Inför Hockeyettan: ”Är man inte med på kravbilden blir man nog varse”

 Inför Hockeyettan: ”Är man inte med på kravbilden blir man nog varse”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Johan Wennberg, sportchef i Strömsbro (Hockeyettan östra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni har inte gjort mycket för att åtgärda de stora bristerna från ifjol, målvaktsspelet och försvaret…
– På målvaktssidan tycker jag att vi avslutade starkt med John Morelius förra året och vi tar ändå in Adam Matsson som är bra skolad i Brynäs organisation, så där tycker jag ändå att vi har steppat upp lite. Sen i defensiven, om vi pratar den så har vi tagit in lettländaren Gvido Jansons från Arizona och han ser riktigt fin ut. Sen har vi även en storväxt kille på lite tryout nu så det ser bra ut och jag hoppas att Adam Deutsch är så bra han kan vara. Då tycker jag ändå det ser bra ut på backsidan. Siffrorna talar sitt tydliga språk, vi gjorde sjukt mycket mål ifjol men vi släppte in sjukt mycket också, det är klart det är så. Men det ska vi nog råda bot på nu med lite nyförvärv.

POSITIVT: Joakim Axman, Stefan Söder, Viktor Ehn med flera, med flera, ni har en ruggigt imponerande spets…
– Ja, första matchen spelade de inte ihop, men nu prövade vi den trion du nämner och det såg jäkligt spännande ut. Sen har vi en sådan som Emils Ezitis från Lettland som kanske inte kommit in i den svenska hockeyn riktigt än, men han gjorde 43 pinnar i lettiska högstaligan och det skojar man ju inte bort. Vi besitter en riktigt fin offensiv, det gör vi. Nu ska vi bara utnyttja det också. Det ser bra ut och är spännande. Hela laget ser fint ut, jag tycker att vi har en bra balans faktiskt. Vi ska spela en offensiv hockey, men sen har man väl fått rygga lite på det och det var väl just därför Magnus Jansson (ny tränare /förf.anm) kom in i bilden. Nu är meningen att vi ska bygga bakifrån och offensiven kommer av sig själv bara vi gör det hårda jobbet och gör klart försvarszon först.

Johan Wennberg, sportchef i Strömsbro.

NEGATIVT: Kravbilden i laget är inte tillräckligt hög för att ni ska kunna utmana i toppen på allvar…
– Jag ställer kravet på alla och pratar med alla, så jag förväntar mig att de ska utgå från min kravbild och ställa krav på varandra. Sen kanske det har varit en liten bristvara, framförallt förra året, men nu har vi tagit in Magnus Jansson och är man inte med på kravbilden så blir man nog varse om det. Jag tror att vi kommer vara mer redo i år.

POSITIVT: Kontinuiteten blir en nyckel, ni har lyckats behålla många spelare ur en fjolårstrupp som egentligen var bättre än resultaten visade…
– Det känns ju fantastiskt bra att få behålla alla de här och speciellt veteranerna med Viktor Ehn och Joakim Axman och Nicklas Strid. Vi har en bra ryggrad att bygga på, så det känns riktigt fint. Att vi har kunnat krydda det med Stefan Söder och några till känns bra. Jag är sjukt imponerad av Söder, hur han har tagit det, man märker att han har varit ett fullblodsproffs. Han ställer skyhöga krav på folk och går verkligen in och gör jobbet själv, så det är jag jäkligt imponerad över. Jag vill aldrig värva någon som är på väg neråt, jag tog honom för att han hade sådan uppsida, men jag är mer än imponerad av hur han har tagit det här. Jag hade nog aldrig kunnat förvänta mig att han skulle bli en så här stor ledare som han har blivit på den här korta tiden.

NEGATIVT: Skulle spelare bli lyckade lär de lämna Strömsbro innan det roliga börjar så som Johan Eriksson, Georgs Golovkovs och Joakim Axman gjorde ifjol…
– Där är det lite upp till oss. Jag förstår ju att spelare vill spela så högt som möjligt, men i år så känner jag väl att vi ska försöka behålla laget intakt och verkligen ta det här klivet till Allettan och då finns det ingen anledning att lämna heller. Sen har ju det där med olika kontrakt att göra och det finns inga speciella kontrakt i år.

POSITIVT: Trion av letter som plockats in kan bli lyckade jokrar, ni vet vad ni får efter Georgs Golovkovs succé ifjol…
– Nu är de ju lite olika allihop. Det är en powerforward (Verners Egle), en poängmaskin (Emils Ezitis) och en stenhård defensiv back (Gvido Jansons) och vad jag har sett av dem hittills ser jäkligt spännande ut. Sen vet jag inte riktigt om det är kvaliteten av Golovkovs som jag tyckte var fantastisk med sin skridskoåkning, men det kommer bli bra. De är tre helt olika spelare så jag tror det blir grymt. Jag kan tycka att Golovkovs har hamnat lite galet tidigare och där hade vi bara tur. Han skulle egentligen ha spelat i engelska högstaligan, sen är det kanske inte världens bästa liga men det är ändå hyfsade lirare som är där. Där hade vi tur att vi fick hit honom när den stängde ner. Sen har jag pratat lite med honom och jag håller kontakten med honom fortfarande så jag har väl lite koll på de här grabbarna som har kommit nu mycket tack vare Georgs och han har väl pratat gott om oss antar jag så att de ville komma hit.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare