Teg: ”Förhoppningsvis har många växt till sig i år”

 Teg: ”Förhoppningsvis har många växt till sig i år”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag David Muzito Bagenda, sportchef i Teg (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– I grundserien vill vi göra ett bättre resultat än förra året och helst komma etta eller tvåa tänker vi. I Allettan, vi fick känna på det, förra året var lite mer ett lärapå år. Nu känner vi att vi har fyllt på med ganska bra rutinmässigt och ska nog kunna ta mer steg och vara med och kampa lite högre upp än förra året. Det gick lite tungt och vi klarade oss på målsnöret, nu vill vi kunna vara med och konkurrera mot de andra lagen på ett sätt som vi inte gjorde förra året. Då var vi lite för små och blev lite tagna av allvaret. Förhoppningsvis har många växt till sig i år och är med och tävlar på ett helt annat sätt. Det är svårt att sia om det, men det är tanken i alla fall. Vi har tagit in rutinerade pjäser på flera håll som ger mer tyngd när det kommer till sådant där.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Dels in med lite mer rutin. Mattias Granlund fick vi in nu och bara där får vi med oss väldigt mycket. Isak Ahrling och Pontus Wikström som har varit i Piteå och gjort det väldigt bra, det är bara några av dem. Gustav Grundström var ledande i Vännäs när han var där, kanske inte en poängspruta men han är väldigt effektiv och bra att ha i laget på det sättet att han är en ledare på isen och dem behöver man också. Sådana som aldrig ger upp och bara gnatar och gnatar och gnatar. Jag känner att vi har ett jämnare lag fördelat på fyra femmor och vi får in Isak Stenlund Ädelgran. Nu har han varit borta från hockeyn ett tag med sin skada och så där, men han har verkligen studsat till. Sen har vi spetsen kvar, det var synd att vi tappade Anton Tano, men jag tycker ändå att de målen kommer vi nog kunna fördela ut på andra spelare.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi har alltid legat lågt. Vi har inte den ekonomin i och med att vi bor i en idrottsstad. Coronan har slagit mot oss, men inte på samma sätt som den har gjort mot mer etablerade klubbar, så vi har inte känt av det jättemycket i vår planering av trupp. Vi håller oss till det vi har kört tidigare och sen försöker vi bygga runt ekonomin. Vi jobbar oftast med helheten snarare än att ta hit spelare och ge dem pengar för den situationen är vi inte i. Men kan vi hjälpa till med jobb och massa annat runt omkring så att spelarna trivs och mår bra så har vi lyckats känner vi. När vi utvärderar efter varje säsong är spelarna supernöjda och känner sig trygga. Det är fler som inte har ersättning än som har det, så vi jobbar med väldigt låg spelarbudget. I vår serie kanske vi ligger i mittenskiktet, men lite närmre botten.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det har vi, en sådan som Mattias Granlund ska väl egentligen vara i allsvenskan. Nu tog jag honom som exempel men det finns fler i laget som skulle kunna hävda sig där och vi vill inte vara något hinder för dem. Vi inser själva att vi inte är klubben som kommer gå till allsvenskan i år och är det någon som då vill ha en spelare som är hos oss som förtjänar att vara i allsvenskan då är inte vi ett hinder, utan då ser vi till att den personen får leva ut sin dröm, allt annat är bara dumheter. Det gäller utlandet också, sen är det klart att det är känsliga övergångar för det är ganska mycket pengar man investerar ibland och sen drar de iväg, men i regel har jag en dialog med spelarna där jag tycker att vill de leva ut sin dröm och fara iväg och spela i en bättre serie så sätter jag aldrig stopp för det. Det har funkat, vi får hit ganska bra spelare eftersom de känner sig trygga i gruppen.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi skriver årsvis, framförallt nu när det är coronatider är det dumt att skriva något annat. Vi vet ju knappt hur det kommer se ut om en månad. Men vi har bra folk som jobbar runt föreningen och jobbar med ekonomiska frågor. Förhoppningsvis kommer vi kunna etablera oss i toppen av i alla fall norrserien och sen utifrån det ta steg. Ekonomin i ettan är ju framförallt i norra serien ett svart hål. Kontrakten sträcker sig augusti till mars, det beror på hur länge vi är kvar i slutspelet.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag jobbar alltid kollektivt så jag kan inte utse en viktig värvning. Tränarstaben skulle jag vilja säga, Andreas Högosta och Victor Wallsson. De kommer in med struktur och pondus, något vi har saknat tidigare. Jag tror att det är viktigt för den här truppen, det har varit lite Hawaii stundtals när vi har spelat och mycket framåt, vi har gjort mycket framåt och släppt in mycket bakåt, med den strukturen de kommer in med och försöker bygga runt laget tror jag kommer hjälpa oss att ta nästa steg.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det är svårt att förneka Anton Tano. Det är inte bara att han är en duktig hockeyspelare utan han är en fin människa och otroligt bra utanför, bra för gruppen. Jag har aldrig hört honom höja rösten, men när han väl pratar så lyssnar man för det han säger det finns en substans i det. Det är tråkigt på alla sätt.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det är aldrig klart hos Bagenda (skratt), nej men vi har satt det mesta. Vi är lite tunna på forwardssida och kanske ska in med någon till där innan vi känner oss helt nöjda. Vi får se var det hamnar, det kan alltid hända något under säsong, men någon forward till ska vi nog in med. Nu har vi jätteduktiga juniorer som kommit in och gjort det riktigt bra och dem skulle man också vilja höja. Vi saknar någon liten detalj som vi skulle vilja fixa till, sen är vi nöjda för nu.

Vilka är seriefavoriter?
– Ska man vara feg och ta Östersund som vanligt eller ska jag vara kaxig och ta mig själv? Jag måste väl säga Östersund, men då har de ändå tappat tvillingarna. Det är väl de eller Boden, de ser ju ganska bra ut med Pontus Johansson, Anton Tano och det där gänget. Så jag tar väl Boden. Det gör ont, men jag tar Boden.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag har otroligt dålig koll men jag skulle nog säga Bodens Anton Tano. Nu kommer det låta som att jag sitter och deppar ihop över att han försvann.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare