Vallentuna: ”Spelare som inte har kontrakt har panik”

 Vallentuna: ”Spelare som inte har kontrakt har panik”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Mikael Österblom, tränare i Vallentuna (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Jag tror att alla som håller på med det här vill komma till Allettan. Vi ska bli bättre och bättre har vi sagt, men självfallet har vi Allettan som mål.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har varit väldigt tydliga med att vi skulle behålla 60-70% av Vallentunas spelare, det var ledningen tydliga med när jag kom in här och det tycker jag också för det är väldigt tufft att bygga nya lag hela tiden. Kärnan satte vi och sen har målet varit att vi ska krydda lite med de andra, men inte bara att vi ska ha äldre utan att vi ska försöka ta in lite yngre spelare också. Framförallt mycket unga norrortspelare som ska in så att det inte bara blir ett år och sen dör det ut. Det har vi varit tydliga med och det tycker jag också har blivit bra och så blev det jävligt bra när vi fick tillbaka Daniel Rosengren. Det är också en Vallentuna-spelare. Så har vi jobbat, att vi har försökt få sådana spelare tillbaka och har kollat lite på spelare som har Vallentuna som moderklubb som är ute och spelar i allsvenskan och division ett i andra klubbar.

– Vi har 14 forwards och sju backar, vi skulle egentligen haft åtta backar men nu kommer vi bara vara sju för vi har några juniorbackar som sett jättebra ut. Då är det bättre att vi alltid har någon uppe så får de vara med och testa. Nu är det konkurrens överallt så det är jättebra.

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag vet lite vad de andra har. I Segeltorp hade vi noll, men vi ligger ungefär där Huddinge ligger budgetmässigt. Jag tror att det är många lag i östra som har mer än vad vi har budgetmässigt. Hudiksvall, Visby, Nyköping har säkert mer än vad vi har också, så vi ligger nog i medel där. Man får fixa och trixa och det blev väldigt bra. Vår budget var egentligen slut nu så vi hade inte råd att ta in något mer, det blev en otroligt billig lösning med Rosengren. Han spelar inte i Vallentuna för pengarna.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det finns några klausuler i vissa kontrakt. Jag tror att idag är det många som spelar i division ett som vill spela i allsvenskan och vi kommer aldrig stoppa en spelare. I längden, om vi kan producera allsvenska spelare kommer många spelare vilja gå till oss. Plus då att någon gång ska de här spelarna komma tillbaka och har man gjort justa avslut då tror jag att i längden vinner man på det. Det är lite därför man får vissa spelare, att då vet de att de kan bryta och gå till en högre serie och skulle vi göra det så bra att vi har en spelare som någon allsvensk klubb vill ha är det jättetråkigt att vi blir av med honom, men det är jättekul för hans utveckling. Det är lite så man sitter i näringskedjan.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är svårt att skriva längre än ett i division ett, det är mycket, vad händer nästa år? Vad blir det för lag och sådana saker. Jag tycker att det är positivt om man ska se det långsiktigt att försöka skriva tvåårskontrakt med flera spelare. Det är vad jag tycker själv, men det är jävligt sällan spelarna går med på det.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag måste säga att jag tycker fortfarande att det är otroligt viktigt att Tobias Ericsson kör ett år till. Jag trodde inte att han fortfarande var i så otroligt bra form och driver och är ett föredöme för alla andra hur man förbereder sig och allting runt omkring. Plus att han är bra och hjälper de yngre, han blir lite som en högra hand till en som tränare. Jag måste säga Tobias Ericsson även om han spelade förra året i Vallentuna. Det känns som att han har fått en liten nytändning också, han ser otroligt bra ut. Att han fortfarande vill så mycket, det var jag förvånad över. Han tar åt sig och han kör. Sen får vi väl se vad som händer på målvaktssidan, nu har inte Daniel Rosengren stått sen i maj, men målvakter är alltid otroligt viktigt och tittar man bara på hans cv så är väl det otroligt bra att Vallentuna kan få en sådan spelare. Det känns jättebra. Sen har jag tagit hit lite andra spelare och självklart är de viktiga, men får jag bara säga en spelare är det Ericsson för han får med sig hela gruppen.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag måste faktiskt säga det att vi var tydliga med att de vi ville ha kvar från Vallentunas stomme, de gjorde ju Vallentuna klart med först med en gång. Sen vet jag inte så mycket om han som gick till Vimmerby (Gustav Jansson /förf.anm) men de var inte så jättesugna på att ge den lönen som han kanske krävde.

Mikael Österblom, tränare i Vallentuna.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Nästan dagligen får jag mail om spelare som vill komma. Jag märker att många spelare som inte har kontrakt har panik, men vi har varit tydliga med att vi satte truppen och vi har tränat med den här truppen ganska länge nu. Jag är jättenöjd med truppen hur den ser ut, så i dagsläget tittar vi inte på någonting. Det gjorde vi inte innan heller, men när det blev den här öppningen med Daniel då sa vi det att då kunde vi inte tacka nej. I dagsläget tittar jag inte på någonting, vi ska ge de här killarna chansen och det känns som ett jättebra gäng.

Vilka är seriefavoriter?
– Strömsbro ser otroligt spännande ut, de har gjort spetsiga nyförvärv, spelare som har spelat i KHL. Enköping ser jäkligt homogent ut. Huddinge blir alltid bra, Visby är alltid bra och Hudiksvall gör helt rätt som tar bort lite äldre och verkligen kör med unga killar som vill träna hårt. Jag tror på Hudiksvall. Det kommer vara ett lag som kör av helsike, de har alltid haft kvalitet men det kanske har varit ett lite bekvämt lag som inte har velat träna och tjänat ganska bra pengar i Hudiksvall. Jag har dem som favoriter.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag tycker att Enköping har gjort en väldigt bra värvning i Jesper Cederberg. Sen finns garanterat de som kommer göra fler poäng än honom, men jag vet vad han står för. Det är en kanonkille. Sen kan jag inte spelarna i Strömsbro så bra, men självklart är de bra värvningar. Sen tycker jag att det är smarta värvningar av Hudiksvall som har tagit de unga killarna, men får jag bara säga en spelare i ligan säger jag Cederberg. Där har de gjort en väldigt bra värvning.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare