Mörrum: ”Det är inte en klubb som kommer klara sig”

 Mörrum: ”Det är inte en klubb som kommer klara sig”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Martin Ingvarsson, sportchef i Mörrum (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi har egentligen ingen målsättning mer än att vi har ett långsiktigt mål. Fyraårsplanen lades förra året, vi har en treårsplan kvar nu och det är att vi under tre år ska omorganisera och växa som förening och vara så pass starka att vi har en organisation som kan bära ett representationslag till Hockeyallsvenskan. Då är målsättningen att vi inom tre år ska nå Hockeyallsvenskan.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Naturligtvis är det så att förra året blev inget bra år. Det är vi alla överens om och det är inga konstigheter utan så är det och man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att det blev fel. Vi tappade en massa pengar och nu i vinter har vi medvetet både reducerat lönebudget, men också medvetet gjort ett lite annat val att vi har satsat på många lite yngre killar som är väldigt intressanta, som vi vill ha kvar hos oss under tid.

Vad har ni för spelarbudget?
– I och med coronapandemin så har vi en ryggsäck att bära på lite grann och vi har dragit ner på våra kostnader med 1,75 miljoner på helheten. Det är jättemycket pengar. Spelarbudgeten är en del, men helheten är att vi skurit 1,75 miljoner på kostnadssidan och det ser vi är direkt nödvändigt. Vi sitter rätt trygga när det gäller själva kostnadsdelen, problemet är ju den andra sidan, intäkterna. Det är inte en klubb som kommer klara sig, alla kommer konka om det fortsätter så här. Vi har budgeterat för 400 betalande till skillnad för många andra klubbar härnere, det är ju katastrof för vissa klubbar.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja, i vissa fall.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi skriver till den 28 februari och nu i detta fallet har vi flyttat fram lönerna en månad. Från och med den 28 februari kör vi dag för dag-ersättning om vi skulle spela vidare. Jag vet att vissa skriver till 31 mars, men det är inte så jäkla kul att gå och betala ut löner i mars om vi inte spelar hockey.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Vår nye tränare Thomas Engman, på grund av helheten. Människan Thomas Engman kommer in.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Sett utifrån ett spelarperspektiv och helheten beror det på hur man ser det, jag vill nämna två namn. Dels är det så här att det är tråkigt när en spelare som man har haft och har en väldigt god relation med och som man har krigat ihop med lägger av. Det är ju Dave Lindarv naturligtvis, men sen samtidigt det sportsliga var ju färdigt där. Däremot på det personliga planet så var det lite tuffare. Om man tittar rent sportsligt så är det Alexander Molldén som går till Kristianstad. Han var ju en av våra mest framträdande spelare och gjorde det jättebra. Det är också en fantastiskt go kille. Han kommer lyckas i Kristianstad också om han får spela i den rollen han ska spela och det tror jag att de har fattat där. Han är ju en jätteduktig offensiv spelare.

Thomas Engman är ny tränare i Mörrum.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi får se. I nuläget vet vi inte förutsättningarna och eftersom vi inte vet förutsättningarna kan vi heller inte teckna några nya kontrakt. Vi hade ekonomimöte nyligen där vi skar överallt och försöker spara. Budgettekniskt sett har vi en rejäl slant kvar i lönebudgeten, men vi väntar hellre. Samtidigt har vi alternativ, men vi avvaktar och ser vad som händer. Det kan mycket väl dyka upp någonting. Vi måste få beslut från regeringen vad det är som händer för vi kan inte hålla på så här.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag tycker att Troja är intressanta och återigen vill jag varna för Halmstad. Jag har sett dem några matcher här nu, det är samma Halmstad. De har tappat ett par killar som är duktiga, men det är inte ett par tre spelare som gör det. De har inget monsterlag utan det är stenhårt arbete, de jobbar stenhårt för varandra och så har de lite skills både här och där. De är bra faktiskt och det är inget skönspelande lag så som kanske Kalmar och Nybro är.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag vet inte. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag säger pass, jag kan inte säga någon.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare