Inför Hockeyettan: ”Det kommer gynna både HV71 och oss”

 Inför Hockeyettan: ”Det kommer gynna både HV71 och oss”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Per Gustafsson, tränare och sportchef i HC Dalen (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni är tillbaka i söderserien, motståndet blir tuffare och risken stor att det är tillbaka till en anonym tillvaro som mittenlag som gäller igen…
– Det vet man ju inte. Snacket har ju varit så mycket, men jag tycker att vi bevisade det förra året med. Vi kom tvåa i Allettan, så det går inte att prata så mycket om det. I västra var det bra lag, det var Mariestad, Skövde, Borlänge och Forshaga var ju fantastiskt bra förra året. Sen kanske det inte är lika jämnt över hela serien i västra som det är i södra. I år kommer det bli ett getingbo och det vet vi om, jag tror att alla kommer slå alla här säsongen som kommer.

POSITIVT: Fjolårssäsongen i västra serien lärde HC Dalen att vara en vinnare och ett topplag, det kommer ni ha nytta av nu…
– Ja, det hoppas jag också. I grund och botten är det, det här att man ska tävla och det kommer bli en större utmaning för oss i södra, men jag hoppas att vi har lärt oss att vara ett vinnande lag. Sen är det många aspekter på vad det var som hände där. Vi hade ett lite bättre lag, vi hade i stort sett samma lag men hade fått in den här spetsen som kunde vara den här tungan på vågen i många matcher åt oss. Det tror jag är en stor anledning. Vi hade Jesper Thörnberg som var med innan jul och sen kom Martin Thörnberg in efter jul. Så vi spetsade ju laget lite, det gjorde vi.

Per Gustafsson, tränare i HC Dalen. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Ifjol var ni bra defensivt, nu när bland annat Christoffer Persson och Jakob Stridsberg har lämnat är försvaret ett stort frågetecken…
– Nu är Jaeden visserligen skadad, men vi har ju kvar Jaeden Martin, Sebastian Ehrenflod, Gustav Särenborg och Isac Langander som gjorde det bra det lilla han spelade förra året. Sen har vi plockat in Karl Jonsson och Axel Eidstedt och så letar vi en back till nu när Jaeden är borta. Så jag tycker vi står oss ganska bra defensivt ändå. Vi har ju ganska unga backar, Jaeden och Ehrenflod som är födda -00 och har gjort en full seniorsäsong här och likadant Särenborg som är född -99. Sen har vi Andreas Røykås Marthinsen, vår kapten. Vi har unga backar som vi hoppas ska kunna ta ett steg till och som vi har en tro på att de kan spela högre upp också.

POSITIVT: Ni har seriens förmodligen bästa spets i bröderna Thörnberg…
– Ja det är jag villig att hålla med om, sen finns det många duktiga spelare i Hockeyettan men det håller jag med om. De är jätteviktiga, de ska vara våran leadingline. Sen kommer det bli tufft och de kommer bli uppvaktade på ett hårt sätt, men där är jag inte orolig utan de kommer att leverera för oss det är jag helt säker på.

NEGATIVT: Du har varit på din post väldigt länge (säsongen 21/22 blir den sjunde), det finns risk att det blir slentrian av det…
– Nej, jag försöker jobba med det och nu har jag jobbat med Daniel Josefsson här. Det är tredje året vi går ihop och det har varit så att vi har ett samarbete och jag låter Daniel få lite utrymme med, så att de får höra lite nya röster och lite nytt på träning och så. Det är lite där jag känner att vi försöker jobba ihop. Sen är det att utvecklas, jag lär mig hela tiden. Jag lär mig efter varje säsong, så jag är inte fullärd på något sätt. Man måste vara så pass öppen att man kan ändra sig och hitta nya vägar att gå. Man måste inse det. Vi ska ha ett närmare samarbete med HV71 så jag har varit med några pass därinne och kört och det är dels för att jag ska få mer kött på benen och se lite hur de jobbar och ta med mig vissa delar ut till oss. Det är väl i den mån jag hinner, vi har inte sagt någon tid, utan det är när det är lite lugnare för oss och jag har möjlighet att vara med därinne.

POSITIVT: HV71 i Hockeyallsvenskan kommer vara bra för HC Dalen, ni kommer kunna dra nytta av det…
– Ja vårat samarbete kommer bli lite större. Vi har sagt att om de har mycket skador och behöver lite folk har de att titta på oss och låna in spelare från oss och det ska vara åt bägge hållen. Jag hoppas att det kommer gynna både HV71 och oss i längden. Det är positivt.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare