Inför Hockeyettan: ”Spelare har varit aktuella för tryouter i allsvenska lag”

 Inför Hockeyettan: ”Spelare har varit aktuella för tryouter i allsvenska lag”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Magnus Eriksson, sportchef i Nyköping (Hockeyettan västra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni står och faller med att några få spetsspelare ”ska göra det”, levererar inte de lyckas inte Nyköping…
– Så kan det väl vara är känslan när man tittar på lagbygget. Vi har ju kanske inte riktigt på papperet bredden utåt, men vi är ganska säkra på att vi har en del om man får kalla det jokrar. De är ändå inne på andra säsongen, men vi har flera spelare bakom de här som ska göra det, som kan kliva fram, där finns det potential. Nu står vi inte och faller, men vi har haft en producerande kedja här som är tanken, men vi har inte bara en målskytt i Søren Dietz-Larsen, utan vi har även folk bakom. Elias Jacobs är också inplockad, så vi har inte bara tagit en av dem. Det är klart att vi är kanske lite tunna, det ska man inte sticka under stolen med och vi har diskuterat det här, så vi stänger inga dörrar för vad som händer här framöver. Men det kommer bli viktigt att det är fler som tar ett kliv fram, att det inte bara är några som det hänger på helt enkelt.

– Det är klart att vi har inte medlen att ha bättre spelare på papperet i de lägre kedjorna. Vi har 13 forwards och sju backar och vi har haft lite egna killar uppe som verkligen har visat framfötterna, framförallt på backsidan där vi har haft några skador. Vi har sedan tidigare ett hyfsat samarbete och ligger bra geografiskt med exempelvis Vita Hästen och Södertälje och vi har tidigare säsonger haft lite lån från Södertälje, den möjligheten finns om vi anser att det behövs.

POSITIVT: Ni har gjort en glasklar analys, identifierat fjolårets brister och åtgärdat dem genom att värva målskyttar…
– Jag håller med, det var klart tidigt att ledarstaben fortsätter så jag tillsammans med dem hittade bristerna och egentligen alla namnen som har kommit in var spelare som vi tittade på ganska tidigt. Det är roligt att vi lyckades få dem. De flesta av dem hade anbud från vad som i dagsläget rankas som större klubbar, eller i alla fall som haft bättre sportsliga resultat de senaste säsongerna. Vi anser att vi är ganska, om än kanske lite tunna, men ganska kompletta annars. Vi hade ett par matcher ifjol där det blev proppen ur bakåt och vi förlorade ganska stort, men det var väldigt många matcher där vi inte var tillräckligt effektiva i powerplay. Vi hade bra målvaktsspel övergripande egentligen över hela säsongen, det är lite surt när man tänker tillbaka på det. Nu har man gått vidare, men där i våras var det surt, helt klart. Vi hade väl ett gäng oprövade kort som om man ska vara lite krass inte levererade i den utsträckning som det var tänkt helt enkelt.

Magnus Eriksson, sportchef Nyköping. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Kravbilden är inte tillräckligt hög, det kan framstå som att ni är nöjda med att vara ett mittengäng i Hockeyettan…
– Nej det tycker jag inte. Förra året blev det en liten ombyggnation här efter Fredrik Mälberg-säsongen och då hade vi inte någon direkt målsättning utåt mer än att undvika negativt kval. Till i år har vi höjt upp de snäppen, ledarstaben och Lenny Eriksson har varit med förr och vet vad som krävs och jag tycker att vi har visat med de spelarna som vi har plockat in att vi inte är nöjda med att bli ett mittenlag. Det har vi resonerat kring i föreningen också, även utanför a-laget. Vi vet vad vi har för möjligheter med föreningen och vad vi har börjat bygga, så det håller jag inte med om.

– Vi gör absolut ingen toksatsning, varken på papperet eller ekonomiskt, utan vi har varit ganska noggranna med vad vi har plockat in och tittar på vad vi har behövt från förra säsongen. Dels killarna som kommit in och framförallt de här som har varit med ett tag hos oss Albin Ivarsson Hamberg, Christian Axelsson, Robin Axbom och Daniel Fahlström. De hade inte fortsatt om vi inte hade haft en högre kravbild och ett högre mål den här säsongen.

POSITIVT: Flytten tillbaka till västra kommer göra Nyköping gott, så väl sportsligt som för publiken…
– Ja men det tror jag. Jag gillade västra när vi var där senast, med lagen och att det är lite större intresse. Det är roligare att komma ner till Mariestad än att åka upp till Vallentuna och det ska jag väl inte sticka under stolen med att våra Allettan-chanser ser betydligt bättre ut i den västra även om det är en bra serie. Med Väsbys återkomst i den östra serien är det positivt ur båda de aspekterna som du nämnde där.

– Allettan är en målsättning, men allt kan hända här. Vi snackar inte om att vinna någon serie eller så där, utan vi ska bli topp fem till att börja med och sen är det, det som gäller.

NEGATIVT: Flera nyckelspelare, som Daniel Fahlström och Christian Axelsson, har allsvenska klausuler, skulle de ryckas upp står ni med byxorna nere…
– Ja absolut. Vi lever i den verkligheten och det är alltid en liten risk. Just de här säsongerna har vi haft den möjligheten för spelarna, men det ska mycket till för att det ska ske. Det kommer säkerligen dyka upp situationer med spelare som kan vara intressanta, men vi har en plan för det och är medvetna om det. I de allra högsta topplagen som kommer vara med och slåss om de allsvenska platserna, då kan jag förstå att det ser lite annorlunda ut. Om man själv har som målsättning att gå upp i Hockeyallsvenskan, att man inte kan tappa spelare på vägen. Där är vi inte riktigt ännu även om vi vill komma dit inom en snar framtid. Så vi har valt att ha den öppningen och det är därför vi har fått kvar en hel del av de mer tongivande spelarna. Vi har en bra och öppen dialog med spelarna om det sker. Jag vet ju med att det har varit lite snack sedan tidigare, även under försäsongen här. Jag kommer inte nämna några namn, men det har varit spelare som har varit aktuella för tryouter i allsvenska lag, men det har inte blivit. Det är mycket som ska klaffa också för spelarna själva, men det är klart att det är en risk och den är vi beredda på att hantera.

POSITIVT: Ni har gjort bra under radarn-värvningar, spelare som Olle Hellström och Joakim Stjern Svensson har mer i sig än vad de visade ifjol…
– Ja verkligen, det tycker jag. Framförallt de du nämner där. I vår tunna backuppsättning har vi haft lite skador här på försäsongen och då har Olle Hellström verkligen stuckit ut. Det känns som ett litet fynd. Samma med Stjern Svensson som fick starten på sin seniorkarriär lite upphackad på grund av skador, i Dalen bland annat. Men han visade i HV71 och han har verkligen rätt inställning till det och tränar stenhårt och vill hela tiden bli bättre. Han har väl hittills under försäsongen inte haft en jättestor roll hos oss ännu, men visar varje dag att han vill framåt. Jag hoppas mycket på de två du nämnde, medan de andra nya kanske är lite mer etablerade. Spelare som Lucas Bylin som har spelat i bra klubbar. Søren Dietz-Larsen och Elias Jacobs hade framträdande roller, men man ska ändå komma ihåg att de kommer från Malung respektive Segeltorp så de har lite att bevisa nu också med den målsättningen vi har som lag.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare