Eskilstuna Linden: ”Man får vara beredd på att förändra saker”

 Eskilstuna Linden: ”Man får vara beredd på att förändra saker”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Anders Björk, klubbchef i Eskilstuna Linden (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi ska vara med och kriga om en Allettan-plats. Vi slutade ju i mitten i grundserien ifjol och sen var vi med och hade lite hugg på sista play-in-platsen i fortsättningsserien, men Nyköping knep den där. Det blir en naturlig målsättning vi vill ju ta kliv varje år.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi är nöjda med fjolårets trupp och vi tror att det fortfarande finns stor utvecklingspotential på de spelarna. Sen har vi försökt att krydda med lite ungt och några etablerade och så. Sen är det så att lagbygget är en öppen fråga ända fram till 15 februari i stort sett, men i och med att vi har behållit de flesta så tror vi på dem och att de kan ta ytterligare kliv.

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag har inte riktigt koll, men alla har någon form av ersättning hos oss, så kan man säga. Vi ligger ungefär på samma nivå som ifjol, vi har inga stora ersättningar utan vi ser till så att grabbarna får jobb i Eskilstuna och hjälper till med lägenheter och ser till så att de trivs socialt bra här i vår grupp. Det är den viktigaste parametern för att komma och spela hockey i Eskilstuna.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja coronaklausul och även spel uppåt. Vi har så på alla, skulle vi leverera spelare till allsvenskan känner vi en otrolig stolthet att ha fått utbilda dem hos oss och att de kan ta ytterligare kliv i sina hockeykarriärer. Vi är positiva att vi kan vara med på deras utvecklingsresa. Det är jätteviktigt, hos oss ska man komma och utvecklas och se nästa steg i allsvenskan.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Jag tror vi har två spelare på två år och resten på ett år. Vi fick en trygghet där med målvakten Anders Olsson som vi var jättenöjda med och sen har vi Johan Cederberg som är en Linden-kille som är viktig för oss på två år. Kontrakten löper augusti till februari med en option på kvalspel.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Viktigaste värvningen ja, jag tror att det blir Calle Wäng som vi har fått på lån från SSK. Han har både landskamper och 33 matcher i allsvenskan så han kommer att vara en viktig pjäs för oss. Vi har skrivit med Södertälje först och främst fram till årsskiftet och sen tar vi en utvärdering och ser lite grann hur det ser ut. Men han kommer att vara hos oss under grundserien i alla fall.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag skulle inte vilja säga att vi har några jobbiga förluster, det tycker jag inte, utan vi har ju behållit merparten. Sen lämnar en del killar oss av olika anledningar, men det är som det är, vi är nöjda med det vi har.

Anders Björk, klubbchef i Eskilstuna Linden.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi söker en forward som ska spetsa. Jag brukar aldrig säga att trupperna spikas i princip aldrig längre utan det är ju öppet. Allt ifrån skador till hur spelarna mår är viktigt, så det är många parametrar som styr ett truppbygge under hela säsongen. Man får vara beredd på att förändra saker och ting.

Vilka är seriefavoriter?
– Borlänge, de har behållit sina viktigaste spelare och även kryddat med intressanta namn. De har Emil Lind som kommer från SSK som jag tycker ser intressant ut och jag tror att det finns mer att kräma ur Borlänge och de, de har behållit framförallt och deras spelare kommer ta ytterligare kliv också tror jag.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag skulle vilja säga att det är Johan Mörnsjö i Grums. Jag är imponerad av honom och det ska bli kul att följa honom. Bra blick för spelet och fina handleder, han är duktig helt enkelt.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare