Kiruna IF: ”Vi har fördelen att ha jättelånga bussresor”

 Kiruna IF: ”Vi har fördelen att ha jättelånga bussresor”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Henrik Törmä, sportchef i Kiruna IF (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Ska man prata målsättning, jag tycker inte att man kan sticka under stolen med att vi har definitivt som mål att ta oss till Allettan till att börja med. Som ett första delmål och sen vad vi väl där framme kan prestera är så avhängt på hur truppen ser ut vilket skadeläge man har och så där. Men det är klart vi ska ta oss till Allettan. Vi gjorde ju det ifjol efter många års frånvaro från Allettan så att det känns som att vi vill spinna vidare på det och etablera oss som ett kontinuerligt Allettan-lag.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Att komma från båset som tränare och kliva ut och få ett helikopterperspektiv. Det är klart att tankar väcks när man står i båset under matchen, under träningar på isen och när man sitter i bussen. Vi har ju fördelen att ha jättelånga bussresor häruppe från Kiruna till alla våra matcher, så man får mycket tid för reflektion och sina egna tankar. Jag ser det som en förmån och du kan inte göra så mycket annat. Du kan arbeta lite på bussen, men annars är det ju ett gyllene tillfälle för reflektion och då har jag tänkt lite grann, just att få helikopterperspektivet, att jobba och sätta rollerna. Jag har försökt att känna av, vad har vi saknat de här två senaste säsongerna då jag har varit med som tränare i KIF? Vad hade jag önskat att vi skulle få in? Det är klart att det är lätt med facit i hand och sen få göra det själv, det känns fantastiskt roligt.

– Jag har försökt tänka lite de rollerna vi saknade, vad vi behöver addera in i vår befintlig trupp. Det är klart att vi har saknat poäng, det har vi gjort. Vi har gjort ganska lite mål, vi har dock inte släppt till så mycket skott och släppt in så mycket mål. Jag vill bibehålla den relativt täta defensiven som vi har haft, men ändå kunna skapa lite mer framåt. Det stora jag känner från förra året att vi saknade det är spelet med puck i speluppbyggnader. Att kunna ha lite mer kontrollerade ingångar i anfallszon, att kunna skapa lite längre anfall mot våra motståndare. Vi har inte varit tillräckligt puckskickliga som lag, som helhet.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi sa inför säsongen att vi ska försöka hålla samma spelarbudget som ifjol, att vi inte ska dra ner den. Vi vet också att vi har svårt i Kiruna att locka till oss spelarna. Vi ligger geografiskt lite, lite tokigt. Man håller på med en stadsomvandling i Kiruna där man flyttar centrala delarna av stan och skulle vi prata för hockeyns skull så hade man behövt flytta den betydligt längre än tre kilometer. Så rent geografiskt har vi haft lite svårt att locka till oss spelarna, så jag kände också från start tillsammans med övriga med klubben och styrelsen att vi kommer behöva ligga kvar på en likvärdig spelarbudget som ifjol. Jag vet att vi inte har en hög spelarbudget om man jämför med många andra etablerade Hockeyettan-lag. Nu ska vi inte jämföra oss med division 1 östra, Stockholsmklubbarna vet jag har en lite lägre budget eftersom jag har varit där och jobbat i många år. Men det finns ett par lag i södra och även något lag i vår egen Hockeyettan norra som har en betydligt högre spelarbudget än vad vi har.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej inte under säsong, vi har det fram till en visst datum och i det här fallet är det då fram till den sista augusti som det finns för spelare, men inte under pågående säsong. Det är klart att i år har vi faktiskt signat ett par spelare som på förhand i alla fall funnits i diskussionerna för en del allsvenska lag och det kan ju vara ett sätt att knyta upp de här spelarna att skulle det bli aktuellt med Hockeyallsvenskan så finns den möjligheten fortfarande kvar. Det är klart att inte känner väl jag att skulle vi komma en bit in i säsongen och vi har en spelare som presterar bra här, jag är inte den som stoppar en spelare i spelarens utveckling på något sätt. Kan vi komma överens med en allsvensk klubb ser jag det inte som ett problem.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi har ett par spelare som signades om på tvåårskontrakt, jag tror att det är tre stycken som jag har det så med idag och det är lite grann våra stombärare och härförare, några av de här Kiruna-killarna som jag tycker är otroligt viktiga att vi kan behålla. Vi har ändå, vi bygger år efter år efter år en identitet som vi vill stå för i Kiruna IF och de spelarna är ju väldigt viktiga för att föra det vidare. Det är klart jag skulle önska att man kunde skriva längre än ettårskontrakt med många av våra nyförvärv också, men osäkerheten kring ekonomi och sådant för varje år gör det jäkligt svårt. Våra kontraktet är på åtta månader.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag skulle säga, det är många som är viktiga, men om jag säger så här. Vi tappade en egen produkt, målvakten Jesper Eriksson, en Kiruna-kille och givetvis en duktig kille, jag skulle säga att Pavel Krajcovic är vår viktigaste värvning. En erfaren målvakt med erfarenhet från spel i Allettan och med bra statistisk från Allettan. En otroligt viktig spelare för oss. Han var lite skadedrabbad ifjol och det är klart han kom tillbaka från en skada och Claes Endre var fantastiskt bra då och det är klart det är bara att gilla läget och göra det bästa man kan och kriga på. Jag hade nog gjort precis samma sak som Boden gjorde när Endre var i det stimmet han var då, det är klart att jag hade lirat honom.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Vi har två Kiruna-killar, Andreas Kero och Johan Kruukka, som har valt att stanna kvar hemma i Kiruna men har valt att trappa ner sin satsning just för den här säsongen och spela i division 2 med Kiruna City. Det är bra, de finns här på hemmaplan och kan säkert vara behjälpliga vid tillfällen om vi skulle få skador och sjukdomar med lite kortare varsel, men de är jobbiga på ett sätt just som jag sa att våra stomspelare och Kiruna-killar blir ändå kulturbärare. Annars skulle jag nog säga att Olle Hellström hade jag gärna sett att han stannade kvar minst en säsong till i Kiruna. En back med stor, stor potential.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Tanken var att truppen i och med Rihards Marenis intåg skulle vara stängd, men vi har tyvärr fått en backlucka då Tim Thorsén från Södertälje SuperElit som vi tog upp här har valt att flytta hem på grund av personliga skäl. Så en back är krokarna ute på just nu. Vi har sex backar på kontrakt, det är en skör backbesättning, min tanke med backarna var att vi skulle kontraktera sju backar i vårat a-lag och fylla på med en J20-back i träning och behålla den som en utvecklingsplats. Det är klart att så länge alla är hela och friska kan vi spela tio omgångar på sex backar utan problem, men jag ser gärna att vi får in en sjunde back så fort som möjligt.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag säger Boden, med det materialet Boden har på papperet så måste det vara de. Vi har mött Boden i en hel match och två två gångar 20 matcher i DM. Vi har slagit dem i DM-matcherna men fick känna på i träningsmatchen att de är väldigt tunga. De är väldigt intensiva i sin press och jag tror att de lag som tar poäng av Boden i Björknäshallen de gör det bra.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det finns ju många bra. Ta en sådan som Hampus Gustafsson till Troja/Ljungby, nu är det, det namnet som kommer upp i mitt huvud, men det finns ju flera i paritet med den.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare