med organisation och arena redo att växla upp i Hockeyallsvenskan om ni bara skulle ta er förbi det där sista steget…
– Ja det tycker jag, vi står och stampar och vill vidare. Vi gör allt vi kan varje dag för att ta oss vidare. Samtidigt har man respekt för att vi inte är ensamma om det, men när vi gör det ska vi vara redo. Vi har väldigt stor respekt för vår ungdoms- och juniorverksamhet och vägrar nagga den i kanten i vår iver att gå upp och rätt eller fel, den är viktig för oss. Vi kastar inte alla resurser i en hög och kör på a-laget, utan här ska vi ha med hela föreningen när vi tar klivet. Det kommer ju ut ganska många hockeyspelare från alla håll som är tillgängliga, men vi tror att för att man ska bli en aktör i staden man är i så måste man ta hand om fler än 25 hockeyspelare. Man måste bli en del av samhället, det vill säga viktig för många och där kommer barn- och juniorverksamheten bli viktig.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare