Vimmerby: ”Jag har inte sett honom skratta sen han kom hit”

 Vimmerby: ”Jag har inte sett honom skratta sen han kom hit”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Morgan Persson, sportchef i Vimmerby (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det är Allettan självklart till att börja med, det är delmål ett. Sen vill vi försöka bli bättre än förra säsongen rent spelmässigt, men Allettan självklart för den missade vi ju förra året och dit vill vi tillbaka.

– Första månaden ifjol var jättetråkig, sen gjorde vi några förändringar och fick in Phil Horsky och gjorde några spelarkorrigeringar och sen blev det jättebra och vi fick en fantastisk säsong som hade kunnat bli ännu mer fantastisk om inte covid-19 hade trasslat till det.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har börjat bakifrån med tanke på att Phil blev klar ganska tidigt. Vi försökte bygga så förra året också, men kanske ännu mer tydligt nu med Phil. Vi vill prioritera vår defensiv, det är vårt dna i princip i allt vi gör, så vi har försökt bygga bakifrån med ett starkt målvaktspar en bra back och centersida till att börja med och sedan fyllt på, på kanterna eftersom. Defensiven genomsyrar vårt sätt att spela över hela banan, med vårt system och Phils filosofi, det är defense first i alla lägen över hela banan. Vi vill vara starka där, det är det som skapar vår offensiv sen.

Vad har ni för spelarbudget?
– Per definition har jag samma budget, men jag ligger lägre än ifjol med tanke på att vi vet ju inte vad som komma skall här. Jag kör den ganska så försiktigt och även om jag har samma budget så ligger jag lägre och det är just för att försöka vara återhållsam utifall det skulle komma något direktiv att vi får hålla kvar vid 50 eller vad det blir. Jag försöker vara mer försiktig även om budget på öret är densamma som förra året. Vi ligger inte i topp, det gör vi definitivt inte och det har vi aldrig gjort och vi ligger inte i botten. Så vi ligger väl i mitten någonstans kan jag tänka mig.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej inte en enda. Det var för många år sedan, innan jag eller Daniel Stolt kom in, så var det väl att det försvann en himla massa spelare helt plötsligt. Det är just för vår trovärdighet. Att helt plötsligt tappa fem, sex spelare och sen ska man inte ersätta det. Det är inte så himla lätt, för marknaden är konstig som den är redan så det är just av den anledningen att vi vill i den mån det går ha vårt lag hela säsongen. Sen om det skulle vara något är det så klart en förhandlingsfråga, men vi har inga outs. Gör man det bra här så spelar man förmodligen någon annanstans nästa år ändå.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi skriver mestadels ettårskontrakt, nu skrev vi tvåårskontrakt med Pelle Ström och det är det enda som ligger på mer än ett år. Det är sjumånaders och går vi sen in i playoff-spel gäller kontrakten vecka för vecka till sista matchen är spelad.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Phil Horsky, det var en otroligt viktig pusselbit att han valde att vara kvar. Sen spelarmässigt är det svårt, vi värvar ju för varje roll och position så alla är ju lika viktiga till den rollen de värvas. Det är svårt att peka ut någon så där att den ena är viktigare än den andra.

Oskar Lindgren fyller en roll vi saknade lite. Det här lite tjuriga, elaka som kan vara den fysiskt spelande backen, murbräckan därbak men även vara bra framåt. Jag gillar det här att han är tjurig, jag har inte sett honom skratta sen han kom hit. Nu överdrev jag, men den tjuriga tävlingstjurigheten som han har, just att han spelar på gränsen men ärligt, jag gillar det. Det tycker jag att vi inte hade riktigt förra året, så just ur den aspekten är han viktig.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det är ju Romans Semjonovs självklart, honom hade jag gärna sett kvar med tanke på resan han gjorde förra året, inte bara som hockeyspelare men som människa. Han gör en fantastisk resa från början till slut så honom saknar jag. Hans sätt att vara och spela, Phil gjorde ett jättejobb med honom från att vara en spelare som kanske inte var så jättesugen på att backchecka eller spela i egen zon utan hela tiden ville spela offensivt. Från att vara en 30-metersspelare till att bli en 60-metersspelare och spela sin bästa hockey när det som mest behövdes i playoff och hela vägen. Han klev verkligen fram och blev en helhetsspelare, han var tråkig att tappa men välförtjänt att han fick chansen i allsvenskan.

Morgan Persson, sportchef i Vimmerby. Foto: MCI Videography, Vimmerby Hockey

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Ja förhoppningsvis är det en center (Victor Östling har blivit klar sedan intervjun gjordes) och en ytterforward till som ska in och kan jag få in en av dem innan premiären är jag jättenöjd. Där jobbar vi för högtryck. Det är en konstig marknad där det är otroligt mycket utländska spelare i omlopp och där är det svårt att hitta rätt, man vill ju vara så säker man någonsin kan.

Vilka är seriefavoriter?
– Den är svår, det är väl de vanliga höll jag på att säga. Nybro ser otroligt starka ut i alla lagdelar, de ser väldigt homogena ut. Karlskrona vet man ju inte vad det blir, men de är säkert med däruppe och Troja som vanligt. Jag tror att Halmstad kommer vara däruppe i år igen. Det är ingen som pratar om Halmstad, men de har fått behålla i stort sett hela truppen och gjort några jättebra värvningar. Jag tror söderserien kommer bli ett getingbo om de första fem platserna men det är kul att varje match och speciellt nu när vi spelar så tight är varje match otroligt viktig, det är playoff-hockey direkt från start.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag tycker att Robin Dahse i Halmstad är en jättebra värvning som sticker ut.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare