Tyresö/Hanviken: ”Försöker se till att killarna slipper räkbaguetten på Statoil”

 Tyresö/Hanviken: ”Försöker se till att killarna slipper räkbaguetten på Statoil”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Mats Börjel, sportchef i Tyresö/Hanviken (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Målsättningen för oss måste vara att hänga kvar och kanske slippa kvalserien, det är det primära. Vi har ju varit i kvalserien nu några år i rad och man vill slippa det. Vi vill vara med till nya ettan om det nu blir så.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har fått behålla det vi ville behålla och sen försökt tillsätta lite spets framförallt. Någon som kan göra mål och sen så har vi stärkt upp försvaret lite grann. Vi behöll det mesta, men har spetsat till det med Dennis Nordström och med Jonatan Augustsson från Vimmerby som vi tror kommer att få det att lossna hos oss. På försvarssidan framförallt har vi förstärkt med Hampus Berg och Alberts Ilisko, men den här nye backen från Linköping, Ivar Sjölund, ser också väldigt lovande och bra ut faktiskt. Det är lite rutin, lite spets och lite trygghet också. Vi har varit mer noga i år med att titta på, vad saknar vi?

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag skulle tro att vi ligger i botten. Det finns inga pengar i Tyresö, det är nästan larvigt att prata om spelarbudget. Vi försöker istället se till att killarna slipper den här räkbaguetten på Statoil innan träningen. Vi har käk när de kommer till omklädningsrummet som de själva har valt från en lunchrestaurang och lite sådana saker. Det finns mackor det finns yoghurt. Vi har satsat på den där biten och sen att de inte ska behöva tänka på underställ, på handdukar, på att tvätta. Ingenting sådant, utan man kan i stort sett åka direkt från jobbet och kliva in och käka det man känner att man behöver och sen träna. Vi försöker alltid träna klockan sex så att de får en kväll, vi har prioriterat sådana saker.

Har ni klausuler i kontrakten?
– För allsvenskan och uppåt har vi, om man byter upp sig. Det är nästan på alla spelare för vi vill inte vara någon bromskloss, utan vi vill att unga spelare ska komma vidare och sen kanske komma tillbaka. Typ som Dennis Nordström, att han har en bra känsla för sin moderklubb där man startade karriären. Det är också ett konkurrensmedel i Stockholm idag.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Ett år bara, vi har väl någon som vi har skrivit två med, men främst ett bara.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det är nog Dennis Nordström. Han har ju tagit med sig någonting som vi inte hade. Han har spelat på hög nivå och sättet att förbereda sig, att vara på isen, att träna. Värdet i att han kommer tillbaka till moderklubben är också viktigt.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Vi fick behålla det vi ville så jag känner inte att jag har någon sådan. Det jag tycker är tråkigt nu är att vi tappade Albin Öst strax innan serien här. Han kände väl inte att han ville lägga ner den tiden så han gick till Nacka. Han var ändå en spelare som gjorde skillnad på många sätt, han är ju en energispelare. Honom ville vi behålla, men fick inte behålla.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Nej, med tanke på vår spelarbudget så har vi inte så mycket pengar kvar. Vi saknar väl kanske en back till, vi är bara åtta backar och i dem har vi en 01a och vår målsättning från början var att 01orna skulle ha juniorkontrakt och vara med och lära och spela någon match här och där. Nu blir han på åtta backar och det är alltid någon borta så det är väl där i så fall. Men det är svårt att få tag på backar idag.

Vilka är seriefavoriter?
– Det är svårt det där alltså, jag tycker någonstans att Strömsbro ser väldigt bra ut. Strömsbro eller Hudiksvall, det är de två som jag tycker ser väldigt bra ut. Jag tippade rätt ifjol med Väsby, men jag säger Strömsbro då, det är lite roligt med en outsider så där. Den här situationen att det är bara Gävle-killar mot resten, mot Stockholm. De fick ihop det bra förra året och de har ju de här Deutscharna, så en riktigt bra trupp tycker jag de har. Jag tror de blir farliga.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag tycker att någon som det inte skrivs någonting om och som har gått under radarn, det är Christoffer Jansson i Hudiksvall. Han gjorde ändå 40 poäng i Borlänge för två år sedan när han var utlånad från Timrå. Det tycker jag är en riktigt bra värvning. Det står mycket om Filip Lander och de här, men han gjorde ju succé i Borlänge. Jag tror han kan bli farlig.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare