Inför Hockeyettan: ”Jag kan ju inte sparka mig själv”

 Inför Hockeyettan: ”Jag kan ju inte sparka mig själv”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Thomas Engman, tränare och sportchef i Mörrum (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Fjolårets framsteg i all ära, men Mörrum har oftast svårt att lyckas trots högflygande ambitioner, det sitter motgång i Jössarinkens väggar…
– Ja, ska vi titta historiskt sett så är det nog så, att man har haft höga ambitioner och slagit sig lite på bröstet. Nu från att jag har kommit in, visst ambitioner har vi så klart på sikt, men bara för att vi gjorde en bra säsong förra året innebär inte det att vi kommer att bli…det låter konstigt att säga att vi inte blir lika bra den här säsongen, vi ska försöka göra en lika bra säsong, men vi bygger på sikt. Ambitioner finns det, men inte så som det har varit tidigare att slå sig för bröstet och gå ut och tjoa och tjimma. Vi står med fötterna på jorden. Förväntningarna utifrån, från supportrar det kan vi aldrig styra över, det är en sak. Sen förväntningarna i gruppen, här gäller det att vi jobbar tålmodigt och klokt och det är det vi gör också.

POSITIVT: Ni hittade en röd tråd och växte som grupp ifjol, det kommer ni kunna bygga vidare på och förfina i år…
– Ja, det tycker jag och det är ju mycket med tanke på att så många spelare valde att vara kvar, att vi fick förlänga med så många från förra året. Det har märkts i uppstarten att arbetet har blivit lite lättare. Man börjar ändå om med grunderna, men den röda tråden från förra året är med och spelarna vet på en gång vad jag är ute efter och jag vet hur de funkar, så absolut.

Thomas Engman är ny tränare i Mörrum.

NEGATIVT: John Henrion är en storstjärna som inte passar i helhetsbilden med kollektivet, det kan bli problem…
– Det tycker jag inte stämmer faktiskt nu när jag har lärt känna John. Han är en väldigt hårt jobbande kille och passar väldigt bra in i det här kollektivet. Han är absolut ingen som söker gräddfil eller några sådana saker, utan han är på samma nivå gällande förutsättningar som alla andra spelare. Sen att han har en kvalitet som är en bit över de andra, ja det har han.

– Han är ruggigt ödmjuk i det han gör i framtoningen i omklädningsrummet och på isen, sen är det en kravställare, men han är ödmjuk när det gäller medspelare, så den bilden stämmer inte.

POSITIVT: Många tittar på stjärnorna, men truppen är full av spelare med mer utveckling i sig och som kan ta stora kliv…
– Jag tycker faktiskt att många av de här spelarna har gått lite i skymundan och varit i skiktet under topparna, men som kanske haft en halvknackig resa i sina lag där de har varit förut. Vissa i andra föreningar, vissa i Mörrum. Det gäller att försöka se alla bra grejer och lyfta de här killarna på något vis, det finns fortfarande stor utvecklingspotential i killar som är 25 år också. De är liksom inte klara än, utan det finns ett steg till i många och det gäller att hitta rätt knappar att trycka på.

– Det är kanske killar som har varit ungdoms- och juniorstjärnor en gång i tiden och sen har man kanske haft en lysande väg in i Hockeyettan och vägen har varit utstakad uppåt, men det har blivit stopp någonstans. Det gäller att förvalta de här killarna på något vis och nu har vi medvetet en lite äldre trupp än förra året. Jag kan ta ett exempel i Martin Söderberg som kommer från Kiruna IF. Han är väldigt noga med att han vill försöka utveckla sig själv som hockeyspelare på något vis, både hans styrkor och bygga vidare på dem och förbättra svagheterna och det gillar man ju att höra som tränare när en kille säger så. På de här veckorna har vi tagit steg med honom också, så det finns stor potential i sådana där killar fast de är 25 år.

NEGATIVT: Du sitter på dubbla stolar (som både sportchef och tränare), det kan bli övermäktigt om det blir en rörig höst…
– Ja, jag har skaffat ett till telefonabonnemang nu som bara går till tränarbiten (skratt). Nej då, det är klart att så är det ju. Jag vet ju förutsättningarna innan, att blir det trubbel och man är både sportansvarig och tränare så är det klart att då sitter man i en konstig sits. Gällande sportsliga frågor är vi trots allt några till som är inblandade i det, men det är styrelsen som avgör vilka positioner jag ska sitta på. Så här långt funkar det faktiskt rent arbetsmässigt jättebra på Hockeyettan-nivå, jag tror att det skulle bli tuffare att vara på båda stolarna i allsvenskan om man skulle hamna där någon gång. Jag tror att man får jäkligt mycket att göra då faktiskt.

– Man får dra lite paralleller till tidigare när man hade ett vanligt heltidsjobb vid sidan, men ändå var tränare och skulle fixa det. Det gick ju, även om kanske det civila arbetet fick bli lite lidande ibland, men jag försöker ha bra planering och vika tid åt de här frågorna under en viss tid på dagen och så jobbar jag med tränarbiten en viss tid, men det går ju i varandra. Men som frågan var, blir det en strulig höst och man sitter på båda stolarna, jag kan ju inte sparka mig själv som tränare för det vet jag inte om det är någon sportchef som har gjort någon gång i karriären. Blir det strul får vi ta det den dagen, då får styrelsen gå in och ta det beslutet.

POSITIVT: Underdog-positionen passar Mörrum bra, ni är som bäst när ni är lite uträknade…
– Ja absolut. Förra året var vi underdogs, vi var nederlagstippade både här och där och det blir lätt att säga att vi har ingen press på oss gubbar vi kör och så får du lite flyt och det går bra i matcherna och man vinner matcher, då har det liksom gått nerifrån och upp. Jag ser oss fortfarande som underdogs med tanke på att söderserien är så pass bra som den är och lagen runt oss här rustar ju hej vilt om jag säger så. Egentligen är inte läget något annorlunda mot förra säsongen, utan vi kanske såg oss själva som sjua, åtta där i början. Vi kände väl att vi kunde ha något lag bakom oss, men underdog det passar oss och om det är historia bakom, att man har slagit sig för bröstet tidigare bara för att det har gått bra, jag vet inte om det har med det att göra, men alla de spelarna är kanske inte kvar sedan den tiden när det var jo-jo upp och ner mellan ettan och tvåan under en period.

– Vi hade problem att föra matcher förra säsongen och vi sitter ju med ganska många kvar sedan förra året. Några är nya och det gör ju automatiskt inte att vi kommer att kunna föra matcher så himla mycket bättre i år, men det är ett mål att vi ska kunna föra matcherna lite bättre i alla fall. Vi behöver bli bättre defensivt än vad vi var förra säsongen och bli bättre i egen zon och det är saker vi jobbar med nu. Vi får se hur långt det räcker, men jag tycker ändå att läget är ändå som förra säsongen med starka lag runt omkring. Här nere i Blekinge så klart, men även Vimmerby, Tranås kanske också steppar upp, HC Dalen är ju här nu också så det blir en svintuff serie, så är det bara.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare