Kalix: ”Vi har gjort tredje- fjärdelinespelare till högproducerande spelare”

 Kalix: ”Vi har gjort tredje- fjärdelinespelare till högproducerande spelare”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Petter Christoffersson, sportchef i Kalix (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi har alltid målsättningen att prestera bättre än vad vi har gjort föregående säsong så placeringsmässigt är det att nå Allettan, men vi vill även spela en bättre hockey så det sätter vi högre upp än själva placeringen. Vi ska spela en bra hockey som får spelarna att utvecklas och förhoppningsvis räcker det.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Någonstans har Kalix alltid haft ett signum att vi har jobbat väldigt hårt och vi har haft en bra defensiv som har gjort att vi vunnit matcher. Sen vill man ju alltid vara mer spelförande och exempelvis ifjol hade vi fyra eller fem spelare som gjorde fler än fem mål och det är ju alldeles, alldeles för lite om du ska kunna vara med. Vi tappade Felix Olsson som gjorde 40 någonting poäng och att ersätta sådana spelare tar lite tid när du inte har en stor plånbok att jobba med.

– Vi har tagit in Philip Norberg som vi tror kommer att passa. Jag tycker att vi har varit väldigt duktiga på att utveckla den typen av spelare som har haft de positionerna i andra lag. Om du tittar på Viktor Sandberg, Christian Nyman, Felix Olsson, Marcus Sandström och så vidare så har vi gjort tredje- fjärdelinespelare till högproducerande spelare som andra klubbar har nypt när de har lättat på lädret. Där är vi bra och jag tror att Philip kommer vara en sådan spelare. Jag tycker även att Deivids Sarkanis, letten som vi har tagit, visar att han har en nivå på spelet. Framförallt kanske i special teams som kommer att vara nyttigt för oss och där har vi fyllt på med mer kvalitet.

– Sen har vi två backar i Jonathan Danell och Ludwig Wirtoft som kommer från egna leden och som hittills på försäsongen överraskat kraftigt. Som från att kanske ha varit tänkta att vara längre ner i hierarkin i dagsläget tävlar på sex backar definitivt. Så vi har någonstans en konkurrenssituation som vi aldrig har haft på alla platser. Sen har vi även tre stycken på målvaktssidan för närvarande och där är det full konkurrens också på dem. Sen har vi även fått en gnuggarlina av rang från Luleås organisation, J20-spelare som Ville Erixon och Isak Nordanståhl som är vana att spela vårt spelsystem och på så sätt är det lättare att anpassa sig snabbt in i gruppen.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger i stort sett samma, vi kan ha höjt den lite, lite grann. Sen är det där, vad lag redovisar och vad sanningen är det tror jag är lite olika. Vi är extremt uppriktiga på den frågan, jag har varit med så pass länge så jag ser hur sanningen egentligen är, för jag resonerar ju med många av spelarna som vi inte får. Jag skulle tro att vi ligger ungefär någonstans placeringsmässigt där vi hamnade ifjol.

Har ni klausuler i kontrakten?
– På vissa spelare ja. Vi har någonstans en filosofi att vi vill leverera spelare till högre ligor, det måste ju någonstans vara Hockeyettans drivkraft. Sen är vi tycker jag ett föredöme i det. Nu är jag självgod, men någonstans tycker jag att man måste hitta en väg i Hockeyettan att premiera lag som bryr sig om hockeyns framtid och du måste bli gynnad om du har lag i alla åldrar och du har verksamheter som stödjer det istället för att du ska kunna göra någon enstaka råsatsning på ett seniorlag. Då tycker jag inte att man tar det ansvar som klubb som man bör göra och det finns väl ett gäng sådana Hockeyettan-klubbar tycker jag som måste tänka lite längre.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är lite olika, Johan Pettersson har vi skrivit tre år med. Ofta vill vi jobba på lite längre sikt med de flesta spelare. Vi tycker att det är svårt, speciellt om du värvar sörlänningar brukar det ta ett tag innan de har vant sig häruppe både med mörker och resor och så vidare. Så de som kommer söderifrån brukar ofta ha en ganska tung period första delen, det är kärvt i någon månad och sen brukar de utvecklas otroligt mycket och börja stortrivas och då kommer de istället på slutet. Det mönstret tycker jag att jag ser år från år så att visst, vi har ettårskontrakt det har vi, men överlag försöker vi jobba med åtminstone två år. Kontrakten är till säsongen är färdigspelad.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det får stå mellan Philip Norberg och Deivids Sarkanis.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag tycker faktiskt inte att vi har någon jobbig spelarförlust från ifjol.

Petter Christoffersson, sportchef i Kalix.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det är klart att som läget är idag så vet man ju inte, nu såg jag att de stängde den engelska högstaligan så det kommer ju säkert komma spelare och lag som kommer att konka. Om det blir lediga spelare då kanske de fyller på i allsvenskan och då kanske det blir fullt där och så vidare. Som det ser ut nu är det väl inte hundra när AHL startar heller och spelarna har svårt att få visum så jag tycker det är jättesvårt. Jag tror inte att det är färdigvärvat någonstans i hockey, jag tror att där är det en oerhörd utmaning. Vad gör vi i svensk hockey nu? Vi är på en oerhört skör tråd, tänk att du har värvat för fullsatt och sen har du 50 pers för det är ju det som är i dagsläget.

Vilka är seriefavoriter?
– Det finns inget snack att det är Boden, de har värvat på ett sätt så de måste vara favoriter. De har duktiga ledare och de har spetsspelare och fysik och det som talar emot dem är väl i så fall om de inte släpper in publik, det skulle jag vilja påstå.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Den intressantaste spelaren, sen om han kommer lyckas eller inte, men det är Anton Tano i Boden. Men sen är det en helt annan situation för honom där, för nu har han ju spelare som är lika bra som honom men det är en spelare som har levererat under alla år. Han är ambitiös och han är oerhört klipsk, han studerar ju till läkare så det är ju ingen vanlig hockeyspelare. Han kan göra mål lite grann på egen hand så han tycker jag sticker ut i norra.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare