Inför Hockeyettan: ”Har inte satt ihop laget för att vinna med 1-0”

 Inför Hockeyettan: ”Har inte satt ihop laget för att vinna med 1-0”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Emil Ivansson, tränare och sportchef i KRIF (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Att du sitter i två roller, som både sportchef och tränare, hämmar dig från att vara ditt bästa jag i någon av rollerna…
– Svår fråga, vi har inte kommit till det stadiet än, där man kommer in i serien och det kanske blir behov av att gå till sportchefen eller gå till tränaren, att komma och parta. So far tycker jag att det har gått bra, det är lättare på försäsongen när det inte är så mycket frågor och allt är ganska nytt och roligt. Då blir det heller inte att man behöver gå till sportchefen och tala om att fan jag tycker att jag ska spela mer eller vad det nu kan vara. Än så länge tycker jag inte att det hämmar mig från att vara mitt bästa jag, om det är det i november det vågar jag inte svara på för det har vi inte provat.

– Däremot är mitt ingångsvärde att jag tror och tycker att det bör vara rimligt att få ihop det på Hockeyettan-nivå. För organisationerna är små och ekonomin är alltid tuff. Sen förstår jag att det är ett sätt att spara pengar, jag är fullt medveten om det, men jag tycker nog att man bör hamna där. I Hockeyallsvenskan finns det några enstaka fall och det finns ju ganska många i Hockeyettan med som går åt det hållet. Så jag tycker, hoppas och tror att det ska funka. Jag förstår frågan och jag förstår att man är kritisk till den, det är fullt rimligt med tanke på att man kan tycka vem är min chef och det ena med det tredje. Men jag tycker att det är en verklighet som bör funka för en Hockeyettan-klubb.

POSITIVT: Att ni har haft en försäsong med så pass bra resultat är oerhört viktigt efter fjolårssäsongen, det har lyft er…
– Både och, sen om det är bra resultat eller inte när det är tennissiffror kan man ju diskutera, men det är klart att vi har fått lite vind i seglet. Framförallt utifrån, men också för oss själva att visa att vi kan vinna hockeymatcher och att vi kan göra det på ett bra sätt. Vi får ett intresse i staden som kanske är bra, så det är klart att det finns många fördelar med det. Sen drar man inte jättestora växlar av det, utan man kollar på prestationen och det låter tråkigt men så är det faktiskt på försäsongen. Vi mår ganska bra för tillfället, men vi svävar absolut inte iväg. Vi pratar mycket om att vi har en lång väg att vandra innan vi är där vi vill vara. Det är avsevärt mycket bättre att vinna de här matcherna än att förlora dem, det är inget snack om saken. Det gjuter lite mod och vi har haft många olika målskyttar, det är klart att det finns mycket som är positivt.

Emil Ivansson, tränare och sportchef i KRIF. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Offensiven är vass, men ni läcker påtagligt mycket bakåt…
– Laget är byggt för att ha en bra offensiv. Vi har inte satt ihop det här laget för att vinna matcherna med 1-0, utan vi kommer göra mycket mål framåt. Det är det som ska göra att vi vinner hockeymatcherna. Sen att vi läcker bakåt, ja vi har släppt in lite mycket mål på försäsongen kan vi tycka, men det blir också en del i att förra året var vi mindre nöjda med vårt försvarsspel och har gjort ganska stora förändringar i det spelet. Det tar ett tag innan det sätter sig. Jag tycker att det stundtals har sett bra ut, så det finns en sanning i det för att laget är byggt på det viset, men vi hoppas och tror att vi ska vara betydligt bättre i försvarsspelet än vad vi var förra året.

POSITIVT: Forwardssidan är en fin mix av rutin, beprövade poängmakare och grovjobbare…
– Det skulle jag väl kunna hålla med om. Vi har ju byggt en tydlig forwardsbesättning i form av roller och ansvarsfördelning redan innan spelarna kom hit. KRIF kanske har sagt tidigare under mina år här att kom hit och visa vad du går för så ska vi skapa en roll utefter det. Då kommer många hit i hopp och tron att de kommer spela mycket av den varan och så blir det inte riktigt så, medan vi i år kanske redan innan rekryteringen har kollat upp vad det är för spelartyp vi behöver och därefter letat och sagt till dem att det är det här vi kommer förvänta oss av dig. Sen är det klart att i den beställningen som de får ska de kunna utvecklas och ta nästa steg givetvis, men att vi har en tydlighet från början tror jag underlättar. Därför är vi nöjda med den mixen vi har fått ihop. Vi har varit tydliga och de har köpt det och då har vi en kortare startsträcka när vi sätter igång här.

– Vi har satt en daglig nivå som är mycket högre än vad den har varit tidigare, vad vi gör här måndag till söndag varje dag. För där har det varit bekvämt och så där. Där har vi ändrat nästintill allt och shejpat upp det och det gjorde vi klart för dem som förlängde, men också de nya så klart att det är så här det kommer se ut och det har funkat jäkligt bra så här långt.

NEGATIVT: Med tanke på värvningarna ser det ut som att ni gör en ordentlig satsning, det kan snabbt bli kris om det börjar studsa emot i början…
– Satsning ska jag inte säga, det finns nog de som verkar satsa mer. Men det är klart att vi har bytt ut ganska mycket folk. Vi har inte stoppat in massvis med mer pengar, utan vi har rekryterat och fördelat pengarna på ett annorlunda sätt. Vi har bytt ut mycket folk för att vi kände att vi behövde det efter förra året, men vi har inte pumpat in massa miljoner för att vi ska satsa.

– Man vet hur det var förra året och man vill inte hamna där igen. Samtidigt kan vi inte grubbla över det, utan vi kan lära oss mycket av det som var förra året och vi som är kvar, spelare och ledare vet ju om att vi inte vill hamna där igen. Vi lärde oss mycket, men det är klart att det finns en osäkerhet från fans och från folk att hur ska det gå i år liksom. Det är väl fullt rimligt.

POSITIVT: Att ha publiken tillbaka i Soft Center Arena kommer lyfta er, klyschan om den sjätte utespelaren är sann…
– Ja det är den. Vi hade inget bra hemmafacit förra året och sen ska vi inte skylla på det, det är samma för alla. Men vi vet om att det brukar vara ganska bra tryck på de få som kommer till Soft Center Arena så det tror jag kommer bli jättebra för oss och framförallt kanske efter en mindre bra säsong att komma hit och det känns faktiskt som att det andas ganska positiva vibbar från supportrar och publik så här långt. Kan vi få rätt så mycket publik på matcherna tror jag definitivt att det kommer hjälpa oss. Det är klart att vi har gjort ganska mycket mål på försäsongen och det är kanske det gemene man vill se, att det händer mycket och det blir några fina mål. Då kanske det blir en positiv känsla från supportrarna, vilket kan göra att det kan komma lite mer folk på matcherna och stötta oss. Det verkar vara ett bra intresse, det känns bra och det kommer bli viktigt för oss.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare