Mariestad: ”Du ska inte börja knarka i april”

 Mariestad: ”Du ska inte börja knarka i april”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Carl Johansson, sportchef i Mariestad (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Om man ska se det i ett långt perspektiv så ska vi vara lika bra som vi var när vi slutade förra året och ge oss samma möjligheter att gå långt i år.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Strategin har väl egentligen varit att vi kommer tappa lite rutin, eller ganska mycket rutin beroende på hur man vill se det, så är det ju. Vi har ändå tänkt att det är svårt att värva in ny rutin. Nu ska jag inte nämna några namn, men det går ju att värva trogna division ett-spelare som man vet vad man får av. Men jag tror ändå av det vi såg förra året så blev vi bättre och bättre ju mer vi blev satta i Andreas Appelgrens spel och även om vi tycker att vi har tappat rutin så har vi ändå en stor del av truppen som har spelet från förra året i sig. Det kommer vara betydligt enklare att anpassa sig till det i år även om vi får in några nya spelare. Vi startar lite före jämfört med förra året då vi fick bygga om allt på nytt.

– Strategin har väl egentligen varit att ta hit spelare som vi vet kan utvecklas i vårt spel och som vi vet är skickliga, men med unga spelare vet man ju att det är inte säkert att de är färdiga allsvenska produkter, utan det kan vara så att de behöver ett par år i ettan. Det finns mycket rutin kvar ändå, Lucas Larsson och Johan Frick och de här som har åldern och så tog vi tillbaka Adam Willig som är Mariestadskille i grunden. Men det är klar som fan att det inte går att ersätta namnen bröderna Engqvist, Filip Thörnqvist och Eddie Davidsson. Det är många år och många fina minnen som försvinner där.

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag går inte in på en exakt siffra, men vi har absolut ingen utökad budget i år. Vi har backat med ungefär 25% jämfört med förra året, man får vara lite försiktigare.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej inte för allsvenskt spel, det skriver vi aldrig Mariestad Bois och kommer aldrig göra under min ledning heller. Coronaklausuler har vi i samtliga kontrakt, det är utformat på ett sätt att man kan omförhandla kontraktet om det sker oförutsägbara händelser som till exempel corona. Säg att Hockeyettan bestämmer sig för att stänga ner ligan eller det blir ett beslut där vi får spela helt utan publik.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är något tvåårskontrakt vi har skrivit annars är det faktiskt bara ettårskontrakt. Man skriver ett avtal på tolv månader, alltså att du är Bois spelare under den perioden, även om du spelar hockey i Mariestad mellan september och mars så ska du inte börja knarka i april för det, utan du har ett ansvar för att få ut dina pengar. Man skriver kontrakt på tolv månader, men utbetalningarna sker i sju eller åtta månader.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag vill ju hoppas och tro att en sådan som Oliwer Fjellström blommar ut och blir en offensiv spets för oss, att han kommer producera väldigt mycket. Men sen tror jag att en sådan som Adam Willig, med den åldern han har och den styrkan på puck att han kommer vara minst lika viktig att ha fått hem. Han är stark på puck och har rutin och jäkligt många av de bitarna som kommer vara väldigt viktiga för oss i år. Den värvningen är ganska viktig faktiskt. Att han är Mariestadskille gör det extra roligt att ta hem honom.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Den är ju känslig…det är klart att det känns jobbigt att tappa bröderna Engqvist och Filip Thörnqvist och Eddie Davidsson, de är sådana personligheter inom hockeyn i Mariestad och de är nischade på olika saker. Det är tufft, jag kan inte välja ut någon enskild av dem som är jobbigare än den andre. Vi har tappat Jim Jakobs och Ludvig Karlsson också, det är två spelare som var viktiga för oss förra året, men det är ändå killarna som varit här i många år som känns mest. Spelare kommer alltid komma och gå och det överlever man alltid, på något sätt blir det alltid något nytt. Mariestad har överlevt att Ronny Johansson och Fredrik Johnsson och de här slutat en gång i tiden också.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi får se lite vad som händer och sker framöver, jag ska inte stänga boken helt och hållet, det ska man aldrig göra, men jag har inget i pipen just nu. Jag har satt en trupp och sen är det som på vilket arbete som helst, funkar inte ekonomiavdelningen då får vi göra något åt det. Det är samma sak med ett hockeylag, om vi står och stampar kommer vi inte låta säsongen gå bara utan vi kommer agera och göra det till något så jäkla bra som möjligt.

Vilka är seriefavoriter?
– Det är Mariestad Bois. Vi är jäkligt trygga i vårt grundspel och kommer i regel vara väldigt svåra att göra mål på. Vi kommer ha två fantastiska powerplay och där vinner vi mycket matcher. Jag tycker truppmässigt att vi har den bästa truppen, vi har en stabil tränare och en bra stab runt omkring. Det är många små bitar som gör att jag tycker det.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag tror att en sådan kille som Viktor Lennartsson kommer bli väldigt viktig för Forshaga.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare