Inför Hockeyettan: ”Han har alla verktyg för att inte spela i division ett”

 Inför Hockeyettan: ”Han har alla verktyg för att inte spela i division ett”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Tomas Östlund, sportchef i Lindlöven (Hockeyettan västra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Max Lalander, Alexander Kovalonok, Emil Eriksson och så vidare…ni kommer få svårt att hävda er när så många framträdande spelare lämnat…
– Självklart, det är otroligt tunga tapp. Det är något som vi visste skulle komma, med Max och Kovalonok har det under några år varit så att man vet att de går mot slutet och det är klart att det är svårt att ersätta två spelare som gör runt 40-50 poäng varje säsong, det är omöjligt. Vi söker naturligtvis efter ersättare, vi är inte klara med vår trupp, men det är inte bara på isen sådana här spelare saknas, utan de saknas i hela föreningen och hela omklädningsrummet. Det är spelare som verkligen har drivit Lindlöven framåt så jag ska inte säga emot dig över huvud taget, det är otroligt tunga spelartapp.

 

POSITIVT: Ni går in i säsongen som en underdog, det passar ert underskattade spelarmaterial bra…
– Ja, det tycker jag också. Jag brukar säga att vi alltid brukar vara underdog oavsett vilket lag vi har. Vi vet att vi har ett bra lag, sen är det som du sa att spetsspelare av den kalibern vi tappat, det är inte många lag som har sådana och vi har haft dem över tid, så det är någon som ska axla de här posterna och det är någon som ska ta stafettpinnen och driva oss framåt, det vet vi om. Men det passar oss bra, för vi vet att vi har ett bra lag. Det har vi haft under många år och i år har vi stora delar av truppen kvar från förra året. Spelare som har blivit ett år äldre, så självklart har vi räknat med att vi ska vara med och bråka.

Tomas Östlund, sportchef i Lindlöven.

 

NEGATIVT: Samarbetet med BIK Karlskoga kommer kosta mer än det smakar, det riskerar att bli hattigt och ni kan bli beroende av deras lån…
– Nej, det tror jag inte, absolut inte. Jag ser det som att vi är en förening som vill framåt och uppåt i hierarkin. Jag vill att Lindlöven ska vara ett topplag varje år i division ett, sen är det så att ekonomin har sin del, men vi försöker göra på vårt sätt, att vi tar yngre spelare och försöker ha dem här över tid och göra så att de utvecklas. Går de för mycket framåt så ja, då är någon stor haj där och tar dem.

– Samarbetet med Karlskoga, jag ser ingenting som är negativt för oss med att samarbeta med dem. Det är klart att börjar de rycka massa spelare av oss mitt i säsongen, det är klart att det är jättenegativt, men det är inte det vi har diskuterat, utan det är att de ska kunna ha spelare här för att titta på och se om det passar för dem själva. Truppen är inte färdig, men det är inte så att vi sitter och i oktober kommer det tre spelare därifrån, absolut inte, utan det ska vara mer att om vi är i behov så kan vi ta in. Jag tycker också att det stärker konkurrensen i vårt lag att spelarna vet att det kan komma spelare därifrån som ska vara med och tävla om att spela. Men det är ingenting som är sagt att de kastar hit spelare och så ska de spela, för det funkar inte.

 

POSITIVT: Räckvidden och storleken på backsidan är imponerande, det kommer göra ont att möta Lindlöven i vinter…
– Ja, men det gör det och det tycker jag har visats redan i de första träningsmatcherna att det är svårt att ta sig in på kassen, så är det. Sen ska det ju passa med resterande delen av vårt spel. Det är något som vi trimmat på oerhört mycket nu. Fysiken är viktig och den kommer att bli väldigt viktig för oss eftersom vi kanske får spela på ett lite annorlunda sätt än vad vi har gjort förut, men grundidén i vårt spel är fortfarande att det är vi som ska ha pucken. Det har inte ändrats även om vi har stora backar. Spelet med puck är minst lika viktigt som det fysiska spelet. Vi har väl känt under ett par år att vi haft väldigt mycket spelskickliga spelare, men att det har varit ganska mycket små spelare, så det är klart att vi har tittat på det. Framförallt kan jag väl säga att Joshua Karlsson gjorde ett jävla intryck när han kom till oss förra året med allt det tillför att ha stora spelare därbak. Det blir svårare att ta sig in och att hålla sig kvar.

 

NEGATIVT: Flera säsonger i rad har Lindlövens skade- och frånvarolista varit milslång, ni gör något fel i träning/uppbyggnad som inte kan hålla er hela…
– Vi har naturligtvis gått igenom det grundligt varje år och tittar man på skadorna som har kommit, jag ska inte försvara någonting, men kollar du på Emil Eriksson så får han en crosschecking och ryggen går i stort sett av, han har ju diskbråck, han försvinner på grund av det. Vi tar in en ersättare som vi tror väldigt mycket på i August Gunnarsson och han får en hjärnskakning i Mariestad match nummer två, jag vet inte vad man ska göra åt det. Jonatan Frykholm blir överkörd mot Forshaga, ljumsken går åt helvete, David Bergs knä går sönder… Jag tror inte att vi hade en enda förslitningsskada förra året. Det är skador som sker på grund av spelet.

 

POSITIVT: Maksims Semjonovs är en blivande diamant, en spelare som kommer explodera i västra serien i höst…
– Jag tyckte att han exploderade redan förra året, man får tänka på att han kom hit som förstaårssenior. Han har alla verktyg för att inte spela i division ett. Det finns hårt jobb, det finns ödmjukhet, han är en extrem målskytt och är en jätteduktig skridskoåkare. Han har precis alla verktyg för att lyckas så han kommer inte sluta göra mål, så är det. Vi har jättehöga förväntningar på honom och han har jättehöga förväntningar på sig själv, jag förväntar mig att han ska vara en ledande spelare redan i år. Föra året hade han lite draghjälp, han fick spela med Kovalonok och Lalander stora delar av säsongen, men jag ser inte att han egentligen är beroende av någon spelare. Det är inte så att han åker och väntar på lägena, utan han jobbar stenhårt och vinner närkamper och backcheckar och täcker skott. Han är relativt komplett faktiskt.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare