Borlänge: ”Det är människor vi har att göra med inte hockeyspelare”

 Borlänge: ”Det är människor vi har att göra med inte hockeyspelare”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Mattias Bergdahl, sportchef i Borlänge (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi vill dit alla andra klubbar vill. Vi har en långsiktig plan för att ta nästa kliv och nästa kliv är allsvenskan, sen ska vi göra den resan tillsammans och det krävs inte bara 23 gubbar som ska göra det, utan vi är en hel ledarstab och allting hänger ihop. Vi har kommit extremt långt i vårt sätt att jobba med grabbarna och få ihop det här, men framförallt är det den långsiktiga planen. Sen om det sker i år eller nästa år eller om tre år det visar sig. Vi ska göra det på rätt sätt i alla fall.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har skrivit tre år med Stefan Gustafsson som är en riktigt bra tränare, därför vill vi bygga på kontinuitet. Vi bygger på någonting vi tror på och har valt att behålla stommen och kollat på vad har man för inre driv? Hur mycket tid är man beredd att lägga ner till att träna och se det här på längre sikt? För du kommer inte få någonting gratis, det är hårt jobb som krävs. Det är som att lägga ett pussel, vi har varit jättenoga med att titta på vilka individer vi tar hit som människor och vilka roller vi eftersträvar. Sen har vi väl satsat hårt på att få folk som har anknytning till Dalarna på ett eller annat sätt. Antingen att de kan ha spelat i vår juniorverksamhet, att de kommer ifrån Mora, Leksand, Borlänge och har varit ute och spelat i allsvenskan och kommer hem igen och har gjort avtryck på det sättet. Vi är Borlänge hockey och det är klart att vi har spelare som inte är från Dalarna också, några stycken, en handfull knappt kan jag säga, men samtidigt finns det otroligt duktiga grabbar som kanske flyttar från Leksand Mora och är ute och gör det fantastiskt bra. Får vi in folk som har anknytning till Dalarna genererar de, inte i år kanske, men att det kommer mer folk på läktaren. Man känner en tillhörighet.

– Vi har varit extremt noga, speciellt med roller, vad plockar vi hit för någon? Behöver vi en hårt jobbande forward har vi inte kollat på någon som gör tre poäng eller 50 poäng, utan jag har varit jättetydlig för att få in det rätt i pusslet. Vi har sjukt många duktiga och skickliga hockeyspelare i år, men vi har också andra roller i laget som axlar det till 110% så det känns jättebra. Vi har fått ihop ett bra pussel som våra tränare är fantastiskt nöjda med vad de får ta hand om.

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag fick det här uppdraget förra vintern och när jag fick budgeten i år, för mig spelar det helt enkelt ingen roll vad vi har för budget. Vi ligger nästan på halverad budget från förra året, men jag sa till styrelsen ge mig en budget för spelarna ska spela här av rätt anledning. Man spelar inte i Borlänge Hockey för att tjäna pengar, utan för att få vara delaktig på en resa. Vi har inte bara halverat spelarbudget, utan det är runt omkring som vi har halverat andra budgetar också, men det innebär inte att vi är mindre professionella. Spelarna är medvetna om det, ledarstaben är medvetna om det vad som gäller. Jag har en kille som var här förra året och han vill vara med på resan, men har mer än halverat sin lön. Man har en förståelse också för vad det är som händer runt omkring.

Har ni klausuler i kontrakten?
– För mig handlar det om kommunikation med grabbarna, jag fick även samtal förra året efter att jag hade tagit över det här och de samtalen som jag får från allsvenska klubbar de kommer jag aldrig hymla om, utan de sätter jag mig ner med grabbarna och diskuterar. Sen är det ett val de ska göra. Nu valde de grabbarna att vara kvar här för de ville inte vidare då, men vill en kille ta det klivet då ska de få göra det. Men det ska vara under rätt premisser. Det finns någon som har klausul i kontraktet absolut, så är det, men jag är inte orolig för jag har 23 grabbar som vill spela i Borlänge Hockey och göra den här resan. Det är människor vi har att göra med inte hockeyspelare.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi har ettårskontrakt som grund egentligen, sen har vi haft flerårskontrakt på vissa. Vi har en plan med varje individ, men man vill ju helst inte när det här med corona kom skriva typ tre år och sen vet man inte vad som händer. Vi skriver ettårskontrakt, men avtalsmässigt när du får ersättning är det sjumånaderskontrakt med grabbarna.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag säger så här, alla killar som kommer hit utifrån är exakt lika viktiga. Det låter banalt, men för mig är det så. Vi fick in sista kuggen med Robin Höglund och det finns ett syfte och ett varför han ska hit. Jag har varit så noga när vi har valt vilka roller, när jag och Stefan har suttit och pratat vilka önskemål vi har haft. Alla som kommer hit utifrån har en lika viktig roll i det här laget. Vi har anpassat det efter den truppen vi behöll. Alla säger till mig att Markus Persson är den viktigaste spelaren vi har, ja men om inte de andra finns kommer inte han göra de där poängen, det här är ett lagspel.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Där får vi nypa oss i armen, men vi började redan i januari. Vi gick igenom hela laget och kände på pulsen på grabbarna vilka som var jävligt sugna på att vara kvar. Det laget vi satte upp i januari är det laget vi fick behålla, så vi har duktiga killar vi inte förlängde med, men det finns vissa parametrar för varför de inte är kvar. Vi önskar dem all lycka till och det finns inga hard feelings eller något. Jag vet inte om vi haft tur som fick behålla de vi ville behålla och alla som vi har pinpointat har faktiskt kommit hit.

Borlänge har skrivit ett långt avtal med sin tränare Stefan Gustafsson.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det är precis som jag har gått ut och sagt, vi har haft en back som har varit och kört med oss ett par veckor och det är det, om vi inte skulle få sju, åtta skador. Men vi har satt vårat lag och det är de som ska göra det. Sen kan det hända att den här personen ramlar in. Det är ingenting att hymla om Mattias ”Kolan” Karlsson för mig, oj vilken människa, vilken ledare och vi har fått så otroligt fin feedback från honom när han var här nere och körde. Han var jätteimponerad. Det är klart att det är en dröm att få hit honom, sen är det ju så att det är nytt för honom också, man kommer hem kanske sju, åtta på kvällen, han har små barn och så vidare, men det är en person som ligger varmt om mitt hjärta. Grabbarna var helnöjda när han var här och körde, sen har jag full respekt vad han känner. Våran dörr kommer alltid stå vidöppen för den personen.

Vilka är seriefavoriter?
– Mariestad är ju alltid tunga så är det, sen tror jag faktiskt på att Forshaga kan skrälla lite eller vad man ska säga. Jag tror att de kan vara däruppe och slåss om det. Sen är vi där själva också. Jag tror framförallt på oss själva, sen om man vinner, det spelar inte så stor roll om vi kommer etta, tvåa, trea eller fyra eller femma, vi går vidare ändå.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
Johan Mörnsjö i Grums det är en fantastiskt fin person och en ruskigt duktig hockeyspelare. Snabb, värderar bra, jag gillar honom. Jobbar även ruskigt hårt därute på hockeybanan.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare