Boden: ”Det är smickrande att de tror på oss”

 Boden: ”Det är smickrande att de tror på oss”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Urban Åström från sportgruppen i Boden (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi har till stora delar ett nytt lag så i första hand att spela ihop gruppen, men absolut ska vi vara topp fem, det är efter jul det gäller. Vi vill egentligen vara med hela vägen och vara med i en kvalserie och spela om platsen i Hockeyallsvenskan. Men det är långt dit, det kan hända mycket och den här coronasäsongen vet man ju ingenting vad som händer.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har fått behålla en stor del av stommen och det är vi glada för, men det har ändå blivit 12 nya in i slutändan. Vi har siktat på att bli starkare i alla lagdelar både fysiskt större och starkare och bättre. Det är en medveten strategi vi har haft att vi sökt lite större, vi märkte väl det mot Troja att vi var kanske lite små i slutändan även om vi fick det till fem eller sex perioder, hur många det nu blev. Samtidigt vill vi ha spelare som har bäst före-datumet framför sig, inte att de har passerat det.

Vad har ni för spelarbudget?
– Utan att nämna några siffror så ligger den totala lönekostnaden för hela föreningen på samma som tidigare, men då har vi kanske förändrat lite i organisationen i och med att vi inte har någon sportchef som har betalt, utan vi är en ideell sportgrupp. Jag har inte riktigt alla siffrorna, men det var så som var målet från styrelsen att vi måste hålla oss inom de pengarna.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Inte annat än coronaklausuler. Vi vill ju vara bäst i april och då vill vi ha våra bästa spelare med oss så klart.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är ettårskontrakt rakt av, det går inte att ha något längre. Inte minst när det är som det är nu. De nya avtalen är bara ett år eller ett utgående tvåårskontrakt. De gäller från 15 augusti till det att säsongen är slut.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Vi har 12 nya, det är jättesvårt att lyfta någon före någon annan, men de som tidigt valde oss, Anton Tano och Pontus Johansson, de visade lite vägen för övriga värvningar så de är så klart viktiga. Sedan är vi jätteglada med Sebastian Kaijser och målvaktsparet Victor Johnson och David Otter tror vi mycket på. Vi har fått bra rekommendationer på Johnson och scoutat honom det vi har kunnat och sett att han har tagit Tranås till kvalserien och varit bra när det gäller. Han har hög högstanivå och det är det vi hoppas på. Vi ville ersätta Per Savilahti Nagander och få in någon stor och stark och det är väl den här senaste Jake Bolton som har kommit in och ska ta den rollen.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Då återkommer vi igen till att det är halva truppen, men de som sticker ut är väl Petter Sundqvist, Per Savilahti Nagander, publikfavoriten Henri Tamminen, trollgubben Jesper Ylivainio. Johan Ceder och Anton Toolanen valde konkurrerande Hockeyettan-lag och så inte minst våran hjälte Claes Endre. Han gjorde en jättebra säsong och är en jättefin kille som trivdes kanonbra. Han fick chansen i AIK och det är klart att han ska ta den.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
Oskar Sundqvist, det är väl en utopi naturligtvis, men han är ju med och tränar och vi ska väl undersöka möjligheterna och hur det ser ut. I första hand med St Louis vad de tycker och sen hur det kostar i slutändan och vem som ska ta kostnaden. Sen fick vi en långtidsskada på Alfons Nordberg som kanske är karriärsavslutande så då måste vi se om vi kanske måste ersätta honom.

Vilka är seriefavoriter?
– Vi är tippade som favoriter och det är smickrande att de tror på oss i vår strävan att ta steget framåt. Det är bara fjärde året i ettan så det är kul att alla tycker det om oss. Vi måste leva upp till det, det är inget att hyckla med det, men sen etta eller femma, det är klart att det är roligare att vara etta men det spelar inte så stor roll med det upplägg som är idag i seriesystemet. Topp fem ska vi vara, men jag tycker Teg har en intressant och bra trupp med sylvass spets och två bra målvakter.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Då måste jag dra till med en rysare, att Strömsbro har knutit till sig Mikael Lindholm som tränare, det måste bli bra. ”Häsen”, han har ju varit vår lagkapten en gång i tiden. En riktig vinnarskalle. Det blir spännande att se hur de får ihop det och så får vi kanske mötas efter jul om vi lyckas bli topp fem och de också.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare