Sollentuna: ”Vi är beroende av våra egna spelare”

 Sollentuna: ”Vi är beroende av våra egna spelare”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Per Eklund, sportansvarig i Sollentuna (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Målsättningen är väl egentligen, det är en klassisk klyscha, men man vill vinna varje match och någonstans där så i slutändan vinner man ju allting, men man är realist också. Vi vill bli bättre som lag i strävan varje säsong, sen jobbar vi med otroligt små möjligheter så vi jobbar med att försöka sätta ihop ett bra lag och kunna vara med och tävla, det är det, det handlar om.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Strategin är väl alltid att vi jobbar mycket med att hitta utvecklingsbara spelare som vill någonstans, ta nästa steg i sin karriär och få en bra hockeyutbildning. Det är väl egentligen det vi jobbar efter. Vi har behållit vår stomme som vi tycker är bra och sen är vi ett ungt lag. Vi tittar självklart på killar som är från egna led, som har en anknytning till Sollentuna och samtidigt jobbar vi så gentemot föreningen att vi försöker titta mycket på våra egna juniorer som har potential. Det är ett stort steg från regionelit upp i Hockeyettan, det vet vi om och egentligen skulle vi ha ett SuperElit-lag i Sollentuna för att det ska bli en bättre nivå, men vi har tagit fram i stort sett två egna spelare varje år upp i a-lagstruppen från vårat eget J20. Det finns många exempel på det, ett av dem som lämnade oss nu för Enköping är Elias Lindskog som var en spelare i våra juniorer som vi tog upp och jobbade med och som gjort det bra i Hockeyettan. Mycket av det här handlar om våra förutsättningar som vi har att jobba med, vi är beroende av våra egna spelare.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi pratar inga siffror så där, men vi är låga. Jag skulle nog säga att vi har absolut lägst budget av alla i Hockeyettan, i alla fall av de vi möter.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Absolut, men det är det vi egentligen jobbar för. Självklart är det stora målet för oss att utveckla spelare och får de chansen att kliva uppåt skulle vi aldrig stoppa någon kille i sin utveckling. Det är vår plats, allt uppåt är för mig solklart. Sen går säkert åsikterna isär där, många ser ju om sitt hus och har en ambition att man ska ta sig upp. Jag menar, skulle man ta sig så långt att man är uppe i playoffet och kvalet mot allsvenskan då blir det självklart en annan möjlighet och förutsättningar som skapas för att vara med och tävla om en sådan grej. Då är det klart att då resonerar man ju annorlunda. I vårt fall är det så att skulle vi tävla, det är det fina med det här, vi kan hålla på och jämföra budgetar och säga att de har så mycket och de har de och de spelarna, men det fina med idrott är ändå att pucken ska släppas och det ska spelas i 60 minuter och saker händer. Det gäller att få ihop laget.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det beror lite på, vi har skrivit med några spelare som vi tror på, det längsta vi har skrivit är två säsonger och sedan har vi förlängt någon under den här perioden. Även om vi lyfter upp unga måste man självklart värna om ryggraden och spelarna som killarna ska växa bredvid och med. Det är viktigt och det är väl något nytt sedan två år tillbaka kanske. Förut var det bara rena säsongskontrakt och det blir en otrolig situation varje gång säsongen är slut när du ska byta 15 man, det blir lägre nivå helt enkelt. Det blir ett stort tungt jobb och man hittar ingen kontinuitet heller. Ett jobb tar inte alltid en månad eller ett år, utan det kan ta två säsonger och mycket är självklart vunnet när man har folk som har jobbat och blivit bättre och bättre på det man gör för varje år.

Vilken är er viktigaste värvning?
Viktor Lundberg ser intressant ut, en ny back. Emil Johansson ser otroligt spännande ut också, han kommer från division 2-nivå men har gjort det bra. Han är professionell och målmedveten. Det ser spännande ut.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag tycker inte att någon spelarförlust är jobbig egentligen. Det är klart att vi har haft målvakten Benjamin Johansson som började som andraspade bakom Björn Fors när vi gick upp och har gjort ett otroligt bra jobb och haft en god utveckling hos oss. Han tog över och har varit vår etta i tre säsonger i princip och har gjort det jättebra. Nu när man hamnar i ett läge där vägarna skiljs, då är det klart att nu har vi två unga duktiga målvakter i Jakob Bälter och Isak Andersson. I Ben som vi har haft och som växt in i det här vet man vad man får och det kan jag väl säga att man är spänd och samtidigt finns alltid en känsla, håller det? Topparna vet vi är jättebra, det gäller bara att ha kontinuitet i det och ha hög lägstanivå. Det har vi varit med om i alla år att när spelare gör det bra hos oss så är det andra klubbar som har större förutsättningar som hugger på dem. Det är en naturlig gång.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det tror jag inte, längre fram kan det absolut bli, det här är ju en levande process hela vägen till sista övergångsdatumet. En bra hockeyspelare som du ser och som kan tillföra är alltid intressant, men inte just som det ser ut idag. Vi är fortfarande inne i processen där vi ska ta bort en eller två spelare innan starten. Dyker det upp någonting som man ser att det här är en bra möjlighet och rätt förutsättningar för oss är det alltid intressant. Men jag tror det är generellt i alla klubbar.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag säger Hudiksvall definitivt. De brukar tippas högt, Hudik, Huddinge, Visby varje år, men det är de stora drakarna i den här serien. De ska ju vara där. För dem är det säkert ett otroligt misslyckande om de inte är där. Men samtidigt, vi är många under som jagar, hårt jobb slår talang alla dagar i veckan om inte talangen jobbar stenhårt och någonstans där så är det ju…det krävs viss karaktär för att vara jagad varje dag.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det är hårfint i Enköping mellan Elias Lindskog och Benjamin Johansson.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare