Vill vara ett lag för toppen – ”sen är det klart att det blir en liten nedmontering”

 Vill vara ett lag för toppen – ”sen är det klart att det blir en liten nedmontering”

Sejouren en nivå upp blev bara ettårig, men trots att besöket i Hockeyallsvenskan slutade med en degradering tillbaka till Hockeyettan står Väsby bättre rustade än senast de befann sig i ettan.
Nu vill man betrakta sig som ett topplag i ligan på allvar och siktet är ställt uppåt.
– Vi vet vad som krävs nu på ett helt annat sätt, säger sportchefen Tom Tärnström.

Det blev kaosartat när coronan slog till och Väsby efter diverse palaver snubblade upp i Hockeyallsvenskan. Organisationen behövde byggas om i rekordfart, spelartruppen som var satt för spel i Hockeyettan byggdes hastigt om och Väsby var plötsligt en klubb i ständig förvandling. Men trots att äventyret slutade med en degradering ser sportchefen Tom Tärnström det allsvenska året som en nyttig lärdom.

Klubben står bättre rustad för ett avancemang nu än vad den gjorde för ett år sedan.

– Vi fick bygga om laget under säsongen, men med det sagt, från där vi var i ettan förra gången till vad vi var tvungna att bli, både vad gäller organisation med ekonomi och hur vi gör saker. Jag tror det hade tagit fem, sex, sju år att hamna där om vi inte hade varit tvungna att göra allting. Nu är jag glad att vi fick chansen att göra det, vi visste att det här blir jättetufft, men det är klart att vi försöker. Vi vet vad som krävs nu på ett helt annat sätt, konstaterar Tärnström.

– Det laget vi hade på papperet var ett billigt division ett-lag som vi gick upp med. Vi hade på division ett-nivå en hel del skicklighet och några som har tagit steget uppåt, men vi visste ju direkt att vi kommer behöva bygga om det här under säsongen för att ha en chans. Vi kan åka och överraska i ettan med det här laget, för det var det vi gjorde, vi åkte inte och var favorittippade och slog alla, vi kom på något sätt underifrån.

Tom Tärnström. Foto: skärmdump

Större spelarbudget
När man nu är tillbaka i Hockeyettan efter ett år på högre nivå är det dock under lite andra premisser. Nu vill Väsby vara med och leka i den absoluta toppen på allvar och kommer ha bättre resurser för att göra det än senast det begav sig.

– Vi kommer inte äventyra allting på att vi måste tillbaka på ett år, det är inte det, någon sorts huvudlös grej vi bara gör. Vi fick växa i organisationen, att ge spelarna bättre förutsättningar för att kunna träna tidigare och inte på kvällstid, sådana saker, allt runt omkring. Vi har varit tvungna att se hur allsvenska lag jobbar, förklarar Tärnström.


– När vi kom in var vi långt ifrån en allsvensk organisation, vi var långt ifrån ett allsvenskt lag, men där vi slutade så var vi det. Då var vi inte en sekund bakom Kristianstad eller Tingsryd eller någonting sådant. Det är det vi har sagt att vi vill, nu vet vi vad som krävs och vill bibehålla det så gott vi kan. Sen är det klart att det blir en liten nedmontering för vi har inte de här Cmore-pengarna som vi hade där. Men vi vill ändå bibehålla nivån så mycket vi kan och vi kommer ligga på en nivå där vi på ett helt annat sätt än tidigare realistiskt ska kunna vara med och slåss i toppen. Inte vara med och överraska, utan vi ska kunna vara med och slåss naturligt.

Innebär det en större budget än senast ni var i Hockeyettan?
– Ja det har vi, det är ganska stor skillnad mot vad vi har jobbat med förut och föreningen har fått en mersmak. Även om det slutade som det slutade så var det ett otroligt roligt äventyr. Vi vill tillbaka och då måste vi steppa upp mot var vi var förra gången i ettan förutsättningsmässigt.

Någon våldsam satsning för att omedelbart ta klivet tillbaka upp blir det emellertid inte.

– Vi kommer vilja jobba på en högre nivå och har en tanke att ligger vi här så kommer vi att kunna vara med i toppen och är vi med i toppen tillräckligt länge ja men då ska vi realistiskt kunna kliva upp också. Sen om det händer i år eller om tre år, det är så mycket bra lag i ettan, du ska ha tur också. Det räcker inte att bara ställa ett bra lag på benen så löser sig allt, du måste ha tur också så är det. Ett bra lag och turen, då kan det gå.

Truppen
Långt ifrån alla kontrakteringar är än så länge offentliggjorda, men sportchefen är i stort sett klar med den trupp som ska försvara Väsbys färger när Hockeyettan drar igång i höst.

– Det är väl kanske en plats kvar. Vi kan gå in med det vi har, jag känner inte att vi måste ha in någonting, men vi har en plats om det skulle vara någonting som vi inte vill tacka nej till. Jag sitter inte aktivt och söker nu, utan jag sitter mer och får ta emot och säga nej, skrattar Tärnström.

– Vi kommer få en bra mix av rutin och ett gäng spännande unga spelare.

Ni har betydligt fler spelare kontrakterade än vad ni gått ut med, vad är anledningen till att ni håller på det?
– Vi har valt den vägen, det blir roligt sen att släppa lite bomber som vi gjorde förra året. Det var ett roligt sätt.

Carl Åsell och Victor Andersson ryktas vara två av bomberna, har du någon kommentar till det?
– Nej det har jag inte, Calle är klart vi har pratat med och så, sen får vi se vad som händer.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare