Enköping: ”Vi har väl gått mot strömmen”

 Enköping: ”Vi har väl gått mot strömmen”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Alexander Edstein, sportchef i Enköping (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vår målsättning är att ta en av platserna till Allettan. Det är vår målsättning som vi har gått ut med. Först och främst handlar det om att säkra platsen till nästa års serie i och med att det ska bantas, så det handlar ju om att säkra upp den platsen så vi är kvar i Hockeyettan nästa år.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi gick igenom ett generationsskifte förra året och det är lärdomen därifrån som vi har tagit med oss in i dagens trupp, så nu är vi klara med den biten och förhoppningsvis slipper vi ha den dramatiken som det blev ifjol.

– Vi har väl gått emot strömmen lite grann vad det verkar och där har vi haft målsättningen att utifrån förra året bygga en trupp som är stabil. Att det finns en plattform för unga spelare att utvecklas samtidigt som vi har tryggheten i laget med seniora spelare. Vi har en ganska bra blandning av gammalt och ungt tycker vi. Både stabila rutinerade killar som har varit med och sen har vi också några unga hungriga killar som vill vara med och på allvar utmana om platserna i Hockeyettan. Förra året blev det att våra yngre killar fick dra ett större lass, vi hade inte så många rutinerade.

Vad har ni för spelarbudget?
– Med hänsyn till corona är det klart att man har inte råd med några extra utsvävningar i spelarbudgeten utan det måste tas i paritet med corona och vad det medför för ekonomiska begränsningar. Vi gör inga större utsvävningar i ekonomin. Vi har likvärdigt som ifjol och jobbar med de resurserna. Vi betalar inte bäst, men samtidigt är vår målsättning att vara en bra plattform för killar som vill framåt i sina karriärer och jobba vidare. Vi vill fostra spelare och på så sätt få in mer ekonomi i verksamheten.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja det har vi, både för allsvenskan och SHL. Vi har inget för utlandet, men vi har för högre serie så det får väl klassas som det då. Det är väl en definitionsfråga vad som är en högre serie, men det får man ta ställning till om det skulle komma fram något anbud. Men vi vill ju inte stoppa spelare, utan får grabbarna chansen att spela högre upp har de gjort sig förtjänta av det och då ska inte vi stå i vägen. Dock så måste det finnas någon rimlig ersättning. Det är ändå en business det här så någon form av ersättning vill man ju ha för det jobb man lagt ner.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi har valt att ha en mix med några som har tvåårs och några som har ett år. Både utifrån deras egna önskemål och vad vi har kommit överens om, men vi vill behålla stommen i laget också och inte börja om varje säsong. Jobbar vi långsiktigt med kärnan i gruppen så kommer det ge oss goda resultat i slutändan. Sedan gäller det förstås att de spelarna som har de tiderna har den kvaliteten i sig också.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Vi har gjort flera viktiga värvningar kan jag tycka. På backsidan hade vi en ganska bra stomme med William Kaijser och Robin Nilsson i spetsen. Sen har vi fyllt på den med Wilmer Lindblad som är en spetsback och sen tycker jag också att Adam Rachidi som också kommit in tillför rutin och tyngd och ledarskap framförallt, så det är två viktiga värvningar för oss. På målvaktssidan gick Simon St. Cyr i pension så vi behövde ersätta honom med en rutinerad division ett-målvakt för att ha en bra partner till Pontus Hagman. Där tycker jag att i Benjamin Johansson har vi fått en bra och stabil division ett-målvakt som fortfarande är hungrig på utveckling. Han är en viktig värvning för att få ett komplett målvaktspar med god konkurrens.

– Forwardssidan, där har vi varit väldigt noggranna för att kunna ha konkurrenskraftig kedjor över hela säsongen och rekryterat utifrån roller som vi varit ute efter. Vi behövde både snajprar och grovjobbar och några tvåvägsspelare som ska föra spelet framåt. Jesper Cederberg är så klart en jätteviktig värvning, Jesper Bärgård är också det tycker jag. Sen har vi unga intressanta killar där vi har Gustav Lindberg som ska bli jättespännande att följa och Elias Lindskog som också vill ta nästa kliv, så det finns både rutinerat och hungrigt. Sen fick vi behålla vår mest produktiva kedja med Daniel Andersson, Niklas Rigelius och Ludvig Wallin. Jag tycker vi har tre kedjor som jag anser är bra och produktiva kedjor, sen har vi en utvecklingskedja med killar som är hungriga och vill framåt. Vi har en bra bredd på forwardssidan, men sen skulle jag nog vilja säga att viktigast för våran del är den här karaktären som den här truppen har.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag tycker väl kanske inte att vi hade någon jobbig spelarförlust egentligen. Det är väl klart att Simon St. Cyr i målet med all sin rutin och erfarenhet och det han har åstadkommit under sin karriär, det är svårt att hitta en ersättare till honom. Men där tycker jag ändå att vi har fått en fullgod ersättare i Benjamin Johansson. Nu har Simon lagt skridskorna på hyllan, men han finns i vår ledarstab så det känns bara som en halv förlust. Hans kompetens är ju fortfarande kvar i föreningen. Annars tycker jag inte att vi hade några direkt jobbiga spelarförluster, utan vi har fått behålla dem som vi tycker ska vara kvar och fyllt de luckor som funnits.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Ja, det kan finnas en möjlighet att det dimper ner någon till här nu innan seriepremiären, vi kikar lite grann på backsidan och sen får vi se på forwardssidan om vi eventuellt behöver komplettera upp någonting. Vi får se om det landar någonting. Det är en konstig marknad när det är NHL-spelare nere i allsvenskan och spelar, det gör ju att då trycks ju de allsvenska spelarna längre ner i hierarkin och blir föremål för division ett. Det är en konstig spelarmarknad och vi har legat ganska lugnt och bevakat marknaden hela tiden.

Vilka är seriefavoriter?
– Nu går ju Hudiksvall igenom ett generationsskifte så det är svårt att säga var de står, Visby har tappat viktiga spelare också, så det är svårt att veta vad deras nya killar gör. Men det är två lag som kommer ligga med i toppen. Huddinge har också tappat lite spelare och värvat in lite nytt, men jag tycker väl ändå att de ska vara ett topp fem-lag. Sen räknar jag väl in oss i topp fem också. Strömsbro ser ut att ha ett spännande lag på papperet, de har ju värvat rätt friskt. De kommer väl också vara med däruppe. Östra ser jättespännande ut med många bra matcher. Den ser jämnare ut än vad den har gjort tidigare.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Bästa värvningen måste väl nästan vara Tyresö/Hanviken som lyckades få Dennis Nordström. Det är ju en klasspelare i division ett i mina ögon, det var ju fantastiskt att de fick den värvningen tycker jag faktiskt. Den såg man inte komma.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare