Wings: ”Det blev inte sämre när Väsby gick upp”

 Wings: ”Det blev inte sämre när Väsby gick upp”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag David Lundmark, sportchef i Wings (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det är klart vi ska mot Allettan, så är det ju. Förra året hade vi väl inget uttalat mål mer än att hålla oss kvar egentligen, sen visste vi att vi gick ganska mycket under radarn förra året även om vi hade fått in ganska bra spelare. Sen hade vi en lite för tunn trupp förra året så det var ju tur om man nu ska säga så att vi inte tog femteplatsen. Det hade blivit som Vallentuna, vi hade inte vunnit en match tror jag. Men i år ska vi dit, vi har ändå en ledarstab som kom in förra året och var färska på nivån och dem har vi ändå behållit i år.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi tycker att majoriteten av dem som var med förra året, en del tog stora kliv, och i och med att vi åkte ut så tidigt som man gör när man inte får fortsätta så hade vi mycket tid på oss. Själva grundstrategin var att behålla stommen från den säsongen, vilket vi lyckades med ganska tidigt dessutom, så vi kunde sitta ganska lugnt i båten. Sen hade vi ganska bra juniorer på väg upp så det sa vi också att vi ska kontraktera stommen och några juniorer så kan vi sitta ganska lugnt och plocka in den spets som behövs för att vi ska ta den här Allettan-platsen.

– Det blev inte sämre när Väsby gick upp och det hade vi på känn att de skulle få den där platsen i slutändan om man följde med cirkusen, så att det är klart att vi hade ganska bra koll att vi behöver inte tokfylla i alla fall. De killarna som vi fick in i Oliver Ödman Hadzinikolic och Nick Hedemyr som har lite Wings-anknytning från början gjorde att vi kände oss ganska nöjda och när de här fem spelarna som det blev i slutändan blev klara kändes det som att om vi pratar Allettan som målsättning, med de här killarna nu ska vi vara med och slåss om det på riktigt. Vi har en bred trupp i år, väldigt bred. Det var en sådan sak som visade sig efter säsongen ifjol att det var för tunt, vi tokgick på sex forwards egentligen. Det går inte att prata om Allettan om man inte känner att man har åtminstone tre linor som man känner kan trycka framåt.

Vad har ni för spelarbudget?
– Det är avsevärt mycket mindre än många andra i alla fall. Vi har dessutom haft vårt stålbad för två, tre år sedan och några år bakåt när det var i stort sett tomt. Styrelsen och alla som är runt omkring är på det klara med att det finns inga pengar på det sättet. Men de har å andra sidan gjort ett hästjobb sista två åren så vi har ändå en grund att stå på. Vi har kanske en bättre ekonomi än många andra om man ser till likviditet och de här bitarna, men det är fortfarande ganska defensivt när det kommer till spelarbudgeten. När vi ändå känner att vi har så pass bra bredd och spets med Väsby-killarna och när man kan låna in, fördelen är att det belastar inte ekonomin supersupermycket. Det är också strategin att vi vill ha upp juniorerna och skriver lite längre kontrakt med dem. För att vi ska kunna frigöra lite mer för spetsen.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Några enstaka har det, annars är det bara den här generella covid-klausulen egentligen.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– I stort sett är det bara säsongskontrakt, förutom några. Juniorerna försöker vi skriva minst två år med just för att kunna bygga långsiktigt och är det så att de inte tar en plats nu har vi möjlighet att låna ut dem och ändå fortsätta jobba med dem inför nästa år. Det blir så mycket enklare. Men i det stora hela är det ettårskontrakt.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det absolut viktigaste var ju att vi fick behålla stommen och det var ingen självklarhet. Det var ändå många som tog kliv och är i den åldern att nu har det lirat ganska mycket i division ett så ja, det är många som vi trodde kanske skulle sitta och avvakta och tro att de skulle kunna få något annat. Men där lyckades vi faktiskt knyta upp dem ganska tidigt. Det är det absolut viktigaste, vi fick behålla stommen, vi fick behålla tränarstaben. Sen är det klart att Väsby-killarna är viktiga, men det är bara lån. Man kan ju hoppas att en sådan som Oliver Ödman Hadzinikolic går in och får lite självförtroende från förra året i Nyköping. Om vi får lite Blomman-effekt (Christian Blomqvist /förf.anm) på honom då blir det bra.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det är svårt att inte säga Christian Blomqvist, han gjorde ändå 50 poäng. Sen är det svårt att göra om en sådan bedrift kanske, men Blomman är en sådan kille som om han trivs och han får en bra roll som han trivs med och är nöjd, då avgör han ganska många matcher. Honom ville vi definitivt ha kvar.

Wings har lånat en hel femma från Väsby.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Nu är vi rätt nöjda, vi kommer jobba på nu och har fått ta bort några spelare och så har vi lånat ut några förstaårsseniorer från de egna leden. Det blir inga värvningar som det är tal om nu. Vi kan plocka hem våra egna killar plus att vi har ett samarbete med Almtuna. De har också ett gäng som behöver matchspel och istid och träning, så där sitter vi väldigt lugnt.

Vilka är seriefavoriter?
– Det kommer väl att handla om Hudiksvall och Huddinge i slutändan. De kommer säkert inte gå in och tokköra från början och vara överlägsna, men däremot när det väl drar ihop sig då är det ju de det handlar om. De har budget för det och de har målsättning och de jobbar i sin takt. Men de vet också vad slutmålet är.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Den är intressant. Jag skulle nog säga någon som det sällan pratas om, att Nybro plockade in William Alftberg. Nu vet jag inte hur länge han blir kvar visserligen, men får han spela hela året i ettan då kommer han överraska garanterat. Jag vet ju att han vill till USA och spela, men får han gå in och spela en hel säsong och han får den tiden som han förmodligen kommer kunna ha, då är han en jävligt bra spelare. Jag är förvånad att inte han hamnade i allsvenskan faktiskt.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare