Grums: ”Dörren kommer alltid stå öppen för en sådan back”

 Grums: ”Dörren kommer alltid stå öppen för en sådan back”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Stefan Thellberg, sportchef i Grums (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– De två senaste säsongerna har vi gått till Allettan och det kan man väl se att det ändå är över förväntan båda säsongerna skulle jag vilja säga. I år satsar vi på att komma så högt upp som möjligt, men det är inget krav och utsatt mål att gå till Allettan. Vi vill givetvis vara med och störa topplagen i och med att det har vi varit i två år. Vi vet att får vi till det så kan vi vara med och störa och i alla fall slåss om en plats. Det är väl ungefär det målsättningen är, att vi ska vara med i racet och slåss om en plats i Allettan.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Som det egentligen alltid är i Grums. De ekonomiska förutsättningarna är begränsade så är det ju, då får man se till att bygga med lite yngre folk som vi har gjort de senaste säsongerna. Utvecklingsbara produkter som ändå vill uppåt i seriesystemet och fylla på med några mer rutinerade typ Johan Erkgärds som kom in här nu igen. Att bygga ungt med unga träningsvilliga spelare som inte kostar så mycket, utan som spelar för att de vill någonting med sin hockey. Det är hårt jobb och sen vi vill ju egentligen att folk ska kunna komma till oss och veta att gör ni en bra säsong här då kan ni komma uppåt i seriesystemet. Det är ungefär det man får försöka locka med, att vi vill att ni utvecklas, vi vill att ni gör en bra säsong här så att ni kan komma vidare. Se inte bara till det ekonomiska utan se till er egen utveckling. Det är väl ungefär den filosofin vi har tänkt när vi byggt lag i år också.

Vad har ni för spelarbudget?
– Cirka 300 000 på ett år kanske, så den är ju klart begränsad gentemot andra förstår jag. Det är ungefär samma som tidigare. Det är klart att blir det ingen publik alls kommer det känns även för oss, men jag tänker lite så här utan att veta, att en klubb som till exempel Mariestad som kanske utgår ifrån att ha tusen pers på läktarna får det ju hårdare än vad vi får som kanske inte har den publiksiffran. Vi drabbas väl kanske inte lika hårt. Samtidigt som vi drabbas givetvis. Vi är vana att jobba i lite motvind med ekonomin så det är ingen nyhet för oss egentligen.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Vissa spelare har outs för allsvenskan, sen är det så att även om man inte sitter på en klausul så är det ju klart att vi vill slussa upp spelare. Är det någon allsvensk klubb som vill ha en spelare mitt uppe i säsong kan vi inte släppa dem helt gratis utan vi behöver givetvis någon krona för det.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är ett år på skulle jag säga, hundra procent av spelarna. Det går inte att skriva längre om man vill ha den policyn att försöka utveckla spelare och bygga på det. Locka spelare med att vi vill att ni utvecklas och tar er upp i seriesystemet. Då blir det svårt att lägga fram ett tvåårskontrakt. Kontrakten är sex månader, så första lön är i oktober och sträcker sig till mars.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Den var svår men jag skulle nog säga att det är Johan Mörnsjö. Han har sett riktigt vass ut på försäsongen och hans statistik från förra säsongen talar för sig själv. Det är klart att vi hoppas att han kommer ligga där någonstans i år också. Han kommer få mycket förtroende och alla förutsättningar för det. Det är en riktigt bra spelare. Den var väldigt skön att få i hamn, sen så visst han har ju Grums som moderklubb så det var väl det som var vår fördel när vi gick in i det där. Ekonomiskt tror jag nog att han hade kunnat få bättre någon annanstans, det är jag ganska säker på, men det var kul att försöka locka honom med moderklubben och att utvecklas. Det är ändå tre år i rad nu som vi har slussat spelare uppåt i seriesystemet, det ser vi väl ändå som nåt bra.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
Jesper Norbäck, det är delad plats på honom och Jesper Appel. Nu vet jag inte om jag ser Appel som en förlust än, men det är bra nära. Han har svårt med familjesituationen och det har han vår fulla respekt för. Han har svårt att få ihop det. Men vi vet var vi har varandra och blir han sugen så är inte vi sena för en dialog. Dörren kommer alltid stå öppen för en sådan back, jag menar det kanske är seriens bästa back. Han lyfte väl en 30 minuter varenda match förra året, ska man hårddra det kanske det är det tyngsta tappet.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Som det är nu känner vi oss ganska nöjda, så är det faktiskt. Vi känner oss trygga att skulle det bli att det blir lite sjukdomar och sådant har vi ändå bra juniorer att slänga upp som kan få chansen. Det är väl det också som vi har försökt bygga i Grums hela tiden att vi har ett J18-lag och ett J20-lag. Nu är det inte J20 SuperElit men det är ändå spelare som kan ta kliv in i division ett om det skulle behövas. Det är skönt på träningar att du är alltid full trupp, det blir inte det här att nu är fem a-lagsspelare sjuka nu får vi köra 15 man på träningen här och köra zonspel, utan det går alltid att genomföra en riktig träning.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag tror på Borlänge som de flesta andra. Lite tråkigt svar kanske, men jag tror att de blir giftiga i år. Jag tycker att de har kvar sina spetsar och så har de fyllt på med mycket ungt och hungrigt. Jag tror att har de tränat på bra och kört så tror jag att de blir giftiga. Sen gäller det alltid att få ihop det, så är det med alla lag. Man vet att Marks ”Pajen” Persson kommer göra sina poäng och får Jacob Thor vara hel gör han sina också.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag kommer inte på någon på rak arm. Det får bli mitt svar.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare