Karlskrona: ”Helt ärligt, vad har kontrakten i sig för värde?”

 Karlskrona: ”Helt ärligt, vad har kontrakten i sig för värde?”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Erik Belin, sportkoordinator i Karlskrona (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi har varit ganska tydliga, vi ska komma först topp fem och kvalificera oss till Allettan och sen ska vi tävla om en allsvensk plats. Det är det vi går för.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Att behålla kärnan och kvalitet från allsvenskan med lite rutin och sen även bygga på med lite yngre spelare som vill utvecklas och vill uppåt i seriesystemet. Det är väl så. Sen har vi försökt bygga ihop ett lag som ska passa det spel som vi ska spela självklart. Tanken är väl att vi ska vara det spelförande laget och äga mycket puck och driva matcherna, det är väl en strategi i det hela.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi har absolut reviderat från fjolåret, jag skulle väl säga att vi ligger på ungefär en halverad budget från föregående säsong. Sen har vi valt att viga tre platser till egna juniorer för vår egen föreningens utveckling, men även för att hålla på att ta in någonting efterhand om publik släpps på och det tillåts ekonomiskt. Det är väl en strategi också i det hela. Det känns som att det är sådana tider och det är dumt att chansa, vi har varit där och ska inte tillbaka till de där tråkiga ekonomiska diskussionerna utan nu får vi tänka till.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej det har vi inte, i något enstaka fall kan det väl vara någon form av out, det är ju på högre ligor då, men komprimerade i tid och jag tror att samtliga har gått ut. Det har varit lite oroligheter och jag förstår spelarna själva, det är ingen lätt sits. Jag förstår att spelarna vill ha en öppenhet på kontraktet i början, men det är så det ser ut. Helt ärligt kan jag väl tycka att vad har kontrakten i sig för värde? Jag skulle vägra hålla en spelare i vår förening bara för att visa att jag inte tillåter honom att lämna till någon högre serie. Vill han lämna vill inte jag ha kvar honom i laget för då har han redan mentalt flyttat, så det där känns som att out eller inte det går alltid att flytta.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi har två stycken som har 1+1 annars är det ettårskontrakt och eftersom vi tillsatte truppen rätt så sent hade vi möjligheten att börja våra kontrakt i september månad. Vi har lite kortare antal månader.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det är väl Niklas Johansson, att han blev kvar och även Marcus Hellgren. Niklas är ju en allsvensk spelare och har levererat på den nivån länge. Det är det viktigaste, att vi fick behålla honom tycker jag. Oavsett vilka som tillkommer utifrån, det är alltid någon som kommer att blixtra till, så är han ju Hockeyettans bästa spelare på papperet på förhand.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Vi är ganska luttrade, vi tyckte inte att det var jobbigt för vi hade förväntat oss att alla skulle lämna i stort sett, så jag vet inte. Vi kommer från en konstig sits så det är svårt att sätta något sådant namn. Hade vi varit kvar i samma serie hade det varit lättare.

– Att kanadensarna inte kommer blev snopet. Vi har inte gjort något konstigt i vårt arbete över huvud taget, självkritisk kan jag alltid vara, jag hade velat ha dem på plats tidigare och allt detta, men att det blev så där är jättesnopet. Vi jobbade med erfarna agenter som har betydligt bättre och rutinerade spelare i absolut högsta ligorna och de hade aldrig varit med om något liknande heller. Men det är så, vi lever i den tiden så det är många som får tänka till innan de startar ligor och öppnar upp för flytt och annat.

Erik Belin, sportkoordinator i Karlskrona.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Absolut, vi jobbar för att få in två ersättare. Släpps det på publik och vi ges möjligheten att spetsa till det ytterligare under hösten kommer vi att titta på det självklart. Vi har tunn trupp, men samtidigt så har vi ett SuperElit-lag och det ska man inte underskatta. Jag har en betydligt bättre syn på vårt spel att vi kan ha tre egna juniorer istället för att jag ska värva in en fjärdekedja i Hockeyettan, det är bara idioti när vi har ett SuperElit-lag tycker jag. Så jag ser inte truppen som jättetunn, men det är klart att med de två bortfallen av kanadensarna är den det, men vi ska tillsätta de platserna och räknar med egna juniorer som kommer göra ett fullgott jobb. Det känner vi oss trygga med. Vi har allsvenska lag runtomkring som kanske vill lufta spelare och så där så vi känner oss ganska trygga i vår situation.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag håller väl med, det var på upptaktsträffen som alla sa Troja och jag hakar väl egentligen på, på det. Samtidigt som jag håller Nybro högt också. Det är några lag som kandiderar på den där förstaplatsen, men den är ganska oviktig i sig. Det är topp fem som gäller, så etta eller femma är skitsamma, det kommer summeras senare i alla fall.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag vet inte om det ens räknas som värvning, han ska ju bara vara med i grundserien nu, men Hampus Gustafsson i Troja är ju en klasspelare. Jag får välja honom.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare